דמי אבטלה | פיצ'ר

נתניהו וכץ הבטיחו "דמי אבטלה לעצמאים", אבל התכוונו שתמשכו כספים מהפנסיה שלכם

בתוכנית הכלכלית שהוצגה השבוע תחת הכותרת "דמי אבטלה לעצמאים", נכתב כי הם יינתנו "לכל עצמאי שירצה בכך" • בדיקת גלובס מעלה כי הכוונה הייתה לאפשר לעצמאים למשוך כספים שהפקידו לקרן הפנסיה • למה הבטיחו כ"ץ ונתניהו הטבה שהם בעצמם מודים כי לא התכוונו לתת?

בנימין נתניהו וישראל כץ / צילום: אמיל סלמן-הארץ, אוהד צויגנברג ידיעות אחרונות
בנימין נתניהו וישראל כץ / צילום: אמיל סלמן-הארץ, אוהד צויגנברג ידיעות אחרונות

התוכנית הכלכלית של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כ"ץ, שהוצגה השבוע, טומנת בחובה הבטחות כלכליות לשורה של מגזרים. בין כל אלו, הוצגה גם הבטחה למגזר העצמאים: לכונן, סוף סוף, דמי אבטלה עבורם.

בדקנו והסתבכנו: מי יהיה זכאי לקבל מענק מזומן לפי התוכנית של הליכוד? 

ההבטחה הזאת מתנוססת שחור על גבי לבן בסעיף 7 למצגת "תשעת הצעדים - להזנת הכלכלה בגדול" של נתניהו וכ"ץ. באותה שקופית במצגת, שעמדה שניות ארוכות באוויר, נכתב כי דמי האבטלה יינתנו "לכל עצמאי שירצה בכך".

אכן, הצהרה גדולה. בעיקר בהתחשב בכך שמאז 2009 מתבטא מדי פעם נתניהו בעד דמי אבטלה לעצמאים, ללא כל מימוש.

בניסיון לברר מה עומד מאחורי ההבטחה הפעם, פנה גלובס לשר כ"ץ. בין היתר ניסינו להבין מה יהיו התנאים לקבלת דמי האבטלה לעצמאים, כמה הם יידרשו להפריש כל חודש לטובת הביטחון הסוציאלי הזה, והאם כבר קיימת טיוטת הצעת חוק דמי אבטלה לעצמאים שתועבר כמובטח לוועדת העבודה והרווחה.

בתשובה, הוסבר לנו כי מאחורי סעיף 7 עומדים התנאים ליישום החקיקה שקבעה כי שליש מההפרשות הפנסיוניות של עצמאי (לפי השיעורים שקבועים בחוק פנסיה חובה) ייחשבו להפרשות שמיועדות ל"מצב של אבטלה", ויהיו פטורות ממס עד תקרה שנתית של כ-208 אלף שקל.

עוד נמסר לנו כי התנאים שלפיהם עצמאי יוכל למשוך את הרכיב הפנסיוני יהיו: קיומה של מעין "תקופת אכשרה" של לפחות 24 או 36 הפקדות פנסיוניות אחרונות (לפני משיכת הרכיב הפנסיוני); העצמאי צריך להיות ב"מצב אבטלה" שמוגדר כאחד משני מצבים - העצמאי חדל לעסוק במשלח היד שלו או סגר את העסק שלו. עוד נדרש כי העצמאי קיבל אישור מרשות המסים על סגירת תיק מע"מ, ולא העביר את העסק שלו (משלח היד) לקרוב משפחה.

אם העצמאי עומד בתנאים אלה הוא יוכל למשוך, לפי בחירתו ועד לגובה הפרשת הרכיב הפנסיוני המיועד למצב אבטלה, את הסכום בפטור ממס של 35%. הסכום יינתן לעצמאי בחלוקה שווה על פני שלושה חודשים.

האם יש כאן בשורה לעצמאים? האם מדובר בדמי אבטלה בכלל? התשובה לשתי השאלות הללו שלילית. מדובר בסופו של דבר ב"דמי אבטלה" שמפרישים עצמאים לעצמם לפנסיה, כלומר - כסף שהוא ממילא שלהם.

אבטלה? יקבלו כספים שהם עצמם הפקידו

בארגוני העצמאים זועמים וטוענים כי מדובר ב"עבודה בעיניים", "תעמולת בחירות" ו"בדיחה עצובה על חשבון העצמאים".

נסביר: התשובה המפורטת שהגיעה אל גלובס בנוגע לסעיף 7 בתוכנית הכלכלית של נתניהו-כ"ץ מתייחסת לחוק קיים - חוק פנסיה חובה לעצמאים. בשנת 2017 נכנס לתוקפו חוק זה, המחייב עצמאים להפריש לפנסיה. החוק מחייב מינימום הפרשה, אך באפשרות העצמאים להגדיל את ההפרשה ואפילו לקבל הטבות מס. חלק מהכספים שהם צברו יכולים לשמש אותם גם בתקופה שאינם עובדים, כמעין "דמי אבטלה​".

ובכל זאת, לא מדובר בדמי אבטלה, אלא בכספי פנסיה שהעצמאים עצמם חסכו, והם יכולים לעשות בחלקם שימוש, בתנאים מסוימים, תוך קבלת פטור ממס.

כדי ליישם את הוראות החוק נדרש המחוקק להתקין תקנות. מתשובת לשכת שר האוצר לשאלת גלובס עולה כי מאחורי סעיף 7 לתוכנית הכלכלית עומדות התקנות הללו, כלומר משיכת כספי הפנסיה, ולא חוק דמי אבטלה לעצמאים.

"בלוף בחירות", "עלבון לעצמאים"

לדברי יועצת המס ורוה"ח רויטל סיטון בן ארי, ממייסדי תנועת מחאת העצמאים "אנחנו" וראש תחום מיסוי בעמותת שכירים בעלי שליטה, "אין כאן שום בשורה לעצמאים. מדובר בבלוף בחירות תחת הכותרת 'דמי אבטלה'. מדובר בכספים שעצמאים יוכלו למשוך מקרן הפנסיה שלהם, כספים שהם הפקידו, אז איזה מין דמי אבטלה אלו? לא זכור לי שלשכירים שילמו את דמי אבטלה מקרן הפנסיה שלהם. להשתמש במושג דמי אבטלה בהקשר ציני זה ולקרוא לזה רשת ביטחון, זו בדיחה ועלבון גדול לעצמאים".

סיטון בן ארי מוסיפה, כי "אין פה שום חידוש או הטבה. ההסדר של משיכה בפטור ממס אינו חדש, והוא הוסדר במסגרת חוק פנסיה חובה לעצמאים משנת 2017, רק שעכשיו נוח לקורא לזה דמי אבטלה. ונניח וניתן פטור ממס על משיכה מהפנסיה זה רק למי שהפקיד ב-24-36 החודשים אחרונים - כידוע רוב העצמאים הפסיקו הפקדות פנסיוניות בתקופת הקורונה, אז ככל הנראה אף אחד מהעצמאים לא יעמוד בתנאי. שלא יהיו טעויות - זה לא דמי אבטלה".

גם יועץ המס ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, סבור כי מדובר ב"עבודה בעיניים". לפי גינדי, "המדינה לא נותנת לנו פה כלום. מדובר בזכויות של עצמאים שנלחמנו עליהם בכנסת ובמשא ומתן מפרך עם האוצר ב-2017 - על האפשרות למשוך שליש מכספי הפנסיה שלהם, בסכום הוני פטור ממס. כעת מביאים לכנסת רק את התקנות מכוח חוק זה בלבד.

ירון גינדי / צילום: איל יצהר, גלובס
 ירון גינדי / צילום: איל יצהר, גלובס

לדברי רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי החשבון וממובילי מאבק העצמאים למענקים ולסיוע בחודשים האחרונים, "נושא דמי האבטלה לעצמאים הוא נושא עקרוני שיש לקדמו בשיתוף הארגונים המקצועיים, על מנת שייתן מענה מקיף לעצמאים על פי קריטריונים מוגדרים. השימוש בכספי הפנסיה אינו יכול לתת מענה לכך, מאחר שאנו מודעים לבעיה בקרב עצמאים שרובם אינם חוסכים לפנסיה".

איריס שטרק רו"ח / צילום: איל יצהר
 איריס שטרק רו"ח / צילום: איל יצהר

ישראל כ"ץ מסר בתגובה: "התקנות שהבאתי לאישור ועדת עבודה ורווחה, ואשר צפויות להיות מאושרות בימים הקרובים, יאפשרו לראשונה לכל עצמאי שיבחר בכך, סיוע כספי במצב של אבטלה. זאת על ידי משיכה בפטור ממס של 35% של הרכיב הפנסיוני המיוחס ל'מצב אבטלה'". 

מצעד ההבטחות של נתניהו לדמי אבטלה לעצמאים

"אסדיר בחוק.."
הליכוד בראשות נתניהו נתן ל"ישראל ביתנו" התחייבות להסדיר בחוק מתן דמי אבטלה לעצמאים, כחלק מנספח שצורף להסכם הקואליציוני

(30.3.2009, Ynet)

"בכוונתי לקדם..."
"בכוונתי לקדם, בתוכנית העבודה שלנו לממשלה הבאה, מהלך אשר במסגרתו יגובשו קריטריונים למתן דמי אבטלה ודמי מחלה לעצמאים"

(25.2.2015, מתוך הטוויטר של רה"מ נתניהו)

"נכניס לחוק ההסדרים..."
"משבר הוא הזדמנות לשינוי, בואו נתחיל לעבוד על זה כדי להכניס את החקיקה הזאת לחוק ההסדרים הקרוב" - נתניהו בשיחה עם ראשי העצמאים. ההבטחה המשמעותית ביותר שקיבלו העצמאים באותה שיחה היא זכאות לדמי אבטלה"

(3.5.2020, גלובס)