אמזון | ניתוח

עוד כמה ימים נדע: האם אמזון עומדת בפני מהפכה?

לאמזון יש היסטוריה רעה במיוחד של יחס לעובדים בארה"ב • כמעט 6,000 מהם באלבמה הצביעו על השאלה האם להקים איגוד ראשון של החברה במדינה • בימים הקרובים יחשפו התוצאות שצפויות להיות בעלות השפעה נרחבת על עתיד הקמעונאית בארה"ב, שם היא מעסיקה כמיליון עובדים

ג'ף בזוס / צילום: Shutterstock, lev radin
ג'ף בזוס / צילום: Shutterstock, lev radin

תהליך ספירת הקולות להצבעה המתוקשרת על התאגדות במחסן של אמזון באלבמה החלה השבוע אחרי שתקופת משלוח ההצבעות בדואר הסתיימה. הספירה צפויה להימשך אל תוך השבוע הבא. כ־5,800 העובדים במתקן של החברה בעיר בסמר, אלבמה, השתתפו בהליך.

ההצבעה תקבע אם עובדי המחסן יהפכו להתאגדות הראשונה של אמזון מתוך קרוב ל־950 אלף עובדים בארה"ב. מבחינת אמזון מדובר בהצבעה גורלית במיוחד. ההתארגנות בבסמר, אלבמה, עלולה לגרום לתגובת שרשרת בכל פעילותה בפריסה ארצית. עובדי החברה מחוץ לאלבמה אוספים חתימות על עצומות, דנים בשביתות אפשריות ומתייעצים עם איגודים לגבי דרישות אפשריות. הקבוצות האלה מבקשות לשנות את מדיניות החברה לגבי הקצב שבו הן מצופות לארוז חבילות, כמו גם על זמני ההפסקות ולוח המשמרות.

אמזון, המעסיקה הפרטית השנייה בגודלה בארה"ב אחרי וולמארט, ידועה בניסיונות העיקשים שלה למנוע התארגנות עובדים. באופן מפתיע, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הביעה תמיכה יוצאת דופן בהתארגנות לפני מספר שבועות. "לכל עובד יש את הזכות להחליט אם להצטרף לאיגוד עובדים. החוק מבטיח את הזכות הזו. וזו הזכות שלכם, ולא של המעסיקים שלכם", אמר ביידן בסרטון ששותף בחשבון הטוויטר שלו. "אף מעסיק לא יכול לקחת מכם את הזכות הזו".

עוד אמר נשיא ארה"ב כי "אסור שיהיו איומים ופרופגנדה נגד איגודים במקומות העבודה. אסור שאף מנהל יפנה לעובדיו וינסה לשכנעו בנוגע לבחירותיהם לגבי איגוד עובדים. החוק מבטיח את הזכות להתאגדות... אז תשמיעו את הקול שלכם ושאלוהים יברך אתכם ושאלוהים יגן על העובדים ובני המשפחות שלהם שמנסים להתפרנס בצורה הוגנת".

מעקבים אחרי עובדים וקמפיין אגרסיבי נגד התאגדות

מארגני ההתאגדות באמזון מבקשים לאפשר לעובדים לדון עם ההנהלה באופן קיבוצי על נהלי בטיחות, הכשרה, הפסקות, שכר והטבות אחרות. נושאים אלה היו במוקד של סכסוכים רבים בשנה האחרונה ובמיוחד בשנת הקורונה, שבה העובדים הפזורים בכול רחבי ארה"ב נדרשו לעתים, על פי עדותם, לעבוד בתנאים לא בטוחים מבחינה בריאותית.

בחודש פברואר תבעה מדינת ניו יורק את אמזון, בטענה כי קמעונאית האינטרנט לא עושה מספיק כדי להגן על עובדיה מפני המגפה. "במשך המגפה ההיסטורית הזו, אמזון כשלה באופן נשנה ועקבי בציות למחויבות החברה לנקוט צעדי זהירות סבירים להגן על עובדיה מהתפשטות הנגיף במתקני החברה בניו יורק", נכתב בעתירה לבית המשפט.

בנוסף, עובדי אמזון התלוננו על "עומס עבודה מוגזם" ועל האופן בו החברה עוקבת אחרי ביצועי עובדים דרך מערכת מעקב פנימית ומצלמות.

בדיון שהתקיים בעניין בוועדת התקציב של הקונגרס בחודש שעבר, סיפרה ג'ניפר בייטס, אחת העובדות במחסנים של אמזון מבסמר על תנאי העבודה והיחס של הנהלת אמזון לניסיונות להקים התאגדות. בייטס סיפרה כיצד החלו להופיע פמפלטים, מודעות וחומר כתוב נגד התארגנויות עובדים במחסן ובחדרי הרחצה, וכן הודעות טקסט נגד-איגודים מקצועיים שנשלחו לטלפונים הסלולריים של העובדים.

אמזון, כך היא סיפרה, דרשה ממנה ומחבריה לעבודה להשתתף בשיעורי חינוך שבהם "החברה חזרה שוב ושוב על סיבות לכך שאיגודי עובדים הם דבר רע". לדבריה, היא והעובדים האחרים רק רוצים את הזכות לנהל משא ומתן על שכר מחיה, ולא רק על מינימום. "אנחנו חיים ממשכורת למשכורות", היא העידה.

ואכן, על פי בדיקה שפורסמה בבלומברג, שכר מחייה למשפחה בת ארבע נפשות בבסמר עומד על 31.4 דולר לשעה או 19.22 דולר לשעה אם שני ההורים עובדים - הרבה מעל שכר המינימום של אמזון בסך 15 דולר, שאגב עדיין גבוה מאוד ביחס לשכר הפדרלי באמריקה.

העובדים ממורמרים? נחליף אותם בצעירים וצייתנים

תנאי ההעסקה של אמזון נמצאים תחת עינה הבוחנת של התקשורת מזה זמן, והמראות לא נעימים במיוחד. באחרונה פרסם המגזין VICE הנחשב, בעל תפוצה של כ־900 אלף עותקים בארה"ב בלבד, כי עשרות מסמכים שהודלפו ממרכז תפעול האבטחה העולמי של אמזון חושפים את הסתמכותה של החברה על "אנליסטים מודיעיניים" וכן על חברת הריגול "פינקרטון" לעקוב אחר עובדי מחסנים שלה ולרגל באופן נרחב אחר ניסיונות להקמת איגודי עובדים, פעילי סביבה ותנועות חברתיות אחרות.

באמצע חודש פברואר פורסם עוד כי אמזון הציעה לעובדים בבסר, אלבמה, "שאינם מרוצים ממקום עבודתם" לפרוש ולקבל בין 2,000 ל-3,000 דולר תגמול עזיבה. אנשים בתחום העבודה המאורגנת העריכו, כי אמזון מעוניינת להחליף את העובדים הוותיקים והממורמרים שלהם פוטנציאל גדול לתמוך בהקמת ההתאגדות, בעובדים חדשים שיתנגדו להקמתה.

באותה תקופה העיתון המקוון The Verge, תיאר כיצד אמזון דאגו להקטין את הזמן של האור האדום ברמזור ולהאריך את הזמן של האור הירוק ליד המפעל של אמזון באלבמה. המטרה של החברה הייתה להקטין את הזמן שבו יוכלו המארגנים של התאגדות העובדים לדבר ולחלק פליירים לעובדים בזמן ההמתנה לאור הירוק.

עובדים באמזון חוששים מהתקדים שנוצר השנה במחסנים בשיקגו, שם העובדים נדרשו כולם לעבור למשמרת של עשר וחצי שעות מ־1:20 בלילה ועד 11:50 בצהריים, או להיות מפוטרים. המשמרת זכתה לכינוי "משמרת בית קברות" הן על ידי העובדים והן על ידי מנהליהם. "האם אתם יכולים לדמיין שאתם עובדים מ־1 לפנות בוקר במשך 4 ימים בשבוע? באיזו שעות נישן ואיך נחייה את החיים שלנו?! ואיך נסתגל לשעון רגיל במהלך סופי השבוע? שינוי כזה יהפוך לנורמה בכל הארץ בתחנות השילוחים - אמזון מהווה דוגמה לאופן שבו חברות אחרות יכולות לנצל עובדים עם השינויים הבלתי־אנושיים האלה". כעת, מבקשים העובדים בשיקגו מבקשים גם הם להתאגד עכשיו.

ברני סנדרס. הגיע לתמוך ועורר סערה / צילום: Associated Press, Kim Chandler
 ברני סנדרס. הגיע לתמוך ועורר סערה / צילום: Associated Press, Kim Chandler

גם פה לא נגמרה מסכת היחסים הרעועים בין אמזון לעובדיה. בתחילת השנה "נציבות הסחר הפדרלית" (FTC) חשפה כי אמזון לקחה מנהגיה את הטיפים שקיבלו במשך יותר משנתיים, למרות שהבטיחה מפורשות לקונים ולנהגים שלא תעשה זאת. החברה לא הפסיקה לקחת את הכסף מהנהגים עד 2019, אז גילתה הקמעונאית כי ה־FTC מנהלת חקירה בעניין.

"הגניבה הזו לא נעלמה מעיני נהגי אמזון, שרבים מהם הביעו כעס כלפי החברה", מסרה הנציבות בהצהרה, "אבל במקום להודות ולשנות את דרכיה, אמזון נקטה צעדים נרחבים כדי להטעות את הנהגים ולהסתיר את הגניבה שלה". לבסוף, אמזון הגיעה להסכמות עם הנציבות לפיהן היא תעביר 61.7 מיליון דולר - סכום הטיפים שנגזלו - בחזרה לנהגים.

התאגדות היא נושא נפיץ באמריקה. הטוויטר כמשל

ההתאגדות באמזון היא סוגיה בוערת בארה"ב. לכל הצדדים מובן היטב מה עומד על הכף: מצד אחד, התאגדות שנולדה מתוך מאבק בחברת ענק ומנהליה שעשו לא מעט כדי למנוע את ניסיונות הקמתה. ומצד שני, החשש של חברות ותאגידים בארה"ב מהקמה של איגודים מקצועיים שעלולים לפגוע ברווחיהם.

כדי להבהיר עד כמה הנושא נפיץ באמריקה, אפשר להסתכל על התגובה של דייב קלארק, סגן נשיא בכיר באמזון, לבואו של הסנאטור ברני סנדרס לבסמר, אלבמה, כדי לתמוך התארגנות העובדים. קלארק עקץ את סנדרס בטוויטר: "אני מברך את הסנאטור סנדרס על בואו לבירמינגהם ומעריך את התמיכה שלו במקום עבודה פרוגרסיבי. אני לעתים אומר שאנחנו ה'ברני סנדרס של המעסיקים', אבל זה לא כל כך נכון כי אנחנו ממש ממש מייצרים מקום עבודה פרוגרסיבי... אז אם אתם רוצים לשמוע על שכר מינימום של 15 דולר לשעה וביטוח בריאות, הסנטור סנדרס ידבר במרכז העיר. אבל אם אתם רוצים להרוויח לפחות 15 דולר לשעה ולקבל טיפול רפואי טוב, אמזון מחפשת עובדים".

בתגובה לדברים צייץ בחזרה חבר בית הנבחרים הדמוקרטי, מארק פוקאן: "תשלום לעובדים של 15 דולר לשעה לא הופך את אמזון ל'מקום עבודה מתקדם', כשאתם מנסים להרוס את ניסיונות ההתאגדות וגורמים לעובדים שלכם להשתין בבקבוקי מים בעבודה". פוקאן התייחס לדיווחי עבר מצד עובדים על כך שמרוב לחץ בעבודה אין לעובדים זמן ללכת לשירותים ולכן הם עושים את צרכיהם בתוך בקבוקים.

באמזון לא נשארו חייבים ושעה קלה לאחר מכן יצאה תגובה בחשבון הרשמי של "אמזון ניוז" בטוויטר: "אתה לא באמת מאמין לעניין של השתן בבקבוקים, נכון? אם זה היה נכון, אף אחד לא היה עובד בשבילנו. האמת היא שיש לנו למעלה ממיליון עובדים מדהימים ברחבי העולם שגאים במה שהם עושים, ויש להם שכר רב ושירותי בריאות מהיום הראשון".

אתר החדשות המקוון, "אינטרספט" (The Intercept) שזכה במספר פרסים עיתונאיים בעבר, קפץ על הציוץ הרשמי של החברה ופרסם באותו הלילה מסמכים שמלמדים כי זו אכן פרקטיקה מוכרת באמזון שהייתה ידועה גם לדרג ניהולי בחברה ואף קיבלה ביטוי בכתב לכך. לפי המסמכים שהועברו לכתב של "האינטרספט" על ידי עובדים אנונמיים, לא רק שמנהלים ידעו שחלק מהעובדים נאלצים להטיל שתן בבקבוקים אלא לגם לעשות את צרכיהם בשקיות, תוך כדי משמרת.

באחד האימיילים נכתב מפורשות על ידי מנהל לוגיסטי אזורי בחברה: "אנא העבירו הודעה זו לנהגים שלכם. אני יודע שזה אולי נראה מובן מאליו, או כמו משהו שלא צריך להגיד, אבל בבקשה תהיו מפורשים כשאתם מעבירים את המסר שהם לא יכולים לעשות קקי ("POOP" - נכתב בהדגשה במייל - ר.ב.), או להשאיר בקבוקי שתן בתוך שקיות".

חברות הענק לא משלמות מספיק - והנטל נופל על משלם המסים

לפי העלייה הדרמטית במספר המועסקים שלה בשנה האחרונה, אמזון נמצאת בדרך לעקוף את וולמארט כמעסיקה הגדולה ביותר בארה"ב. על פי דוחות שונים, עובדי מחסנים במשרה מלאה באמזון מרוויחים כ־31.2 אלף דולר בשנה. ג'ף בזוס מרוויח את הסכום הזה כל 12 שניות בערך - תלוי ביום בוול סטריט.

על פי מחקר חדש של "המשרד הממשלתי לאחריותיות" (Government Accountability Office) מהחודש שעבר, מיליוני אמריקאים עובדים במשרה מלאה אך הם עדיין עניים. שכרם כה נמוך שהם זכאים לתוכניות בריאות פדרליות וסיוע בתלושי מזון למרות שרבים מהם מועסקים בחברות הגדולות והרווחיות ביותר בארה"ב בהן אמזון, מקדונלדס ו-וול מארט. מכיוון שחברות אלה לא משלמות לעובדיהן במשרה מלאה שכר שמספיק כדי לקיימם, משלמי המסים הם אלה שנאלצים לשלם את החשבון על צרכי היומיום אותם עובדים שאינם יכולים להרשות לעצמם לקנות בעצמם.

על פי הערכות שונות, עלות של מתן שבועיים ימי מחלה בתשלום וכן הקפצת שכר קטנה לעובדי החברה, שנאלצים לקחת מהמדינה תלושי מזון, יורידו לבזוס 0.9% מהונו בלבד שנע סביב 185־190 מיליארד דולר. אגב, כדי להשיג סכום כזה, עובד באמזון במשרה מלאה יצטרך לעבוד רצוף במשך 5.7 מיליון שנים, מבלי לבזבז סנט אחד. 

 

מהטיעונים ועד להשלכות: כל מה שצריך לדעת על הקרב הגדול באמזון | שאלות ותשובות

בזמן שבוושינגטון עדיין מסתייגים מהעלאת שכר המינימום ל-15 דולר, אמזון דווקא היוותה דוגמה ועשתה זאת לפני כשנתיים. אם כך, למה תוקפים אותה?

אמזון אכן עזרה להעלות את השכר לעובדים בשכר נמוך בשנת 2018 כשהעלתה את השכר השעתי המינימלי ל־15 דולר לשעה. אבל באותו הזמן שהיא עשתה זאת, היא הסירה תמריצים אחרים כמו בונוסים ותשלום במניות. בנוסף, רק 3% מהעובדים של אמזון מקבלים קידום - שליש ממה שקורה בשאר הענף.

במקביל, מחקרים הראו שכאשר אמזון פותחת מחסן אריזה במקום כלשהו, באופן מיידי השכר בענף המקומי נחתך ב־6% בגלל שאמזון היא מונופול בתחום ההעסקה.

בשנה הבאה הבטיחה החברה להכשיר מחדש שליש מכוח העבודה, בין היתר על מנת לעזור לעובדים להתקדם לתפקידים מתקדמים יותר בחברה או למצוא קריירה חדשה מחוץ לה.

כמו כן, השליטה הבלתי מערערת של אמזון בשוק הקניות באינטרנט - 40% על פי חברת eMarketer - והרווחים חסרי התקדים שלה, מסמנים לעובדים שזו חברה שיכולה, צריכה ואולי גם מחויבת מבחינה אתית לעשות שינויים ולשפר את תנאי ההעסקה.

מתי ייחשפו תוצאות ההצבעה ואיך מפקחים עליהן?

הספירה צפויה לקחת כמה ימים בגלל כמות המעטפות ובגלל ששני הצדדים יכולים לנסות לפסול קולות. לטובת ניצחון צריך להשיג רוב קולות - כלומר יותר מ־51% מכלל המצביעים.

שמות המצביעים מוקראים במושב סגור. עיתונאים שמסקרים את התחום, יורשו לצפות בשיחת וידאו בזמן שמתחילים לספור את הקולות.

לכל צד מותר לערער על תוצאות ההצבעה ולהגיש עתירות המאשימות את הצד השני בהפרת הסטנדרטים של ההצבעה. אם יקרה כך, זה צפוי לעכב את התוצאה הסופית אפילו יותר.

למה ההצבעה הזו קיבלה כל כך הרבה תשומת לב?

אמזון כבר הייתה אחת החברות החזקות ביותר בארה"ב לפני המגפה, ובשנה האחרונה היא צמחה מאוד. בשנת 2020 היא מכרה סחורה בהיקף של 386.1 מיליארד דולר ומחיר המניה שלה זינק ב־76%.

אנשים התומכים ביוזמה להתאגד טוענים שכמשווים את ההצלחה הפנומנלית של אמזון בכלל ובשנה האחרונה בפרט, כנגד תנאי ההעסקה של העובדים השעתיים, היא מסמלת את הכוח הדורסני של חברות הטכנולוגיה וכן את חוסר השוויון שהוא מנת חלקם של מיליוני אנשים באמריקה.

הנשיא ג'ו ביידן ודמויות מוכרות אחרות השמיעו דעתם והביעו תמיכה פומבית חסרת תקדים בעובדים במחסן בבסמר. בטח אם לוקחים בחשבון את האתוס הקפיטליסטי של ארה"ב.

החשש של מתנגדי ההתארגנות, באמזון ומחוצה לה, הוא שההתאגדות בבסמר היא רק הסנונית שמבשרת על הגשם. כפי שאמר הסנאטור ברני סנדרס בחוש שעבר, "הם יודעים שאם זה יצליח כאן, זה יתפשט לכל רחבי המדינה". כלומר, מספרם הקטן של העובדים בבסמר, כ־6,000, הוא לא העניין, אלא מיליון העובדים האחרים של אמזון ושל חברות ענק אחרות. יצוין כי גם הסנאטור מרקו רוביו (רפובליקאי מפלורידה) תמך בפומבי בהתארגנות. כך עשו גם סלבריטאים כגון דני גלובר וטינה פיי.

למה העובדים התארגנו?

נראה כי מדובר בשילוב של מספר אירועים שאירעו בסך הכול בסמיכות זמנים צפופה בשנה האחרונה: מגפת הקורונה בשילוב תנועת זכויות האדם שהתקוממו בשנתיים אחרונות - סביב מותו של ג'ורג' פלויד, הירי ההמוני בבתי הספר, התקוממות של צעירים נגד שינויי האקלים ועוד - וכן האווירה הפוליטית המתוחה סביב הבחירות בארה"ב. כל אלה יחד עודדו את אמריקאים להיות יותר אקטיבים ולפעול.

מעבר לשכר ולתנאי ההעסקה, האיגוד נגע בנושאים הקשורים להעצמה גזעית, כשרבים מעובדי המחסן באמזון הם שחורים והיו מעורבים בתנועת Black Lives Matter.

איזה קמפיינים ניהלו הצדדים?

מארגני התאגדות התייצבו מחוץ למחסן העצום של אמזון כמעט על בסיס יומי, דיברו עם עובדים, חילקו להם פליירים והתקשרו אליהם. האיגוד גם הקים אתר מידע וביקש לעודד תמיכה על ידי שכנוע מצד בני משפחה וחברים באיגוד שעובדים בתחומים אחרים.

אמזון, מהצד השני, הקימה אתר עם הכתובת DoItWithoutDues.com ("עשו זאת ללא לשלם דמי חבר"), שעודד את עובדים להצביע נגד ההתאגדות. החברה גם הציבה שלטים סביב המחסן וניהלו פגישות תכופות עם העובדים, "שיעורי חינוך", תלו פליירים וחילקו חומרים נגד התארגנות במקומות שונים במחסן בבסמר. אחד המסרים המרכזיים של החברה היה שהתאגדות לא נחוצה שכן "העובדים מקבלים שכר טוב יותר והטבות ממה שהיו מקבלים במקומות עבודה אחרים באותו ענף".

מה יקרה אחרי ההצבעה?

גם אם התוצאה הסופית תהיה שהעובדים הכריעו להתאגד, יכול להיות שיעברו שנים של משא ומתן לפני שיושג חוזה ראשון בין אמזון לעובדים.

למה התנגדה אמזון להתאגדות?

אמזון מתמודדת עם ארגוני עובדים באירופה כבר שנים, ואם היא תפתח מחסנים בישראל, היא צפויה להתמודד עימם גם כאן, אבל עד כה נראה היה שהחברה תעשה הכול כדי ש"אמריקה לא תיפול" ועובדיה ייסחפו גם בניסיונות להתאגד.

בכללי, חברות רבות לא תומכות בהתאגדות מפני שזה מגביל את "הגמישות" שלהן במקרים של פיטורים לדוגמה, או מכריח אותן לדון על נושאים הקשורים למקום העבודה שהם היו מעדיפים לקבל מבלי להתחשב בצרכים והרצונות של העובדים.

האם היו ניסיונות התאגדות שנכשלו באמזון באמריקה?

בשנת 2018, מאמץ להקים התאגדות עובדים ב־Whole Foods Market, השייך לאמזון, נכשל. במהלך הקמפיין ב־Whole Foods, השתמשה אמזון בסרטון הדרכה שלימד את המנהלים איך לזהות ניסיונות התאגדות. החברה אמרה שהסרטון הזה כבר לא נמצא בשימוש.

בשנה שעברה אמזון פרסמה - ואחר כך הסירה את הפרסום - משרות לאנליסטים שכללו תיאורים לגבי איתור מאמצי התאגדות שעשויים לאיים על התאגיד. אמזון אמרה שהתיאורים לא היו מדויקים למשרה המבוקשת והם "פורסמו בטעות".

ב־2014, מספר קטן של טכנאים ועובדי אחזקה הצביעו נגד התאגדות במתקן של אמזון במידלטאון, דלאוור.

האם התאגדות (בהנחה שתקום) תשנה את אמזון?

סביר להניח שבהתחלה לא כל כך. החברה ככל הנראה תנסה לעכב את חתימת החוזה עם העובדים בבסמר ובמקביל תנסה באמצעים כשרים ופחות־כשרים (כפי שהיא כבר עשתה בעבר) לדאוג לכך שמאמצי התארגנות דומים לא יתחילו במחסנים אחרים של החברה. ואולם בסופו של דבר, זה יכול להביא את אמזון לשנות את המדיניות שלה באופן כולל, למשל לגבי זמני ההפסקות והשכר וההתחשבות הכללית בעובדים.

עובדים רבים מבקשים גם שינוי בקצב העבודה, כאשר הקצב הנדרש כיום הוא לרוב, על פי וול סטריט ג'ורנל, קצב אריזה של מאות פריטים בכל שעה. וזאת בזמן שהחברה מנטרת את ביצועיהם מקרוב.