מנדלבליט לבג"ץ: יש להוציא צו על-תנאי ולחייב את השר אוחנה למנות מפכ"ל

היועמ"ש אביחי מנדלבליט חזר על עמדתו בבג"ץ נוסף למינוי מנכ"ל קבוע, לפיה - "הסכמות ומחלוקות קואליציוניות אינן יכולות לגבור על חובת הממשלה והגורמים המוסמכים לפעול לאיוש משרות בכירות במינוי קבע"

היועמ”ש, ד”ר אביחי מנדלבליט / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת
היועמ”ש, ד”ר אביחי מנדלבליט / צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט, השיב לבג"ץ כי יש להוציא צו על-תנאי ולחייב את הממשלה ואת השר לביטחון פנים אמיר אוחנה למנות מפכ"ל תוך מספר ימים מצומצם.

מנדלבליט חזר על עמדתו בעתירה אחרת הנוגעת למינוי בכירים, לפיה - "הסכמות ומחלוקות קואליציוניות אינן יכולות לגבור על חובת הממשלה והגורמים המוסמכים לפעול לאיוש משרות בכירות במינוי קבע נכתב בתגובה".

העתירה הוגשה על-ידי עמותת "אומץ אזרחי למען מינהל תקין וצדק חברתי ומשפטי" נגד השר לביטחון פנים, ראש הממשלה והיועץ המשפטי לממשלה.

נושא העיכוב להליכי המינוי למשרות בכירות בשירות המדינה עלה בעתירות נוספות התלויות ועומדות - אי מינוי מנכ"ל הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו ויו"ר מועצת שידורי הכבלים והלוויין ואי מינוי מנכ"ל קבוע למשרד ראש הממשלה ובמשרד המשפטים.

נושא אי מינוי מפכ"ל נכלל בעתירה נוספת שהוגשה לבג"ץ בנושא מינוי בכירים בשירות הציבורי ועוסקת בהסדר ניגוד העניינים של ראש הממשלה ובמעורבות שלו ושל שרים המזוהים כבעלי זיקה אליו. במסגרת עתירה זו ניתן ב- 17 לנובמבר צו על-תנאי המורה לראש הממשלה בנימין נתניהו ולראש הממשלה החליפי ושר הביטחון בני גנץ להשיב מדוע לא ישלימו את המינויים של כלל הבכירים בשירות הציבורי.

בתגובה שניתנה היום באמצעות מנהל מחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה ענר הלמן ועו"ד יונתן נד"ב נכתב, "משלא הוצג נימוק שיש בו כדי להצדיק מבחינה משפטית הימנעות מקידום מינוי של מפכ"ל קבוע למשטרת ישראל באמצעות העברת שם של מועמד לתפקיד מפכ"ל משטרת ישראל בפני הוועדה ובשים לב לפרק הזמן הארוך שבו המשרה המשובה מאוישת בדרך של מילוי מקום ולנוכח הצו על-תנאי שניתן בבג"ץ 5920/20 (הבג"ץ בעניין ניגוד העניינים, נ' ש') סבור היועמ"ש כי אין מנוס מלהוציא צו על-תנאי בעתירה דנן".

התגובה היום מוגשת בהמשך לפנייתו של מנדלבליט בתחילת החודש לנתניהו לגנץ לפיה הקפאת מינויי הבכירים בשירות המדינה מעוררת קשיים משפטיים משמעותיים, אשר הולכים ומתעצמים. מנדלבליט התריע כי יתקשה מאוד להגן בבג"ץ על התנהלות הממשלה שאיננה מקדמת את מינוי הבכירים, אלא אם ייעשה שינוי מהותי בדחיפות.

במכתבו התייחס מנדלבליט לעובדה כי חלפה כחצי שנה מאז הוקמה הממשלה, אולם משרות רבות בתקופה זו ממשיכות להיות מאוישות בדרך של מינוי זמני. לדברי מנדלבליט, אי-נקיטת צעדים בהקדם האפשרי לקידום המינויים מעצימה את הפגיעה הקיימת כבר עתה בתפקוד ויציבות שירות המדינה.

בין התפקידים שלא אוישו - נציב שירות בתי הסוהר, פרקליט המדינה ומנכ"לי משרדי ממשלה. "בחלק גדול מהמשרות הפנויות, הליך האיתור הנדרש לצורך איושן דרך קבע טרם החל, ובאחרות - הליך בחינת המועמד הושלם, אולם הצעת ההחלטה על המינוי איננה מועלית על סדר היום של הממשלה לצורך דיון בה. זאת כשלמיטב ידיעתי לא הוצגה כל הצדקה עניינית להימנעותה של הממשלה מאיוש משרות בכירות אלה" כתב מנדלבליט.

בעקבות מכתבו של מנדלבליט הואץ הליך מינוי פרקליט המדינה, גובשה רשימת מועמדים ובימים אלו מתייצבים המועמדים בפני וועדת האיתור, במקביל מונה השבוע רו"ח יהלי רוטנברג כהן לחשב הכללי במשרד האוצר.

שר הביטחון, בני גנץ, כתב בחשבון הטוויטר שלו בתגובה כי "אי אפשר להשאיר מדינה בהמתנה - קורא למנות מפכ"ל, פרקליט מדינה ולהשלים את כל המינויים בהקדם האפשרי".