הערכות: השופט אורנשטיין יאשר את הסדר הנושים של משפחת פישמן

ההסדר צפוי להסדיר את התביעות נגד רעייתו של פישמן וילדיהם ואת עניינה של רונית אבן • הנאמן מתנגד נחרצות להסכם אולם לבקשת משפחת פישמן נאסר לפי שעה לפרט את פרטי ההתנגדות עו"ד בנקל: "הסדר פישמן תרמית" • ב"כ פישמן: "טענות חסרות בסיס"

איתן אורנשטיין / צילום: שלומי יוסף
איתן אורנשטיין / צילום: שלומי יוסף

הסדר הנושים של בני משפחתו של איש העסקים פושט הרגל, אליעזר פישמן, הגיע הבוקר לפתחו של נשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב איתן אורנשטיין. הדיון עוסק בשאלה אם לאשר את הסדר החוב שאליו הגיעו הנושים עם בני משפחתו של פישמן, לאור ההתנגדות הנחרצת של נאמן נכסי פישמן, עו"ד יוסי בנקל.

שלושת הנושים המרכזיים הם בנק לאומי, בנק הפועלים, ורשות המסים. ההסדר המוצע התקבל בתום הליך גישור בפני נשיא ביהמ"ש העליון בדימוס, אשר גרוניס, והוא צפוי להסדיר את התביעות נגד רעייתו של פישמן, טובה פישמן, ילדיהם, ענת מניפז, איל פישמן, רונית פישמן-אופיר, ובעניינה של רונית אבן. במקביל, ימשך הליך פשיטת הרגל נגד אליעזר פישמן עצמו, בעיקר בניסיון לאתר נכסים שלו בחו"ל.

ההערכה היא כי השופט אורנשטיין יאשר את הסדר הנשייה חרף ההתנגדות הנחרצת של בנקל, זאת לאור התמיכה של כל הנושים הגדולים, כולל רשות המסים. יש לציין כי הנושים ניסו להציג עמדה פסיבית מעט והתנסחו כי הם לא מתנגדים לאישור ההסדר, בעוד הם בפועל תומכים בו. אורנשטיין מתח ביקורת על התחכמות זו.

אייל פישמן וענת מניפז בדיון  / צילום: שלומי יוסף, גלובס
 אייל פישמן וענת מניפז בדיון / צילום: שלומי יוסף, גלובס

עו"ד בנקל: מטרת הסדר היא השלמת הברחת הנכסים

הסדר הנושים המוצע, שמובא היום לאישורו של ביהמ"ש, הוא הסדר שאליו הגיעו הנושים של פישמן, רשות המסים והבנקים לאומי, הפועלים, מרכנתיל, איגוד, ודיסקונט, עם בני משפחת פישמן. ההסדר מגלם שיפור בהצעה של משפחת פישמן ובהחזר לנושים ביחס להצעות קודמות והוא כולל מחיקה של התביעות האישיות נגד בניו של פישמן ורעייתו.

לאור ריבוי עורכי הדין והצדדים בדיון ועל רקע הנחיות התו הסגול, בחר השופט אורנשטיין לקיים את הדיון באודיטוריום של בית המשפט ולא באולמו.

לטענת עו"ד בנקל בדיון, באמצעות הסכמים רבים ומפותלים בין חברות השונות של חברות קבוצת פישמן, העביר אליעזר פישמן סכומי עתק לטובת בני המשפחה שלו כדי לדאוג להם. מטרת הסדר הנשייה היא השלמת הברחת הנכסים לבני משפחת פישמן באישור בית המשפט כדי לדאוג לאליעזר פישמן. לטענתו ההסדר אינו אלא תרמית מפותלת ומנוסחת באופן מסורבל בכוונת מכוון כך שלא תיחשף האמת המרה בנוגע להסדר. לטענת בנקל, ההסדר המוצע לא תורם דבר שלא ניתן להשיג באמצעות הבקשות השונות שהגיש. בניגוד לאמור בהסדר, בני המשפחה לא רק שלא תורמים דבר לקופת פשיטת הרגל, אלא שההסדר מעביר כספים בשווי עשרות רבות של מיליונים מקופת פשיטת הרגל לבני המשפחה.

לטענת בנקל, ההסדר יגרום להפסד של כ-200 מיליון שקל שאפשר לגבות מבני המשפחה של פישמן.

מן הצד השני טען ב"כ פישמן עו"ד שולי גולדבלט כי "האמירות שנאמרות היום על ידי עו"ד בנקל, הן חסרות בסיס. הטענות שלו שההסדר מוחק חוב של מאות מיליונים של משפחת פישמן הוא מופרך. מדובר במחזור של טענות שכבר העלה בשני סבבים. הנושים לא קיבלו את הטענות, לא בסיבוב הראשון כשהעלה בפניהם את הטענות, ולא בפני המגשר שגיבש את ההסדר, נשיא בית המשפט העליון בדימוס אשר גרוניס שהוא מומחה לדיני חדלות פירעון".

לטענת גולדבלט, ההשגות של הנאמן נדחו שוב ושוב. מעבר לכך, אומר גולדבלט כי התיקונים להסדר הגישור שלטענת בנקל נועדו לסייע להבריח נכסים הוכנסו דווקא לדרישת אחד הנושים הגדולים. עוד הוסיף גולדבלט כי בנקל התחייב בעבר לפרוטוקול כי אם הבנקים, שאינם נושים רגילים אלא מנוסים וטובים ממנו, יקבלו את ההסדר - הוא ישתוק ולא יביע התנגדות להסדר, למרות שהוא שגוי בעיניו.

על כך השיב בנקל כי אכן אין לו זכות וטו או יכולת להתנגד, והוא רק מביע את עמדתו המקצועית על מנת שבית המשפט יוכל לקבל את מלוא התמונה.

לטענת גולדבלט אין שום משמעות משפטית להתנגדות הנוכחית של הנאמן, ועל בית המשפט לאשר את ההסדר. גולדבלט הוסיף כי הנאמן בנקל נפגש לפגישות פרטניות עם הנושים כדי לנסות לשכנע אותם שלא לתמוך בהסדר. "האמירות של הנאמן נלקחו בחשבון. חלק מההשגות שהוא העלה הובילו לתיקונים בהסדר הגישור".

סכום ההחזר יוגדל ל-214 מיליון שקל

נזכיר כי כבר ביוני 2017 הגיש הנאמן על נכסי פישמן, עו"ד בנקל, לבית המשפט מתווה להסדר נושים, שלפיו תחזיר משפחת פישמן לקופת המנהל בשלב ראשון 140 מיליון שקל ובתרחיש אופטימי, כ-400 מיליון שקל מתוך חובות בסך כ-1.8 מיליארד שקל, שעיקרם לבנקים ולרשות המסים. ואולם, על רקע התנגדות ציבורית להסדר, החליטו הבנקים לדחות את הצעת הנושים וביקשו לנקוט אמצעים משפטיים נגד פישמן, לרבות קידום הליכי פשיטת רגל נגדו.

לפי ההסדר החדש שיובא עתה לאישורו של אורנשטיין, סכום ההחזר יוגדל מ-140 מיליון שקל, ל-214 מיליון שקל. עוד מוסכם כי אליעזר פישמן לא יקבל הפטר במסגרת הסדר זה. לשיטת הנושים, ההסדר הוא טוב. ואולם, ההצעה מגלמת תשלום שהוא פעוט ביחס לגובה החוב הכולל בתיקי פישמן שעמד על כ-3 מיליארד שקל.

לפי ההסדר המוצע, אליעזר וטובה פישמן מתחייבים לפנות את הווילה היוקרתית שבה הם מתגוררים ברחוב הר דפנה בסביון תוך תשעה חודשים, ולא תוך 24 חודשים כפי שהיה בהסדר הקודם. לפי ההסדר המוצע, במועד קבלת מלוא התמורה בגין מכירת הבית בסביון תשלם טובה לקופת פשיטת הרגל חצי מסכום התמורה נטו, פחות מחצית סכום התמורה בסך 7.2 מיליון שקל שהתקבלה בגין מכירה שכבר בוצעה של דירה של הזוג פישמן ברחוב חיסין בתל אביב.

בני המשפחה התחייבו לשתף פעולה באופן מלא עם הנאמן לרבות לשם מכירת הנכס. לפי ההסדר, אם הבית לא יימכר עד למועד בו יפנו אותו הזוג פישמן, יפעלו טובה והנאמן להשכרת הבית לצד ג' כאשר דמי השכירות השוטפים ישולמו לטובה. לאחר מכירת הנכס תשלם טובה חלק יחסי מדמי השכירות לקופת פשיטת הרגל.

כמו כן, לפי ההסדר, יפעלו הנאמן ועו"ד שלום גולדבלט, המייצג את פישמן, למכירת דירה שבבעלות הזוג פישמן בברלין במחיר גבוה ככול האפשר. לפי ההסדר, התמורה שתתקבל בגין מכירת הדירה בברלין תתחלק שווה בשווה בין קופת הפש"ר לבין טובה.

עוד, בין היתר, מתחייבת טובה להעביר לנאמן את כל מניותיה בחברות השייכות לקבוצת פישמן וכל דיבידנד של טובה בחברות יועבר לקופת הפש"ר. עוד, בין היתר, הנאמן ובא כוח משפחת פישמן יפעלו למימוש נכסי חברת "א.ט קירור". בנוסף, לפי ההסדר, ענת, רונית ואייל, ישלמו לקופת הפש"ר 4.8 מיליון שקל (ביחד) ב-12 תשלומים חודשיים שווים.

ההסדר יאפשר לבני משפחת פישמן להגדיל את חלקם בחברת "פישמן רשתות" מ-45% ל-50%. התוצאה תהיה שקופת פשיטת הרגל תאבד את השליטה בחברות הקבוצה. הנאמן בנקל רואה בסעיף הזה את אחד הבעייתיים ביותר בהסדר.

ב-21 ביוני 2017 הכריז נשיא המחוזי בת"א, השופט אורנשטיין, על אליעזר פישמן, כפושט רגל בגין חובות של מיליארדי שקלים. "החייב ביצע מעשה פשיטת רגל שעה שלא פרע את חובו כמתחייב לפי התראת פשיטת רגל. בנוסף, עסקינן בחייב שהיקף חובותיו עצום ואף לגישתו לאחר מימוש הנכסים יעמוד החוב על סך של כ-1.5 מיליארד שקל", כתב השופט.

***גילוי מלא: איש העסקים אליעזר פישמן הוא בעל השליטה הקודם בעיתון "גלובס". פישמן ומשפחת בר און, מבעלות השליטה הנוכחיות, מצויים בסכסוך מתמשך