70% מהאיטלקים הכריעו: מספר חברי הפרלמנט יקוצץ בשליש

עד סבב הבחירות הבא המתוכנן ב־2023, יקוצצו 345 משרות של נבחרי ציבור: "העם האיטלקי רוצה פחות פוליטיקאים בסביבה"

ספירת הקולות במשאל העם האיטלקי. תמיכה רחבה בצמצום מספר חברי הפרלמנט / צילום: Andrew Medichini, AP
ספירת הקולות במשאל העם האיטלקי. תמיכה רחבה בצמצום מספר חברי הפרלמנט / צילום: Andrew Medichini, AP

תושבי איטליה אמרו אתמול "כן" מהדהד ליוזמה שנועדה לקצץ בשליש את מספר נבחרי הציבור במטרה לחסוך כסף למשלמי המסים ולייעל את עבודת הרשות המחוקקת במדינה. 70% מהמצביעים במשאל עם בנושא תמכו ביוזמה של תנועת "חמשת הכוכבים" הפופוליסטית, שצמחה מתוך הביקורת על הפוליטיקאים וצעדי הצנע שיושמו בעבר. זוהי הרפורמה המשמעותית ביותר מאז שנקבע המנגנון הקושר בין גודל האוכלוסייה לגודלם של שני בתי הפרלמנט - בית הנבחרים והסנאט - לפני כ־50 שנה, ציינו פרשנים.

"זהו הישג היסטורי וללא התנועה הפוליטית שלנו הוא לא היה אפשרי", אמר אחד מראשי חמשת הכוכבים, לואיג'י די־מאיו, המכהן כשר החוץ של איטליה במסגרת הקואליציה של המפלגה עם הסוציאל־דמוקרטים. "אנחנו שבים לפרלמנט נורמלי, עם פחות מושבים ופחות פריבילגיות".

הצבעה תחת מגבלות קורונה

בבחירות המקומיות שהתקיימו במקביל למשאל העם, עם זאת, ספגה מפלגתו של די־­מאיו מפלה בכל שבעה המחוזות בהם התנהלה הצבעה, והמשיכה את מגמת ההידרדרות בתמיכה בה מאז שזכתה בהישג של 32% מהקולות בבחירות 2018. לפי סקרים, התמיכה בחמשת הכוכבים כעת ברמה הארצית עומדת על 16% בלבד.

אבל היוזמה לצמצום של לא פחות מ־345 משרות נבחרי ציבור - קיצוץ מ־630 ל־400 בבית הנבחרים ומ־315 ל־200 בסנאט - רשומה על שם המפלגה, וזכתה לתמיכה רחבה במשאל העם, שבו הצביעו כ־54% מבעלי זכות הבחירה. גם מפלגות אחרות בפרלמנט האיטלקי, לרבות השותפה בקואליציה, תמכו בהצעה. ההצבעה התקיימה תחת הגבלות חמורות של מיגון ומרחק, בשל מגפת הקורונה, שבגללה גם נדחתה ההצבעה שהייתה אמורה להתקיים מוקדם יותר השנה. ההחלטה שהתקבלה למעשה מאשררת את החקיקה בנושא שכבר התקבלה בפרלמנט בתמיכת הקואליציה, וצפויה להיכנס לפועל לפני סיבוב הבחירות הבא, המתוכנן ל־2023.

"העם האיטלקי רוצה פחות פוליטיקאים בסביבה", אמר לתקשורת פרופ' ג'ובאני אורסינה מאוניברסיטת לואיס שברומא, "הם תמכו בהפחתת המספר של נבחרי הציבור כדי שהדבר יהווה לקח לפוליטיקאים". גם מנהיג המפלגה הסוציאל־דמוקרטית, ניקולה זינגרטי, אמר כי המשאל מוכיח כי מפלגתו היא "כוח לשינוי חיובי באיטליה".

ייצוג הולם
 ייצוג הולם

הקואליציה באיטליה במצב רעוע

אבל הקואליציה השולטת באיטליה רעועה, ומאוימת על ידי ברית מפלגות ימין וימין־קיצוני שבראשה עומד מתיאו סלביני, מנהיג הגדולה שבהן, ה"לגה". בבחירות המקומיות אמנם לא הצליחה קואליציה בהובלת ה"לגה" לכבוש את השלטון בטוסקנה, מה שהיה מזעזע את הממשלה ברמה הלאומית, אך כן הצליחה להביא לבחירת מועמד מטעמה בשלושה או ארבעה מחוזות אחרים.

ראש הממשלה האיטלקי, ג'וזפה קונטה, מינוי מקצועי מטעם שתי השותפות לקואליציה, אמר כי התוצאות מראות שניתן להוביל את המדינה בבטחה עד הבחירות הבאות ב־2023, ולשקם את הכלכלה והציבור ממגפת הקורונה וההשלכות הכלכליות שלה. רוב הפרשנים העריכו כי מדובר במעין "תיקו", ולא במפלה למפלגות השלטון כפי שקיווה סלביני שיתרחש. הפוליטיקאי האיטלקי פירק את הקואליציה הקודמת עם תנועת חמשת הכוכבים בקיץ שעבר, וקיווה שהמדינה תלך לבחירות חדשות.