הסטארט-אפ AI21 Labs בראשות מייסד מובילאיי ואורקם, פרופ' אמנון שעשוע, ופרופ' יואב שוהם, ואורי גושן, הודיע היום (ה') על השלמת סבב גיוס ראשון בהיקף של 25 מיליון דולר, בהובלת פיטנגו פירסט, קרן הסיד של פיטנגו ובהשתתפות קרן TPY Capital.
יחד עם ההודעה על סבב גיוס A דיווחה החברה על כך שבסבב הסיד גייסה סכום של 9.5 מיליון דולר. סך הכל עומד היקף הגיוסים של החברה, המעסיקה כארבעים עובדים, על כ-34.5 מיליון דולר. החברה לא הסכימה להשיב על כוונות ההתרחבות שלה בעקבות הגיוס או על פיתוח מוצרים עתידיים.
חברת AI21 הוקמה על ידי מומחים בתחום הבינה המלאכותית ובוגרי יחידת העילית הטכנולוגית של צה"ל, במטרה לבנות מערכות בינה מלאכותית להבנה ויצירה של שפה טבעית. על פי הודעת החברה, המוצר הראשון של החברה, Wordtune, שהושק לפני כשלושה שבועות, וכולל גרסה חינמית וגרסת פרמיום בתשלום, "הינו כלי הכתיבה הראשון המבוסס על בינה מלאכותית, אשר מסוגל להבין הקשרים ומשמעויות".
אייל ניב, שותף מנהל בפיטנגו פירסט וחבר בדירקטוריון החברה, אמר בעקבות הגיוס כי "AI21 Labs היא חברה נהדרת עם צוות שהוא נבחרת חלומות. הם ממוקדים ביצירת פתרונות בינה מלאכותית, שהשפעתם על התקשורת האנושית עשויה להשתוות לזו של מכבש הדפוס של גוטנברג. זו משימה שאנו רוצים לקדם ולקחת בה חלק".
אייל ניב, קרן פיטנגו / צילום: יורם רשף
לצד ראייה ממוחשבת, תחום הבנת שפה טבעית הוא אחד התחומים החמים בעולם הבינה המלאכותית כיום ופועלות בו שחקניות טכנולוגיות מהשורה הראשונה, מענקיות הטק ועד סטארט-אפים קטנים. הפעילות של AI21 Labs היא חלק ממגמה של מעבר מתרגום מילים, חלקי משפטים או משפטים שלמים, לניתוח טקסטים שלמים מתוך מטרה להבין ולפעול בהקשרים הנכונים שלהם.
החזון: להגדיר מחדש את חוויית הכתיבה והקריאה
בשיחה עם "גלובס" הגדיר פרופ' שוהם הגדיר את החברה בתור "חיה מוזרה בישראל, בשל היותה דו-ראשית - יש מעבדת מחקר עם יכולות מדעיות מהשורה הראשונה בעולם, ברמה הכי גבוה של ענקיות הטכנולוגיה, ומצד שני אנו מחויבים להוציא פתרונות ומוצרים". עם זאת, אף על פי שהחזון של החברה מדבר על פיתוח כלים שיסייעו לעובדים בביצוע עבודה הכוללת מרכיב משמעותי של כתיבה - המוצר הראשוני שהשיקה החברה משווק למשתמשים פרטיים דרך אתר החברה, ולא לאנטרפרייז".
את וורדטיון, המוצר של החברה, הגדיר פרופ' שוהם, כ"עוזר כתיבה", ואת החזון של החברה - "להגדיר מחדש את חוויית הכתיבה והקריאה. כי איך שכותבים עכשיו זה כמו מנהל מוצר במיקרוסופט ב-1980". החידושים הקיימים בתחום הבנת שפה טבעית, כמו שירות התרגום של גוגל או מנוע ההשלמות האוטומטיות שלה, לא משנים מהיסוד, לדבריו, את חוויית הכתיבה והקריאה. "נכון שיש פתרונות לטעויות כתיב ודקדוק אבל זה די גנרי, ולא נדרשת טכנולוגיה סופר עמוקה לשם כך", הוא אומר, ומסביר כי "ב-AI 21 חושבים שבעולם המודרני יש אפשרות להפוך את המחשב לעוזר כתיבה של ממש, שלא רק עוזר לתקן מילים פה ושם, אלא עוזר לחשוב ולזקק את הרעיונות שלך לקראת טקסט שמביע אותם טוב".
פרופ' שוהם ממשיך ומפרט: "עד שהמחשבות באות לידי ביטוי במשהו כתוב, עד שהן מזוקקות למשפט, המון הולך לאיבוד. המטרה שלנו היא למזער את הפער הזה, בין עומק ועושר המחשבות שלך - לבין מה שבסוף אתה כותב". וזה בדיוק מה שמנסה המוצר של החברה לעשות, על פי ביקורות שפורסמו ברשת על ידי מומחים, הוא גם אכן מצליח להרשים. בעיתון "הארץ" באנגלית, למשל, פרסמו כתבה על החברה, ופרסמו באתר שלהם את הטקסט שלה לאחר שהוזן למערכת של AI21, ועבר השבחה.
פרופ' שוהם מבקש להדגיש כי לא מדובר בעורך לשוני. "זהו Co-Write. לא Co-Editor. כמו שעורך בעיתון או עורך ספרותי לא מסתכל על מילה פה או מילה שם, אלא עוזר כללית", הוא מסביר. המערכת של AI21 מציעה לכתוב משפט שלם בצורות אחרות, במטרה שהכותב ירגיש "וואו, זה אולי לא בדיוק כמו שאמרתי, אבל זה כן מה שהתכוונתי. כמובן שהמערכת יכולה להציע כיצד לכתוב את הטקסט בשפה תקינה, אבל זה 'על הדרך', לא הפיצ'ר המרכזי".
פיצ'ר נוסף של המערכת מאפשר שילוב טקסטים חכם. "הרבה מהכתיבה היום מבוססת תוכן קיים", מסביר פרופ' שוהם, "שהכותב מעתיק ממקום אחד ומשלב במקום אחר. לכן אנו מציעים אפשרות להתאים את המשמעות של הטקסטים המשולבים הללו, אוטומטית. נניח שמישהו כתב פיסקה, והוא רוצה לשלב בה משפט ממקום אחר. כנראה שהמשפט שהתווסף לא ישתלב בה באופן מושלם. לכן אנו עושים זאת אוטומטית, ומשנים אותו עבורך. אותו או את המשפט שקדם לו, או את שניהם. הסיבה לכך היא שהרבה פעמים משפט הוא חלק ממה שהיה קודם, ואין לו קיום עצמאי. לשם כך צריך להבין את מה שנכתב, כדי שתוכל לשלב בו טקסט חדש בצורה קוהרנטית".
פיצ'ר מעניין נוסף, מכנה פרופ' שוהם "על קצה הלשון". אם הכותב 'תקוע' בכתיבה, הוא יכול בשלב מסוים לבקש מהמערכת להציע לו את ההמשך, ואף לתת למערכת רמזים למילה שהוא מחפש. אף על פי שהמערכת פועלת כרגע רק באנגלית, היא מסוגלת לדבריו לקבל רמזים למילה המבוקשת, אפילו בשפות אחרות, כולל בעברית.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.