נפגעתם מהסגר? חכו לנובמבר: המענק על שימור עובדים יתחיל רק עוד חודשיים

תוכנית הסיוע החדשה לעסקים מגיעה לאישור הממשלה • החדשות הטובות: עידוד שמירה על תעסוקה • החדשות הרעות: בירוקרטיה והליכים ממושכים שיקשו על עסקים רבים • סקפטיים? בצדק: לתוכנית ההחזרה מחל"ת תוקצבו 5.4 מיליארד שקל, מהם הועברו כ־4% בלבד

ישראל כ"ץ ובנימין נתניהו / צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות
ישראל כ"ץ ובנימין נתניהו / צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות

התוכנית הכלכלית החדשה לסיוע למשק בתקופת הסגר השני כוללת כמה הטבות למעסיקים, למשל מענק לכל מעסיק שלא יוציא עובדים לחל"ת. אבל, כדי להתחיל לבקש אותן, ייאלצו המעסיקים לחכות לאחרי החגים. הרבה אחרי החגים - 15 בנובמבר. התוכנית תוגש ביום ב' לאישור הממשלה. איך גובשה התוכנית ומה היא כוללת? "גלובס" מביא את הפרטים.

במו"מ לגיבוש התוכנית נכחו שר האוצר ישראל כ"ץ, שר הכלכלה עמיר פרץ והנגיד פרופ' אמיר ירון. הרעיון לתגמל מעסיקים שלא יוציאו עובדים לחל"ת הוצע כבר לפני מספר חודשים על ידי שר הכלכלה וכן על ידי נגיד בנק ישראל, אך כ"ץ בחר בתוכנית המענק לכל עובד שיוחזר מחל"ת.

הפעם כ"ץ השתכנע כי תגמול מעסיקים שלא יפטרו עובדים זו דרך נכונה, אך עדיין היו פערים בין המודל שמשרדו רצה ליישם לבין המודל שנגיד בנק ישראל ושר הכלכלה ביקשו ליישם.

מענק-שימור-עובדים-גדל-עם-הפגיעה-בעסק
 מענק-שימור-עובדים-גדל-עם-הפגיעה-בעסק

בעוד כ"ץ הציע כי יחולק מענק של 4,000 שקל לכל עובד שלא יישלח לחל"ת, שר הכלכלה והנגיד דרשו כי המענק יעמוד על 5,000 שקל. בנוסף, אגף התקציבים סבר כי המענק ייקבע על פי מדרגות קשות יותר ממה שקיים כיום בהצעה.

כ"ץ הציג תחילה את המתווה של אגף התקציבים אך לבסוף תמך בהצעות שהנגיד ושר הכלכלה הציעו, ואגף התקציבים נאלץ להתיישר.

האם המענק יותנה במידת הפגיעה בעסק?

במסגרת התוכנית נקבע כי על כל עובד שלא יפוטר או יוצא לחל"ת מעבר למכסה מסוימת יקבל המעסיק תשלום של 5,000 שקל. המכסות נקבעו בהתאם למידת הפגיעה במחזור המכירות של העסק.

כך, עסקים שמחזור המכירות שלהם נפגע בשיעור של בין 25% ל-40% - יקבלו פיצוי על כל עובד שמעבר ל-80% ממספר העובדים שהעסיקו ערב הסגר. עסק שמחזור עסקיו נפגע ב-40% עד 60% יקבל מענק על כל עובד מעבר ל-70% (כלומר פיצוי של 5,000 שקל לחודש עבור כל עובד שמעל ל-70% ממצבת העובדים המקורית); נקבעה מדרגה של 55% עבור עסק שמחזור המכירות שלו נפגע ב-60% עד 80%; ומדרגה של 40% עבור כל עסק שמחזור המכירות שלו נפגע ב-80% או יותר.

בנוסף, נקבע כי המענק תלוי בזכאות של המעסיק למענק השתתפות בהוצאות קבועות. אם המעסיק לא היה זכאי למענק זה, הוא אינו זכאי למענק החדש לעידוד המשך העסקת העובדים.

עסק שקרס תחת המשבר הכלכלי. סגר סבב ב' / צילום: כדיה לוי, גלובס
 עסק שקרס תחת המשבר הכלכלי. סגר סבב ב' / צילום: כדיה לוי, גלובס

מה נדרש בעל עסק למלא כדי לקבל מענק?

משרד הכלכלה יצר טופס פשוט יחסית לקבלת המענק, במסגרתו בעל העסק יידרש למלא מספר פרטים מזהים פשוטים ולצרף מספר מסמכים שמצויים בידיו. בין היתר, יצטרך בעל העסק למלא את שם העסק, פרטי קשר, מספר עובדים לפני משבר הקורונה ואחרי וכן לצרף טפסי 102 עבור כל עובד.

בנוסף, היות והמענק תלוי בזכאות של המעסיק למענק הוצאות קבועות (הפעימה השלישית ותוכנית המענקים עד מחצית 2021), יידרש המעסיק לצרף טופס זכאות למענק הוצאות קבועות.

בנוסף, דורשים במשרד הכלכלה גם הצהרת רואה חשבון או יועץ מס לגבי מצבת העובדים והשכר שהם מקבלים. מדובר בהצהרה לאימות הצהרות המעסיק בדיווחים הקיימים בטופסי 102.

איך נקבעת מצבת העובדים לפני המשבר?

על פי הצעת משרד הכלכלה לממשלה, תיבחן מצבת העובדים בספטמבר-אוקטובר 2020 (תקופת הסגר) אל מול מצב העובדים בחודשים ינואר ופברואר השנה, רגע לפני פרוץ המשבר. המעסיק יוכל לבחור האם להשוות את מספר העובדים לחודש ינואר או פברואר.

מתי תיפתח האפשרות להגיש בקשות למענק?

ב-15 בנובמבר אמורה להיפתח האפשרות להגיש בקשות למענק. במקביל יפרסם משרד הכלכלה נוהל מפורט המסביר למעסיקים מה נדרש מהם כדי לעמוד בתנאי המענק וכן הסברים כיצד למלא את טופס הבקשה. בנוסף, יפתח מוקד של משרד הכלכלה שנועד ללוות מעסיקים ולסייע להם במילוי הטפסים אונליין.

המענק יתפרסם באתר הסוכנות לעסקים קטנים של משרד הכלכלה, ובעמוד הפייסבוק של הסוכנות. כל הליך מילוי טופס הבקשה יהיה דיגטלי.

שלט "נחנקנו" על חלון עסק שסגר תחת הסגר השני / צילום: כדיה לוי, גלובס
 שלט "נחנקנו" על חלון עסק שסגר תחת הסגר השני / צילום: כדיה לוי, גלובס

יש תנאי זכאות חדשים לפיצוי על ירידת המחזור?

עסקים שמחזור המכירות שלהם ב-2019 היה עד 100 מיליון שקל ושספגו ירידה של 25%-40% ב-2020 יקבלו פיצוי של עד 10% מההוצאות הקבועות והירידה במחזור המכירות שהייתה להם (מה שמכונה מקדם ההשתתפות בהוצאות הקבועות ובמחזור העיסקאות).

עסקים שמחזור המכירות שלהם היה עד 200 מיליון שקל והפגיעה במחזור עמדה על 40%-60% יקבלו מענק של עד 20% מההוצאות הקבועות והפגיעה במחזור. עסקים (ללא הגבלת מחזור מכירות) שמחזור מכירותיהם נפגע בין 60% ל-80% יקבלו פיצוי של 35% ועסקים שספגו פגיעה של 80% ומעלה יפוצו בעד 50% מההוצאות הקבועות והירידה במחזור.

מי שישלחו עובדים הביתה יפסידו המענק?

ביציאה מהסגר הראשון הבטיחה המדינה מענקים לכל בעל עסקים שיקלוט עובדים שהוצאו לחל"ת. המענק הזה שהיה זכור בעיקר בגלל המאבק הקולני שניהל בעלי רשת פוקס הראל ויזל, עורר כעס מצד מעסיקים שלא שלחו עובדים הביתה. עבור אותם מעסיקים יוזם היום האוצר מענק שימור עובדים - אך מה לגבי המעסיקים שהחזירו עובדים ושולחים אותם שוב לחל"ת?

על-פי תנאי התכנית שאושרה הבטיחה המדינה לשלם למעסיקים סכום של עד 7,500 שקל כל עובד שיחזירו מחל"ת אחרי 1 ביוני (3,750 שקל עבור עובד שהוחזר במאי). המענק הזה משולם בארבע פעימות, בכל חודש רבע מהסכום. כדי להקל על מעסיקים שנאלצו לשלוח שוב עובדים הביתה הכניס האוצר חריג, שמאפשר להכיר בכך שהעובד עבד את מלוא חודש ספטמבר גם אם בפועל עבד בחודש זה 15 יום או יותר.

מה עלות התכנית הכלכלית החדשה?

עלות הצעדים החדשים ב-2020 מוערכת בכ-2.5 מיליארד שקל. העלות של מענקי שימור העובדים מוערכת בכמיליארד שקל, אך רוב הסכום ישולם כנראה רק ב-2021. העלות העיקרית בתוכנית היא הרחבת הזכאות למענק הוצאות קבועות לעסקים שמחזור המכירות שלהם נפגע ב-25% או יותר (ביחס למחזור המכירות ב-2019) - לעומת המגבלה הקודמת שדרשה פגיעה של 40% לפחות כתנאי לזכאות. העלות של הגמשת הזכאות מוערכת ב-2.4 מיליארד שקל ב-2020 ועוד 3.9 מיליארד ב-2021.