ועדת הכספים אישרה את התקציב ההמשכי העומד על 11 מיליארד שקל

התקציב לשנת 2020 יעמוד על 410.8 מיליארד שקל • חברי הליכוד בוועדת כספים כעסו על כך שכל הכספים הקואליציוניים של המפלגה הוזרמו לטובת מטרות הבית היהודי

ועדת הכספים בראשות משה גפני, היום / צילום: דוברות ועדת הכספים
ועדת הכספים בראשות משה גפני, היום / צילום: דוברות ועדת הכספים

ועדת הכספים אישרה את התקציב ההמשכי העומד על 11 מיליארד שקל. במסגרת זו, יעמוד התקציב לשנת 2020 על 410.8 מיליארד שקל, שמורכבים מתקציב 2019 (399.8 מיליארד  שקל), בתוספת 11 מיליארד השקל במסגרת תוכנית הפעולה הממשלתית, שאישרה הממשלה לאחרונה.

תוספת 11 מיליארד השקלים מיועדת לצרכים הבאים: 3 מיליארד שקל למשרד הביטחון, כ-2.9 מיליארד שקל עבור הוצאות מחויבות של הממשלה, בהן הסכמי ייצוב מול קופ"ח, המשך תוכניות משרד החינוך, פיתוח תשתיות תחבורה, ותקציב השכלה גבוה. כמיליארד שקל תוספת למשרדי הממשלה בהתאם לתוכניות עבודה שונות של המשרדים, כ-940 מיליון שקל מענק חד פעמי לאוכלוסיית הנכים, כ-940 מיליון שקל ליישום הסכמים פוליטיים בעלי משמעות תקציבית. כ-710 מיליון שקל תמיכות במשרדי הממשלה השונים, כ-500 מיליון שקל להמשך תוכניות חינוכיות במשרד החינוך, כ-380 מיליון שקל להעלאת יהודי הפלאשמורה, כ-300 מיליון שקל למענקים לרשויות המקומיות, לתמרוץ דיור ופיתוח הרשויות, וכ-200 מיליון שקל ליישום מגוון החלטות ממשלה - פיתוח אזור ים המלח, הקמת מרכזי חוסן, סיוע ליושבי עוטף עזה, תוכנית לפיתוח ולהעצמת היישובים הדרוזים והצ'רקסיים, ולפרויקט דרך חדשה.

במסגרת התקציב נכללים כמעט מיליארד שקל לטובת כספים קואליציוניים וכן כ-90 מיליון שקל לתקצוב החינוך המיוחד שבזרם החינוך המוכר שאינו רשמי. לאור דרישות חברי ועדת הכספים ומאבק שניהלו במשך חודשים ארוכים, סוכם עם האוצר על תקצוב ילדי החינוך המיוחד במוכש"ר, במסגרת התוספת לתקציב 2020.

במהלך הדיון הציגו מספר חברי ועדה תוכניות ושימושים שונים שלא תוקצבו בבסיס התקציב לשנת 2019 ולא קיבלו מענה גם בתוספת התקציבית שאושרה היום. בנוסף עלו טענות מצד חברי ועדה, כי הפירוט שהעביר משרד האוצר בטרם הדיון, למרות מספר הרחבות שבוצעו בו לבקשת ועדת הכספים, עדיין אינו מספיק, וקראו לא לאשר את התוספת עד לקבלת פירוט רחב הרבה יותר, ברמת התוכניות הספציפיות להן מיועדים הכספים.

ממלא מקום הממונה על התקציבים באוצר, יוגב גורדוס, ענה לטענות לחוסר שקיפות ביעדי התקציב, לדבריו "אנחנו מביאים פירוט מאוד מאוד מדוקדק, לוח הזמנים נקבע בצורה מאוד דחוקה, ביקשתם פירוט יותר מפורט, וניסינו לענות על כל מה שאפשר במסגרת היכולות שלנו". גרדוס הציג את הערכת האוצר כי בהנחה שבאמצע השנה הבאה תחל יציאה מהמשבר, הגירעון כאחוז מהתוצר יעמוד על 13.4% ב-2020, על 9.5% ב-2021, על 5.7% ב-22, ועל 5.3% ב-23. 

הדיון נפתח בתחזית קודרת של משרד האוצר

הדיון של ועדת הכספים הבוקר נפתח בתחזית קודרת של גורדוס, בעקבות השפעת הקורונה על הכלכלה בישראל: "אנחנו לא מאשרים כאן תקציב, אלא מגדילים את מסגרת התקציב, ובמסגרת הזו של התקציב ההמשכי אנחנו מביאים פירוט שלא היה קיים מעולם. אנחנו מעריכים שתהיה התאוששות בשנה הבאה אבל גם אז לא נגיע לרמה שבה היינו ב-2019. המשק איבד שנתיים של גידול בתוצר ויש פה בור גדול של הכנסות ממסים שאיבדנו השנה וזה ישפיע על התקציבים של השנים הבאות".

עוד אמר גורדוס כי "ישראל נכנסה למשבר הזה במצב כלכלי טוב: יחס החוב תוצר היה נמוך. אבל נכנסנו עם בעיה של גירעון מבני והדבר הזה ילווה אותנו אחרי שהמשבר יגמר. אנחנו מנסים בממשלה לא להגדיל את הגירעון המבני. צריך לזכור שאנחנו סוחבים איתנו גירעון מבני גבוה. בשנה הבאה נהיה 80% ביחס חוב תוצר, במדינות אחרות שאנחנו בהשוואה אליהן היחס חוב תוצר נמוך משמעותי משלנו. ניצלנו חלק גדול מהיכולות שלנו כבר עד עתה".

גורדוס התייחס להיעדר התקציב נוכח המשברים הפוליטיים ואמר כי "היה לנו קשה לעמוד ב-400 מיליארד שקלים (תקציב 2019). אנחנו היינו צריכים 420 מיליארד כדי לעמוד בדרישות ועכשיו נוצר פער מול ה-411 שכן אושרו בממשלה".

יועמ"שית הוועדה שגית אפק ציינה כי ככל שלא יהיה תקציב קבוע המצב ילך ויחמיר. גורדוס הוסיף כי "חשבנו שבשל היעדר תקציב צריך להגדיל את המסגרת. אבל אנחנו מבינים את ההיבטים האחרים של הצורך באישור התקציב".

מוקדם יותר בירך יו"ר הוועדה גפני, שחזר מחופשת מחלה ממושכת בעקבות אירוע לבבי, את יועמ"שית הוועדה שגית אפק על שעמדה מול משרד האוצר בדרישת הוועדה את הפירוט המלא של הכספים בתקופה שבה חלה: "אני רוצה לברך את היועמ"שית של הוועדה שלולא היא, לא היינו מקבלים פירוט. היא עמדה על העניין ואני גיביתי אותה ואני מבקש להבא להביא פירוט שנדע על מה מדובר".

אפק עצמה התייחסה לטענות חברי הכנסת על אי שקיפות בנוגע ליישום ההסכמים הקואליציוניים ואמרה כי "בתקציב המשכי לא חל הסעיף שצריך להציג את ההסכמים הקואליציוניים במליאה כי זה לא חוק תקציב. את השקיפות הזו תקבלו פעמיים גם מהאוצר וגם בדיון שיהיה פה. הממונה על התקציבים ייתן את הפירוט".

גפני התייחס לטענות נגד הסכומים הגבוהים בהסכמים הקואליציוניים שקיבלו החרדים ואמר: "הראשונים שנפגעים מכך שאין תקציב הם אלו שלא נמצאים בבסיס התקציב. צריך לקחת את זה בחשבון. יש שם את מוסדות המוכר שאינו רשמי - יש שם אנשים שלא יקבלו משכורת. ויש גם את נושא החינוך המיוחד שהתחייבנו להם ואין לזה כסף".

גורדוס: "נדרשים תיקונים קבועים לחוק היסוד. אם נכנס ל-2021 עם תקציב המשכי נצטרך להסתדר עם פחות מ-400 מיליארד שקל (תקציב 2019) וזה תלוי באם יאושר תקציב 2020".

על תקציב 2021 אמר גורדוס שהם "עובדים על הכנת תקציב 2020 וגם תקציב 21. נהיה מוכנים לכל דבר שיוחלט על ידי הדרג הפוליטי". אך התשובה לא שכנעה את ח"כ תמר זנדברג שטענה כי "אין עבודה על התקציב הבא, לא 2020 ולא 2021", ואליה הצטרף יו"ר הוועדה גפני ונוספים.

עו"ד גלעד ברנע המייצג את תנועת אחריות לאומית שעתרה נגד אישור התקציב ההמשכי אמר כי "התוכנית שמוצגת פה היא בקושי רשימת מכולת, זה לא מפורט ואין פה כלום. המשמעות היא ש-11 מיליארד שקלים, כספי ציבור, אתם משאירים צ'ק פתוח לממשלה ולחשב הכללי וזה לא עומד במבחן חוק היסוד".

ח"כ סמוטריץ' יצא נגד דבריו של עו"ד ברנע בוועדה: "מה עושים פה הכנה לדיון בבג"ץ? למה זה נדרש?" וח"כ קטי שטרית הצטרפה לדבריו "למה אני צריכה לשמוע אותו פה? שיילך לבית המשפט".

"לא אמורה להיות בעיה לקבל את הפירוט. אנחנו רוצים לדעת לאן הולך הכסף"

במהלך הדיון יצאו חברי הכנסת נגד משרד האוצר שלא הביא פירוט נדרש של כל ה-11 מיליארד שקלים ודרשו לדחות הצבעה עד לקבלתו. ח"כ מיקי לוי, שמשתתף בדיון בזום, אמר "אסור לאפשר את ההצבעה על אישור התקציב לפני שנקבל את הפירוט החסר של כמה מיליארדים שלא קיבלנו מהאוצר עדיין. אמרה את זה גם יועמ"שית הוועדה".

לדבריו הצטרף ח"כ רם בן ברק שדרש לדחות את ההצבעה עד לקבלת פירוט מלא של הכסף: "אנחנו בתקציב המשכי, לא אמורה להיות בעיה לקבל את הפירוט. אנחנו רוצים לדעת לאן הולך הכסף".

לאחר הפסקה קצרה חזר היו"ר גפני ואמר: "ישבתי עכשיו עם אנשי משרד האוצר אחרי שדרשנו שילדי החינוך המיוחד במוסדות המוכר שאינו רשמי יקבלו 18 מיליון שקלים - קיבלנו את זה. זה נמצא בתקציב. אני רואה בזה הישג גדול של הוועדה. אני משבח את שר האוצר ואנשי משרד האוצר". גפני מבקש לקטוע את הדיון עד לאחר סיום המליאה שנפתחה הבוקר והיא תתחדש בצהריים.

חברי הליכוד: "מתייחסים אלינו כאל חותמת גומי"

חברי הליכוד בוועדת כספים התערמו על כך שכל הכספים הקואליציוניים של המפלגה הוזרמו לטובת מטרות הבית היהודי ומאיימים שלא לתמוך בקואליציה בהצבעה על התקציב. ח"כית בוועדה אמרה ל"גלובס" כי במקום להעביר את התקציבים הללו לטובת ראשי רשויות מהליכוד ומטרות בפריפריה, הכסף הוקדש למטרות שהם לא עודכנו עליהם. "לא עדכנו אותנו בכלום ומתייחסים אלינו כאל חותמת גומי", ציינה.

מאחורי הקלעים ולקראת הדיון שצפוי להתחדש בשעה הקרובה מנסה מרכז הקואליציה בוועדה ח"כ אופיר כץ לתווך בין חבריו למפלגה לבין שר האוצר כ"ץ בניסיון להגיע להסכמות ולייצר הישגים גם עבור חברי הליכוד במסגרת ההעברות הקואליציוניות. כזכור, הבית היהודי חברה לליכוד לאחר הבחירות האחרונות ונתניהו עצמו התחייב בפני הציונות הדתית שידאג עבור כל צרכי המגזר במסגרת מלחמתו מול מפלגת ימינה. על פי ההערכה הצדדים צפויים להגיע להסכמות עוד לפני ההצבעה.