עסקת השנה: כך הכפילה רכישת אפריקה ישראל את שווי עסקיו של יעקב לוקסנבורג

שווי היעד להנפקת דניה סיבוס, עד 2 מיליארד שקל, גבוה פי כמה מזה שלפיו נרכשה חברת התשתיות במסגרת הסדר החוב של אפריקה ישראל • מניית לפידות קפיטל של יעקב לוקסנבורג יותר מהכפילה את ערכה מאז שהושלם ההסדר בתחילת השנה

יעקב לוקסי לוקסנבורג / צילום: גיזי
יעקב לוקסי לוקסנבורג / צילום: גיזי

שמונה חודשים וחצי בלבד לאחר השלמת הסדר החוב בחברת אפריקה ישראל, בעלי השליטה החדשים כבר מבקשים להציף ערך מהעסקה באמצעות הנפקת החברה הבת, דניה סיבוס, בבורסת תל אביב. אם ייצא המהלך לפועל, תופרד דניה סיבוס מהחברה הבת שלה, אפריקה מגורים, לצורך עמידה בהוראות חוק הריכוזיות, שמונעות יצירת פירמידה שליטה בת שלוש שכבות של חברות ציבוריות הנסחרות בישראל.

בינואר האחרון השלימו חברת ההחזקות לפידות קפיטל (80%) וחברת אלטשולר שחם גמל ופנסיה (20%) את רכישת אפריקה ישראל מידי נושי האג"ח שלה, בתמורה לסכום של 876 מיליון שקל, במסגרת הסדר חוב. בעת השלמת העסקה כללה פעילותה של אפריקה ישראל שני נכסים מרכזיים: 100% ממניות קבלנית התשתיות דניה סיבוס ו-56% ממניות יזמית הבנייה למגורים אפריקה מגורים (שמוחזקות בידי דניה סיבוס).

היום הודיעה לפידות קפיטל, בראשותו של בעל השליטה והיו"ר, יעקב לוקסנבורג (לוקסי), כי בימים אלה נבחנת אפשרות של הנפקת דניה סיבוס ורישומה למסחר בבורסת תל אביב. אם תצא ההנפקה לפועל, היא תתקיים רק לאחר הוצאת ההחזקה באפריקה מגורים מידיה של דניה סיבוס, כפי שדורש חוק הריכוזיות.

לדברי לפידות קפיטל, ההפרדה בין דניה סיבוס לאפריקה מגורים תתבצע באמצעות חלוקת דיבידנד בעין או מכירה של מניות אפריקה למגורים לידיהן של לפידות קפיטל ואלטשולר שחם גמל ופנסיה. היום (יום א') נסחרה אפריקה מגורים לפי שווי של כ-1.2 מיליארד שקל, כך ששווי המניות שבידי דניה סיבוס הסתכם בכ-670 מיליון שקל.

שווי השוק של אפריקה מגורים כמעט שלא השתנה השנה, כך שהוא משקף לכאורה שווי עקיף של 200-250 מיליון שקל בלבד לפעילות דניה סיבוס בעת רכישתה במסגרת הסדר החוב. למרות זאת, גורמים המקורבים להנפקה הציבו יעד לנסות ולהנפיק את דניה סיבוס לפי שווי של עד 2 מיליארד שקל - כלומר, פי שמונה עד עשרה בקירוב.

המשקיעים בבורסה אהבו את המהלך: מניית לפידות קפיטל זינקה היום והשלימה עלייה של 110% מתחילת השנה, כשכעת היא משקפת שווי של 1.3 מיליארד שקל לחברת ההחזקות.

צמיחה ברווחי דניה סיבוס בחצי השנה

התמחור דניה סיבוס בהנפקה המתוכננת מבוסס על תוצאות החברה במחצית הראשונה של 2020 ועל שווי השוק של כמה ממתחרותיה הגדולות בתחום קבלנות הבנייה והתשתיות: שיכון ובינוי, שפיר הנדסה, ואלקטרה. דניה סיבוס סיימה את המחצית הראשונה של 2020 עם רווח נקי של 44.4 מיליון שקל, המשקף צמיחה של 102% לעומת התקופה המקבילה ב-2019.

ברבעון השני לבדו צמח הרווח הנקי של דניה סיבוס ב-106% ל-24.3 מיליון שקל, המייצג רווח נקי בקצב של כ-100 מיליון שקל בשנה. צבר ההזמנות של החברה זינק ב-1.35 מיליארד שקל מתחילת השנה, ונאמד בסוף הרבעון השני ב-8.5 מיליארד שקל, וזאת בעיקר על רקע גידול הפעילות בתחום הבנייה והתשתיות בישראל, תמהיל הפרויקטים ומקסום מעמדה ויתרונותיה התחרותיים של דניה לטובת זכייה במכרזים משמעותיים.

בהשוואה לחברות אחרות בענף, הרי ששפיר הנדסה נסחרת כיום לפי שווי של 8.3 מיליארד שקל, המשקף מכפיל 35 על הרווח הנקי; אלקטרה נסחרת בשווי של 5.5 מיליארד שקל, המשקף מכפיל רווח של כמעט 27; ואילו שיכון ובינוי נסחרת לפי שווי של 6.2 מיליארד שקל, המשקף מכפיל של יותר מ-20.

לדניה סיבוס קצב הכנסות שנתי של 3.6 מיליארד שקל, כך ששווי של 2 מיליארד שקל לחברה משקף מכפיל הכנסות של 0.56 בלבד. לשם השוואה, שפיר הנדסה נסחרת כיום לפי מכפיל הכנסות גבוה של 2.8, שיכון ובינוי נסחרת לפי מכפיל הכנסות של כ-1, ואילו אלקטרה נסחרת לפי מכפיל הכנסות של כ-0.9.

לכל החברות האלה מגוון רחב יותר של פעילויות מאשר לדניה סיבוס - עניין המפחית את סיכון ההשקעה בהן. משום כך, עשויים המשקיעים בהנפקה לדרוש מכפילים נמוכים יותר עבור דניה סיבוס ביחס למכפילי המתחרות. ואולם גם אם, בסופו של דבר, תונפק דניה סיבוס לפי רמות מכפילים נמוכות מאלה של המתחרות, הרי שיהיה מדובר באקזיט מרשים לבעלי השליטה הנוכחיים.

לדניה סיבוס צבר הזמנות של 8.5 מיליארד ש'

דניה סיבוס הוקמה לפני יותר מ-50 שנה, ומאז מהווה את אחת מחברות הבנייה והתשתיות הגדולות בישראל, עם אלפי פרויקטים שהקימה בתחומי התשתיות, הבנייה למגורים, מבני ציבור ופרויקטים לאומיים. החברה אף פעילה בשווקים נוספים ברחבי העולם, ובראשם מזרח אירופה, שם הקימה קניונים, בנייני משרדים ובתי דירות עבור אפי נכסים.

דניה סיבוס מבצעת כיום פרויקטים בולטים בתחומי התשתיות, הנדל"ן המניב והנדל"ן למגורים. בין השאר, אחראית החברה על הקמתם של המקטע המזרחי של "הקו האדום" של הרכבת הקלה בגוש דן, ושל תחנות קרליבך ויהודית בקו זה. כמו כן, מקימה דניה סיבוס את משרדיו של משרד המשפטים בירושלים, הקריה המחוזית בירושלים, קרית התקשוב הדיגיטלית של צה"ל בפארק ההייטק גב-ים בנגב, פרויקט המסילה המזרחית בקטע ניצני עוז-אלישמע, פרויקט הנתיבים המהירים לתכנון וביצוע חניוני "חנה וסע" רבי קיבולת במחלפים מבוא איילון ושפיים, וכן סלילת הנתיבים המהירים בין מחלף וינגייט לשפיים.

בתחום הבנייה למגורים ולמשרדים מקימה דניה סיבוס, בין השאר, את פרויקט מגדלי גינדי TLV בתל אביב, הכולל כ-1,200 יחידות דיור, פרויקט גינדי Upper House בתל אביב, וכן את פרויקט ב.ס.ר ראשונים בראשון לציון, הכולל, בין השאר, את הקמתו של מגדל משרדים בן 18 קומות. ממצגת שפרסמה לפידות קפיטל באחרונה, עולה כי לדניה סיבוס צבר הזמנות של 8.55 מיליארד שקל, הון עצמי המיוחס לבעלי המניות של 706 מיליון שקל, ונזילות של 487 מיליון שקל.

לפידות קפיטל, בעלת השליטה בדניה סיבוס, סיימה את המחצית הראשונה של 2020 עם רווח נקי של כ-152 מיליון שקל, לעומת כ-7.5 מיליון שקל בלבד בתקופה המקבילה אשתקד. לרווח העצום במחצית תרם בעיקר "רווח הזדמנותי" של 121 מיליון שקל, שנרשם ברבעון הראשון בגין רכישת השליטה בחברת אפריקה ישראל. רווח הזדמנותי נוצר כתוצאה מפערי שווי בין נכסים שנרכשו לבין התמורה ששולמה בגינם.

מלבד עסקי אפריקה ישראל שרכשה בתחילת השנה, עוסקת לפידות ביבוא ושיווק טלפונים סלולריים ואביזרים נלווים, באמצעות חברת סאני תקשורת, שלה זיכיון בלעדי מחברת סמסונג העולמית. כמו כן, לפידות פועלת בתחום הסחר באמצעות קבוצת אלפרוס, וכן עוסקת בתחום של ביצוע קידוחים יבשתיים בישראל.