עו"ד בעז בן צור מצטרף לצוות ההגנה של ראש הממשלה

מאז פרוץ חקירות נתניהו יוצג רה"מ על ידי כ-15 עורכי דין שחלקם עזב אותו בשל בעיות שכר טרחה • כיום צוות ההגנה שלו כולל את עו"ד עמית חדד ואת עו"ד יוסי שגב

עו"ד בעז בן צור / צילום: כדיה לוי
עו"ד בעז בן צור / צילום: כדיה לוי

עו"ד בעז בן צור מצטרף לצוות ההגנה של ראש הממשלה, בנימין נתניהו. בן צור ייצג בעבר את איש העסקים ארנון מילצ'ן, שנתניהו חשוד במירמה והפרת אמונים בתיק 1000 בגין יחסיו עמו. כן ייצג בן צור את הדס קליין, העוזרת האישית של מילצ'ן ואחת מעדות המפתח נגד נתניהו בתיק 1000. כן ייצג בן צור את לינור יוכלמן, מזכירת חברת בזק לשעבר.

מאז פרוץ חקירות נתניהו יוצג רה"מ על ידי כ-15 עורכי דין שחלקם עזב אותו בשל בעיות שכר טרחה. כיום צוות ההגנה שלו כולל את עו"ד עמית חדד ואת עו"ד יוסי שגב. בן-צור שהוא סנגור ותיק צפוי להוביל את צוות ההגנה.

מז'ק חן ועד מיכה פטמן: כל עורכי הדין שייצגו את נתניהו ופרשו

טרם פרוץ חקירת תיק 4000, אחד הסנגורים של נתניהו היה עו"ד ז'ק חן. אולם בפברואר 2018, החלה חקירת תיק 4000, ועו"ד חן התפטר מייצוג נתניהו, כדי להמשיך לייצג לקוח אחר - את שאול אלוביץ' המואשם כיום במתן שוחד לנתניהו.

בסמוך לאחר מכן, חיזק נתניהו את צוות ההגנה שלו בעורכי-הדין אייל כהן וקרן שפירא-אטינגר. אולם בדצמבר 2018, הפסיקו כהן ושפירא-אטינגר לייצג את ראש הממשלה. ההסבר של כהן להפסקת הייצוג היה - שהוא ייצג בעבר את היועמ"ש, אביחי מנדלבליט, ומרגע סיום שלב החקירות והעברת החומרים ליועמ"ש, וכדי למנוע לזות שפתיים, החליט כהן לפרוש מייצוג נתניהו. זה היה ההסבר הרשמי של כהן. אולם נראה, שהמניע האמיתי להפסקת הייצוג שלהם נגע לעניינים של תשלום שכר טרחה. וליתר דיוק, לאי-תשלום שכר-טרחה.

ביוני 2018, נתניהו שכר את שירותיו של עו"ד ירון קוסטליץ, בדומה לחדד, משפטן מבני טיפוחיו של יעקב וינרוט, שייצג, בין היתר, את אביגדור ליברמן ואת וינרוט עצמו. אולם כעבור חודשים בודדים, סמוך לסיום הייצוג של עוה"ד כהן ושפירא-אטינגר, חדל גם קוסטליץ לייצג את רה"מ.

בנובמבר 2018, הובא שוב לצוות ההגנה אחד מבכירי הסנגורים בארץ. הפעם נבחר לכך עו"ד נבות תל-צור, שמייצג את השר אריה דרעי, ושייצג, בין היתר, גם את רה"מ לשעבר, אהוד אולמרט.

עו"ד תל-צור אמור היה להוביל את צוות ההגנה לקראת הליכי השימוע, והוא הסתייע בצוות חזק של סנגורים שעבדו לצידו בעבר: עוה"ד טל שפירא ואריאל כפרי. כן הובא כיועץ חיצוני לצוות ההגנה, השופט המחוזי בדימוס, עודד מודריק.

חלפה חצי שנה בלבד, וב-22 במאי 2019, הפסיקו גם תל-צור, שפירא, וכפרי את ייצוג נתניהו. וגם מודריק פרש. שוב, הסיבה המרכזית הייתה שהצדדים לא הצליחו להסדיר ביניהם את ענייני שכר-הטרחה. וליתר דיוק, שהסנגורים לא הסכימו להמשיך לייצג את רה"מ נתניהו ללא קבלת שכר לעמלם. עם זאת, נראה שהיו גם סיבות נוספות - של אי-התאמה בין הצדדים.

בפברואר 2019, שכר רה"מ את שירותיו של עורך-הדין הוותיק, פיני-פנחס רובין, ראש משרד עוה"ד גורניצקי. רובין עוסק בעיקר במשפט מסחרי, והעילה המרכזית להבאתו לצוות ההגנה הייתה התמודדות עם ענייני הרגולציה הקשורים בתיק 4000, ועם הטענה שנתניהו היטיב עם קבוצת בזק שבשליטת אלוביץ', בתמורה לסיקור מוטה באתר "וואלה".

אמנם עו"ד רובין המתוחכם והמקושר נראה היה כאדם מתאים ביותר לתפקיד, אף שהבחירה בו הייתה גם בעייתית. זאת, בשל העובדה שרובין היה קשור באופן הדוק לחקירת תיק 1000.

רובין היה היזם והמקדם המרכזי של "חוק מילצ'ן" המפורסם, שמעניק מקלט מס חמים ונוח לעשירים שעולים או חוזרים לארץ, ולפי החשד "נתפר" כנראה למידותיו של מילצ'ן.

גם הפעם, חלפו כמה חודשים וגם רובין הפסיק לייעץ לנתניהו. וכמו במקרים קודמים, אחת הסיבות נגעה לענייניי תשלומי שכר-הטרחה.

ביולי 2019 קרא נתניהו לעו"ד יוסי אשכנזי ממשרד עוה"ד הרצוג, פוקס, נאמן, להצטרף למערכה. עו"ד אשכנזי היה מעורב לאורך השנים בהגנה על אישי ציבור רבים, ובהם ראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון, בתביעת הדיבה שלו; רפאל איתן ואחרים.

אשכנזי עשה והשקיע עבודה רבה עבור נתניהו, והוביל את הטיעונים בשימוע בעניין תיק 4000. התוצאות היו מאכזבות עבור נתניהו. לאחר שהיועמ"ש החליט להאשים אותו בקבלת שוחד בתיק הזה - גם אשכנזי הלך לדרכו.

בספטמבר 2019, בסמוך למועד שבו החלו הליכי השימוע בפני הפרקליטות, שכר נתניהו גם את שירותיו של פרקליט הצמרת, רם כספי. סברנו אז, שעו"ד כספי הובא כדי להביא לנתניהו הסדר טיעון, אבל זו הייתה טעות. כספי סייע לנתניהו בשימוע, אבל סירב להצטרף למתקפה שלו על תובעיו.

רגע לפני השימוע, הביע כספי - בתקשורת - אמון מוחלט ובלתי מסויג במערכת המשפט, בפרקליט המדינה דאז, שי ניצן, ובראשת צוות התביעה, עו"ד ליאת בן-ארי. במתן האמון בעוה"ד בן-ארי וניצן, בגד כספי - במידה רבה - באמון שנתן בו נתניהו, שהירבה להשתלח בשני עוה"ד. גם כספי פרש מצוות ההגנה אחרי שלב השימוע.

לקראת פתיחת משפטו של נתניהו ב-24 במאי 2020, הובא כוח חיזוק חדש לצוות ההגנה. הפעם נבחר לכך עו"ד מיכה פטמן, שייצג בעבר, בין השאר, את אביגדור קהלני ושולה זקן.

פטמן היה הסנגור שהוביל את הייצוג של נתניהו בדיון הקראת כתב האישום. אבל אתמול, עשרה ימים לפני הדיון השני במשפט נתניהו, גם פטמן פרש מצוות ההגנה. הוא הסביר את עזיבתו בכך, שלא קיבל תשלום בעקבות החלטת ועדת ההיתרים, שלא לאפשר לנתניהו לקבל מימון לייצוג המשפטי, ממקורבו ספנסר פרטרידג'.

*** חזקת החפות: ההליכים המשפטיים בעניינו של ראש הממשלה בנימין נתניה הם בעיצומם. הנאשם מכחיש את המיוחס לו, ועומדת לזכותו חזקת החפות.