זינקו יותר מהביטקוין: המניות שבאמצעותן ניתן להיחשף למטבע הווירטואלי שובר השיאים

זינוק שנתי של יותר מ-300% במחירו של מטבע הקריפטו המוביל עשה טוב גם למניות של חברות העוסקות בתחום • מניות כמו אלו של חברת ההשקעות גלקסי דיגיטל או חברת כריית הביטקוין Hive הניבו בשנה החולפת תשואות גבוהות הרבה יותר משל ביטקוין

ג'ק דורסי, מייסד ומנכ"ל החברות סקוור וטוויטר, בבורסת ניו יורק. סקוור השקיעה השנה 50 מיליון דולר בביטקוין / צילום: Reuters, Lucas Jackson
ג'ק דורסי, מייסד ומנכ"ל החברות סקוור וטוויטר, בבורסת ניו יורק. סקוור השקיעה השנה 50 מיליון דולר בביטקוין / צילום: Reuters, Lucas Jackson

שנת 2020 תיזכר לא רק כשנת משבר הקורונה, אלא גם כשנה אדירה לשוק המטבעות הקריפטוגרפיים. אין הרבה נכסים פיננסיים שהניבו בשנה החולפת תשואות בשיעור תלת-ספרתי כמו שהניב הביטקוין, עם עלייה שנתית של 304% במחירו הדולרי, או כמו שעשה המטבע של את'ריום, השני בגודלו בשוק הקריפטו, שהשלים ב-2020 עליית מחיר של 471%.

בינתיים, ביטקוין פותח בסערה את שנת 2021, וביום ראשון בבוקר חצה מחירו לראשונה אי פעם את רף ה-34 אלף דולר ועלה לשיא כל הזמנים שלו (ראו מסגרת). הזינוק בערכו של הביטקוין מעורר השתאות, בהשוואה למשל למדד המניות הרחב S&P 500, שסיכם את 2020 עם עלייה שנתית של 16%, או מול מדד נאסד"ק, שהשלים בשנה החולפת עלייה של 44%.

ואולם, מתברר כי הראלי של הביטקוין מתגמד בהשוואה לתשואות שהניבו בשנה האחרונה מניותיהן של כמה מהחברות הציבוריות שעסקיהן קשורים למטבעות הקריפטו. עם הנהנות העיקריות מעליית המניות שלהן ב-2020 נמנות, בין השאר, חברות הפועלות בתחום של כריית ביטקוין, חברות העוסקות בהשקעות במטבעות קריפטו וכן חברות המספקות שירותים פיננסיים למשקיעים בשוק הקריפטו.

הסיבה העיקרית לנסיקה של מניות כאלה בשנה החולפת היא שאין עדיין הרבה אפשרויות להיחשף אל הביטקוין בשוקי המניות, כל עוד אין קרן סל מבוססת ביטקוין שתאפשר למשקיעים להיכנס להשקעה כזאת בקלות.

 
  

מניות כורות הביטקוין האמריקאיות בלטו לחיוב

זוכרים את חברת כריית הביטקוין הקנדית Bitfarms, שבעבר נסחרה בבורסת ת"א? בשנת 2020 עלתה מניית ביטפארמס בשיעור של 400% - ובשלושת החודשים האחרונים של השנה בלבד, זינקה 706%. ביטפארמס, שנמחקה מהמסחר בתל אביב ביולי 2019, נסחרת מאז בבורסת TSX Venture בקנדה, ושווי השוק שלה בסוף 2020 הגיע לכ-116 מיליון דולר.

אבל ביטפארמס לא לבד: באותה בורסה בטורונטו נסחרת חברת כריית ביטקוין קנדית נוספת, Hive Blockchain, שבשנת 2020 זינקה המניה שלה בשיעור של 2,416%. בשלושת החודשים האחרונים בלבד השלימה מניית Hive עלייה של 563% - שהובילה אותה לשווי שוק של 826 מיליון דולר.

כריית ביטקוין היא הפעילות שעליה מבוססת התשתית של רשת מטבעות הקריפטו, והחברות הפועלות בתחום מחזיקות בחוות כרייה - מתקנים שבהם פועלות עשרות אלפי או מאות אלפי (תלוי בגודל החברה) מכונות לכריית ביטקוין ומטבעות קריפטו אחרים. הכרייה משרתת שתי מטרות עיקריות: אישור עסקאות בביטקוין בדרך אמינה על גבי הבלוקצ'יין - מסד הנתונים המבוזר של הביטקוין; ויצירת מטבעות ביטקוין חדשים, הניתנים כתגמול על הכרייה.

עוד חברות כריית ביטקוין שמניותיהן זינקו בשנה החולפת הן Riot Blockchain האמריקאית, הנסחרת בבורסת נאסד"ק, שהשלימה ב-2020 עלייה של 1,417% - שהובילה אותה לשווי שוק של 1.1 מיליארד דולר; וחברת Marathon Patent Group, שגם היא נסחרת בנאסד"ק, שסיכמה את השנה האחרונה עם זינוק של 1,084% במנייתה, שהוביל אותה לשווי שוק של 664 מיליון דולר (ראו טבלה).

השקעות של מיליארדי דולרים בביטקוין

ואולם, לא רק מניותיהם של כורי הביטקוין נהנו מתשואות גבוהות ב-2020, אלא גם מניות של חברות שהשקיעו ברכישת מטבעות קריפטו. כזאת, למשל, היא חברת הבינה העסקית האמריקאית MicroStrategy, שהשלימה בשנה האחרונה זינוק של 172% בבורסת נאסד"ק, אחרי שדיווחה כי השקיעה סכום מצטבר של יותר ממיליארד דולר ברכישות ביטקוין. גם מניית חברת Overstock.com, המשקיעה גם היא בשוק הקריפטו, נהנתה ב-2020 מתשואה תלת-ספרתית מרשימה, בשיעור של 597%.

מניית Square, חברת הפינטק של מייסד טוויטר, ג'ק דורסי, רשמה ב-2020 זינוק שנתי של 248%, אחרי שגם היא דיווחה השנה על השקעה משמעותית של 50 מיליון דולר ברכישת ביטקוין. נסיקת המניה בבורסת ניו יורק העלתה את שווי השוק של סקוור, הפועלת בתחומי התשלומים והסליקה, ליותר מ-98 מיליארד דולר.

מניית Silvergate Capital, בנק אמריקאי קטן יחסית, שהוא אחד הבודדים המספקים שירותים מלאים למשקיעי הקריפטו, זינקה בשנה החולפת 367%, והעלתה את שווי השוק של בנק סילברגייט ל-1.4 מיליארד דולר.

מניית Galaxy Capital, חברת ההשקעות האמריקאית בהובלתו של המיליארדר מייק נובוגרץ, השלימה ב-2020 זינוק שנתי של 953% (המניה נרשמה למסחר באמצע השנה בבורסת טורונטו, כך ששיעור העלייה מתבסס על נתוני המסחר מעבר לדלפק במניה). גלקסי דיגיטל דיווחה כי ברבעון השלישי של 2020 עלו היקפי המסחר שהיא מנהלת במטבעות קריפטו לרמה של 1.4 מיליארד דולר - זינוק של 75% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2019. 

מייק נובוגרץ, בעלי גלקסי דיגיטל - חברת השקעות קריפטו אמריקאית / צילום: Reuters, Rick Wilking
 מייק נובוגרץ, בעלי גלקסי דיגיטל - חברת השקעות קריפטו אמריקאית / צילום: Reuters, Rick Wilking

ביטקוין פתח את 2021 עם שיא חדש: מחירו מתקרב ל-35 אלף דולר

המטבע המוביל של שוק הקריפטו שובר שיאים עם פתיחת שנת 2021, בהמשך רציף לראלי שלו בסוף 2020. ביום ראשון בבוקר חצה מחיר הביטקוין את רף ה-34 אלף דולר לזמן קצר. בכך קבע שוב את שיא כל הזמנים, פחות מיממה לאחר שחצה לראשונה אי פעם את רף ה-30 אלף דולר, כפי שדיווחנו באתר גלובס.

מפתיחת שנת 2021, בתוך מעט יותר מיומיים, עלה מחיר הביטקוין בכ-17% - והשלים זינוק שבועי של 24%. במחיר השיא שלו הבוקר, 34,608 דולר, גם שווי השוק של ביטקוין נסק לשיא כל הזמנים, כשהגיע לרמה של יותר מ-630 מיליארד דולר.

יחד עם הזינוק במחירו הדולרי, ביטקוין גם הגדיל בימים האחרונים את הדומיננטיות שלו בשוק, והבוקר שווי השוק שלו שקול ליותר מ-72% משוויו של כלל שוק הקריפטו, המונה יותר מ-8,160 סוגי מטבעות דיגיטליים, לפי נתוני אתר CoinMarketCap.

השיא הנוכחי של הביטקוין מדהים למדי, בהתחשב בעובדה שלפני פחות משלושה שבועות, ב-16 בדצמבר, חצה מחירו של הביטקוין לראשונה זה שלוש שנים את רף ה-20 אלף דולר ושבר את השיא ההיסטורי שקבע בדצמבר 2017. בסיכומה של שנת 2020, ביטקוין הכפיל את ערכו הדולרי פי ארבעה, עם עלייה שנתית של כ-304%. בחודש דצמבר לבדו עלה מחיר הביטקוין 54% - וברבעון האחרון של 2020 השלים זינוק של כ-170%.

מחירו של את'ר, המטבע השני בגודלו בשוק הקריפטו, זינק ביום ראשון בבוקר לרמה של 827 דולר - מחיר המשקף לו שווי שוק של יותר מ-94 מיליארד דולר. חלפו כמעט שלוש שנים מאז שקבע את'ר (סימול: ETH), המטבע של פלטפורמת הבלוקצ'יין את'ריום, את שיא כל הזמנים שלו, 1,432 דולר, ב-13 בינואר 2018. מחירו של את'ר סיכם את דצמבר עם עלייה חודשית של 26% - והשלים זינוק שנתי של 471%.