דירת השגריר בניו יורק: נתניהו חתם על העברת הבעלות למדינה

כפי שנחשף ב"גלובס", לפני כ-30 שנה נרשמה הדירה במנהטן על שם נתניהו, שכיהן אז כשגריר באו"ם • כעת חתם רה"מ על מסמך המצהיר כי הנכס אינו שלו אלא של המדינה

נתניהו והבניין בשדרה החמישית שבו נמצאת הדירה / צילום: איל יצהר
נתניהו והבניין בשדרה החמישית שבו נמצאת הדירה / צילום: איל יצהר

אחרי למעלה מ-30 שנה שדירת השגריר באו"ם במנהטן השווה עשרות מיליוני שקלים, רשומה על שמו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, נראה כי בקרוב תירשם על שמה של מדינת ישראל. במשרד החוץ מאשרים כי הנושא אכן לקראת פתרון.

ל"גלובס" נודע כי לפני כחודש העביר משרד המשפטים לידי ראש הממשלה נתניהו מסמך לחתימה המצהיר כי הנכס איננו שלו אלא של מדינת ישראל. נתניהו אכן חתם על המסמך והעביר אותו לחשב הכללי במשרד האוצר. שם מסרו ל"גלובס" כי "המסמך הועבר למשרד החוץ, והוא הגורם המטפל". ממשרד החוץ נמסר בתגובה כי "סוגיית תיקון הרישום הפורמלי עדיין מטופלת באמצעות מו"מ משפטי מול הנהלת הבניין". עוד נמסר כי "לכל הנוגעים בדבר ברור כי הדירה בבעלות מדינת ישראל", כאשר הכוונה היא שאין לנתניהו טענת בעלות על הנכס.

הבניין במנהטן בשדרה החמישית שבו הדירה. שוויה מוערך בעשרות מיליוני ש' / צילום: Fiton Djonbaljaj
 הבניין במנהטן בשדרה החמישית שבו הדירה. שוויה מוערך בעשרות מיליוני ש' / צילום: Fiton Djonbaljaj

רכישה תמורת 99 אלף דולר

פרשת הדירה נחשפה לראשונה ב"גלובס" לפני כשנתיים. בכתבה נחשף כי הדירה הממוקמת בשדרה החמישית במנהטן שבה מתגוררים כיום שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן ובני משפחתו, רשומה על שמו של ראש הממשלה נתניהו ולא על שם מדינת ישראל שרכשה את הדירה.

המדינה רכשה את הדירה ב-1986 תמורת 99 אלף דולר בלבד מאיש העסקים רוי צ’אק. אולם כיום שוויה מוערך בעשרות מיליוני שקלים. בכתבה נחשף כי הדירה שימשה כמעונו הרשמי של ראש משלחת ישראל לאו"ם משנת 1978, והושכרה על ידי בעל הדירה למדינת ישראל עד שנת 1986.

בשנות ה-80 קיבלה המדינה החלטה לרכוש מספר דירות בניו יורק שישמשו כמעונם הרשמי של שליחי המדינה בחו"ל מטעם משרד החוץ ומטעם משרד הביטחון. בין היתר נרכשו שתי דירות בבניינים המנוהלים בשיטת "קו-אופ" - שהינה מבנה אחזקת נכסים המקובל בניו יורק. בעלי המניות הרשומים כחברים ב"קו-אופ" מחזיקים בדירות לפי הסכם חכירה בינם לבין ה"קו-אופ".

בשנת 1986 נרכשה הדירה שאותה שכרה המדינה בבניין בשדרה החמישית, במטרה שתמשיך ותשמש כמעונו הרשמי של ראש משלחת ישראל לאו"ם. לאור סוג ההתאגדות (קו-אופ) בה נמצאת הדירה נרשם "שטר המניות" של הדירה כמקובל על שם שגריר ישראל לאו"ם דאז, בנימין נתניהו, בהיותו ראש המשלחת לאו"ם. אולם למרות שעברו כ-34 שנים מהרכישה, הדירה נותרה רשומה על שמו של נתניהו .

עיכובים בהעברת הבעלות

גורמים המעורים בנושא אומרים ל"גלובס" כי הסחבת נעוצה בהתנהלות הקואופרטיב אשר "עושה שרירים". לדבריהם, הקואופרטיב המדובר הינו של אנשים שמחזיקים דירות למגורים והם לא מעוניינים בהעברות בעלות. עוד נמסר על ידי הגורמים כי לצורך החלפת הבעלות נדרשות המלצות מוסמכים ביורוקרטיים רבים כולל אישורי כל בעלי הדירות, וכי אין מדובר באירוע יוצא דופן.

נתניהו. העביר את המסמך החתום לחשב הכללי / צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות
 נתניהו. העביר את המסמך החתום לחשב הכללי / צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות

במשרד החוץ הסבירו ב-2018 כי "הנהלת ה’קו-אופ’ היא בעלת שיקול דעת רחב בכל הנוגע לאופן ניהול הבניין, ובכלל זה אופן רישום שטרי המניות של בעלי המניות ב’קו-אופ’. ואכן, הנהלות הקו-אופ מקשות מאוד על עדכון הרישום של שטר המניות בעת חילופי דיירים". בנוסף, טענו במשרד החוץ כי החל מ-2016 מתנהל מאבק משפטי בין מדינת ישראל לבין חברת האחזקות על רקע ניסיונות המדינה להעביר את הדירה בשדרה החמישית במנהטן על שם המדינה .

מניעת כניסה מגלעד ארדן

לפני כחודשיים פורסם במוסף "כלכליסט" כי הנהלת הבניין בשדרה החמישית במנהטן ממשיכה להערים קשיים על מדינת ישראל בכל הנוגע לניהול דירת שגרירי ישראל באו"ם ורישומה על שם המדינה. בכתבה פורסם כי הנהלת הבניין מנעה משגריר ישראל באו"ם הנוכחי גלעד ארדן ומשפחתו להיכנס לדירה ולהתגורר בה כאשר הגיעו לניו יורק שבועיים קודם לכן. הנהלת הבניין טענה כי רק הבעלים הרשום בדירה - בנימין נתניהו - יכול להתגורר בה. רק בתום דין ודברים עם הקונסוליה הישראלית שנמשך כמה ימים, וחתימתו של נתניהו על מסמך המאשר זאת, נכנסה משפחת ארדן לדירה. עד לאישור המיוחל שהתה המשפחה בבית מלון סמוך.

עוד פורסם ב"כלכליסט" בשם גורם המעורה בפרשה כי הסיבה לדרישה התמוהה קשורה במגוריו של השגריר הקודם דני דנון, שיחסיו עם השכנים בבניין לא היו מיטביים. עוד ציין אותו גורם כי כי לאורך כל מגורי השגרירים הקודמים לא הועלתה על ידי הנהלת הקו-אופ דרישה המגבילה את זהות הדיירים בבניין.

עם זאת, יש מי שטוענים כי הרקע למחלוקת מצוי בדרישה של ה"קו-אופ" ממשרד החוץ לשפץ את הדירה, דבר שלא נעשה בפועל. סיבה נוספת לקשיים שמערים ה"קו-אופ" היא ההשלכות של מגורי דיפלומטים ישראלים בבניין כמו סוגיות אבטחה, מה שמעורר הסתייגות מצד כמה מדיירי הבניין.

כעת אנו מפרסם "גלובס" כי מדינת ישראל מקווה להשלים את העברת הכנס על שמה לאחר עשרות שנים ולא מעט ניסיונות עקרים.