הנדל"ן של אפל: ענקיות הטק רוצות לפתור את מצוקת הדיור בחוף המערבי של ארה"ב

ענקיות טק רבות התחייבו בשנה שעברה לפרויקטים רב-שנתיים שקשורים בדיור • ההתחייבויות הללו באות אחרי שנים של התייקרות בעלויות הדיור בעמק הסיליקון ובסיאטל, כאשר הגידול בתעסוקה גבוה יותר מהיקף הבנייה החדשה ותושבים ותיקים נאלצו לעזוב

מימין: מארק צוקרברג, טים קוק וסאטיה נדלה / צילום: shtterstock, Reuters
מימין: מארק צוקרברג, טים קוק וסאטיה נדלה / צילום: shtterstock, Reuters

בשבוע שעבר הודיעה אפל שהיא הקצתה 400 מיליון דולר ראשונים מההשקעה בהיקף 2.5 מיליארד דולר בדיור שהיא הודיעה עליה ב-2019. בנוסף להלוואות לבניית דיור בר-השגה, אפל עובדת עם סוכנות מימון הדיור של קליפורניה על סיוע במקדמות ומשכנתאות למאות אנשים שקונים בתים לראשונה בחייהם.

ענקיות טק רבות התחייבו בשנה שעברה לפרויקטים רב-שנתיים שקשורים בדיור. נוסף להתחייבויות מצד אפל וגוגל, מיקרוסופט התחייבה ל-500 מיליון דולר ופייסבוק למיליארד דולר. מיקרוסופט העלתה את התחייבותה ל-750 מיליון דולר בינואר האחרון.

ההתחייבויות הללו באות אחרי שנים של התייקרות בעלויות הדיור בעמק הסיליקון ובסיאטל, כאשר הגידול בתעסוקה גבוה יותר מהיקף הבנייה החדשה ותושבים ותיקים נאלצו לעזוב. משרות חדשות עקפו את קיבולת הדיור החדש בכל תשעת מחוזות מפרץ סן פרנסיסקו בשנים 2011-2017, לפי סקר מחודש מרץ שערך SPUR, מכון מחקר למדיניות ציבורית, שמתמקד בתכנון עירוני ושימוש בקרקע באזור המפרץ.

"לא כל בעיית יוקר הדיור תיפתר באמצעות תרומות של כסף מחברות טק גדולות", אמרה שרה קרלינסקי, יועצת בכירה ב-SPUR. נחוצים גם שינויים במדיניות המדינות והרשויות המקומיות. "זה בהחלט נהדר שהן (חברות הטק) לוקחות את זה ברצינות, אבל כמות הכסף שתידרש תהיה משמעותית".

דמי השכירות באזור המפרץ החלו לרדת בחודשים האחרונים, אם כי הם נשארו גבוהים ביחס לרוב האזורים האחרים בארה"ב. יש חברות הייטק שפיטרו עובדים בגלל המגפה, ואחרות הודיעו שהן יאפשרו לעובדים לעבוד מהבית ללא הגבלת זמן, מה שיכול להניע כמה מתושבי אזור המפרץ לעבור למגורים מרוחקים וזולים יותר.

אבל מחסור הדיור באזור צפוי להימשך עוד שנים. לפי מחקר של SPUR חסרות באזור המפרץ 699 אלף יחידות דיור, וצריך יהיה לבנות עוד 2.2 מיליון יחידות עד שנת 2070.
גישה משותפת לחברות הטק הגדולות היא להשקיע בהלוואות בעלות נמוכה לקבלני דיור בר-השגה. "השקעות הגדולות הללו מהחברות הן נפלאות", הוא אמר, אך הוסיף, "היינו רוצים לראות יותר מזה בצד השקעות הון (מניות) עמוקות במקום בהלוואות", אמר פרננדו מרטי, מנהל משותף במועצה לארגוני דיור קהילתי בסן פרנסיסקו.

מבחינת אפל, גוגל ופייסבוק (שיושבת במנלו פארק, קליפורניה), חלק מההתחייבויות כולל את ערך הקרקעות שלהן, שבהן הן מתכננות לפתח פרויקטים שיכללו דיור. כל שלוש החברות אומרות שהפרויקטים הללו הם בשלבי תכנון.

כמה יוזמות של פייסבוק, כמו 25 מיליון דולר לבניית דיור לעובדי הוראה ולעובדים אחרים במחוזות סאן מטאו וסנטה קלרה, מתנהלים לאט מהצפוי בגלל תהליכי הרישוי הרגולטוריים, אמרה מנקה סתי, מנהלת לאסטרטגיה של לוקיישן בפייסבוק. "אנחנו לא יכולים לאשר את הדיור מספיק מהר", היא אמרה.

השותפות בהיקף 250 מיליון דולר של פייסבוק עם קליפורניה כדי לפתח אדמות בבעלות המדינה מתנהלת גם היא לאט מהצפוי, היא הוסיפה. הסיבה לכך היא שהמגפה הנמיכה את הזמינות של הלוואות לבנייה.

"חברות גדולות נכנסו בגדול לתחום הדיור כשהמושל ביקש זאת. כעת המאמצים הללו מתחילים לתת פירות, למרות המגפה", אמר ג’סי מלגר, דוברו של מושל קליפורניה גאווין ניוסם.

מיקרוסופט מרדמונד במדינת וושינגטון מסרה שהיא הקצתה 380 מיליון דולר מתוך ההתחייבות שלה בסך 750 מיליון דולר, בעיקר דרך קו אשראי לוועדת מימון הדיור של מדינת וושינגטון, כדי לעזור לבניית דיור בר-השגה חדש. היא תרמה גם בבניית דירות חדשות באזור סיאטל.

מיקרוסופט מסרה שההתחייבות שלה ייצרו או ישמרו על יותר מ-6,600 יחידות דיור. כשהציגה את תוכניות הדיור שלה בשנה שעברה, היא אמרה שבאזור סיאטל קיים מחסור של 305 אלף יחידות דיור בר-השגה.

אמזון.קום, שפועלת מסיאטל, השקיעה 100 מיליון דולר בדיור על ידי בנייה ותפעול של מקלט לחסרי בית בקמפוס שלה עבור Mary’s Place, ארגון מקומי להומלסים. המקלט הזה נפתח בחודש מרץ. החברה מסרה שהיא מתכננת עוד שותפויות עם ארגוני דיור, בסיאטל ובערים אחרות שבהן יש לה נוכחות גדולה, כמו ארלינגטון בווירג’יניה.