בשנת 2016 הכריזה חברת Stripe, סטארט-אפ מסן פרנסיסקו הפועל בתחום הפיננסים, על פרויקט חדשני: BYOT, קיצור של Bring Your Own Team. הפרויקט הציע לקבוצות חברים או עמיתים לעבודה להגיש מועמדות לחברה באמצעות אפליקציה ייעודית.
בחברה הדגישו שכל חברי הקבוצה יעברו את תהליך הגיוס יחד: "נדאג שתגיעו לאותם שלבי ראיונות באותו זמן, תגיעו למשרד באותו יום ותוכלו להתראיין כצוות. אם נגיש הצעה, נציע אותה לכולכם יחד. כל אחד מכם יוכל לקבל או לדחות את ההצעה, אבל כמובן נקווה שכולכם תקבלו את הצעתנו ותוכלו להתחיל לעבוד יחד".
כעבור שנה, הודיעה החברה שהניסוי כשל. היא לא הצליחה לגייס אף לא צוות אחד. התברר שהמועמדים התקשו לתאם את מהלכי הקריירה שלהם יחד, גם אם הם הרעיון עניין אותם. רובם הגישו מועמדות כיחידים. מעבר לכך, חלק מהמתעניינים היו במדינות שבהן החברה עדיין לא הייתה בפעילות שהצדיקה העסקה במשרה מלאה.
הניסוי של פאגאיה
מודל הגיוס של צוותים יחד, מעין הרחבה של שיטת "חבר מביא חבר" המקובלת בענף ההייטק, לא צלח אז, אבל האם בשלו התנאים להחייאתו כעת?
בשנים האחרונות "שיתוף פעולה" ו"קולבורציה" בין עובדים הפכו מושגי מפתח בעולם העבודה בכלל ובעולם ההייטק בכלל. חברות אמנם מדברות על "טאלנטים", אבל גם על הצורך של כל טאלנט, מוכשר ככל שיהיה, לעבוד בצוות או בצוותים חוצי ארגון.
אפילו חברת Fiverr, שפיתחה פלטפורמה המאפשרת לעובדי פרילאנס להציע שירותים במסגרת מה שמכונה "כלכלת החלטורה" (Gig Economy) או "כלכלה שיתופית", השיקה לפני כשנתיים שירות סטודיו, שמאפשר לעובדי פרילאנס בפלטפורמה של החברה להתאגד ולהציע חבילות שירותים במסגרת סטודיו וירטואלי.
בחברת הפינטק פאגאיה עושים צעד נוסף בכיוון. לאחרונה השיקה החברה תוכנית הנקראת Come together, המעודדת קבוצות חברים להתקבל לעבודה יחד. היא קוראת לקבוצות חברים או לצוותים שלמים להקים את נבחרת החלומות שלהם ולהתקבל כמקשה אחת לחברה.
פאגאיה תולה תקוות בכך שהליך הגיוס הזה דווקא יאפשר לחברה להגביר את קצב גיוס העובדים ובמקביל לגייס צוותים אורגניים אפקטיביים שיוכלו להיטמע בקלות ובמהירות בחברה. "המסלול שאנחנו מציעים מאפשר למועמדים ולמועמדות שפונים לתוכנית לתייג את החברים שלהם ולהתמיין בשני אופנים: כקבוצה אורגנית או כקבוצת חברים המעוניינת לעבוד יחדיו באותה חברה, לאו דווקא באותו הצוות", אומרת אורית רפפורט, VP HR. "הגיוון הזה מאפשר לנו לבנות הצעת ערך טובה יותר למועמדים, שנותנת מענה ראוי לצרכים שלהם - בין שאלה צרכים מקצועיים או חברתיים".
מודל מוכר מעולם התוכנה
בפאגאיה לא שמעו על הניסיון הרע של stripe, ולדברי רפפורט, "ההשראה למהלך באה מההצלחה של גיוסים של מועמדים שמגיעים דרך חברים וחברות שלהם שעובדים בחברה. מהניסיון שלנו, אחוז ההצלחה בגיוסים מהסוג הזה גבוה מאוד. אנחנו בהחלט רואים שאנשים שמתאימים לחברה ושמחים לעבוד בה מביאים עמם אנשים נוספים שישגשגו פה. ובמקביל, מי שמתחילים לעבוד כאן ויש להם פה חברים וחברות, הרי שכל הליך השתלבותם בחברה הופך נעים יותר ומוביל לכך שהם יוכלו להרגיש שייכים ומשמעותיים כבר בשלב מאוד מוקדם".
לדברי מעין גנות, מומחית לפיתוח שחקני נשמה בארגונים, "Better Together" זה מושג ידוע מעולם התוכנה, המתייחס לרכיבים או לתוכנות שיודעים לעבוד הכי טוב ביחד ולתת את התוצר האופטימלי. אם זה עובד בתוכנות, למה לא עם בני אדם?", אומרת גנות. "אנשים שכבר התנסו בעבודת צוות משותפת ויודעים שהם עובדים היטב משלימים זה את זה מבחינת ידע ודעות ויודעים גם להתגבר על קונפליקטים. זה אכן יכול להיות מהלך מוצלח לגייס אותם יחד לארגון, כזוג או כקבוצה. כמובן, בהנחה שלא מדובר רק בחברים, אלא באמת בזוג או בקבוצה שכבר עבדו יחד, גם תחת מצבי לחץ ואתגרים שונים".
מעין גנות / צילום: סיון שאשא
אחד בשביל כולם?
הקושי בגיבוש קבוצה של חברים, שלכולם מתאים בדיוק באותו זמן לעבור לתחנה הבאה שלהם בקריירה - הקושי שעליו דיברו ב-Stripe - אינו היחיד. "ומה אם קבוצת חברים מחליטה להגיש יחד מועמדות לארגון, אך אחד מהם לא עובר את כל שלבי הגיוס והראיונות?", אומרת גנות. "האם 'אחד בשביל כולם וכולם בשביל אחד'? או שיתר החברים ימשיכו בלעדיו? לא בטוח שהרעיון 'להתקבל יחד' ישים ומתאים בכל המצבים. לכן חשוב לעשות תיאום ציפיות ברור בתחילת תהליך הגיוס ולומר שמצב כזה עלול לקרות. לשים את זה על השולחן".
גם בתחושת הנוחות טמונים חסרונות. "לצוות חזק יש יתרונות ברורים, אך כאשר הצוות מגיע כמקשה אחת, יש נטייה לאנשים להישאר 'סגורים' כקבוצה, 'אנחנו מול כל השאר'", אומרת גנות.
פוטנציאל הסגירות הזה עשוי בסופו של דבר למנוע מהעובדים ליצור קשרים בתוך הארגון. "אחד הכישורים החיוניים ביותר בעולמנו הדינמי הוא היכולת ליצור קשרים ונטוורקינג עם אנשים מגוונים ואף שונים מאיתנו, כדי להרחיב את הפרספקטיבה המחשבתית וזווית הראייה שלנו", אומרת גנות. "כאשר הצוות נותר סגור ונשענים זה על זה גם כחברים, ישנה פחות נטייה להתערבב עם יתר אנשי הארגון, וזה עלול בסופו של דבר לפגום בתהליכים הפנימיים.
"כשאנו מגיעים לבד לקבוצה חדשה, אמנם תחושת הבדידות הראשונית איננה נעימה, אך הסיטואציה מאלצת אותנו לצאת מאזור הנוחות שלנו, להיפתח ולהכיר אנשים אחרים ולטוות קשרים חדשים. לכן גיוס חברים/מכרים יחד לארגון יאפשר את הסביבה הבטוחה והנעימה, אך מומלץ לשלב אותם בתפקידים שונים ובצוותים שונים, כדי שהיתרונות יעלו על החסרונות".
"מודעים לאתגרים"
בפאגאיה אומרים כי "כמו בכל דבר שעושים פעם ראשונה, אנו מודעים לכך שיהיו אתגרים בדרך, ועבורנו האתגר הגדול הוא השתלבות חברתית מעבר לקבוצה עצמה. בדיוק לשם כך אנו מפעילים תוכנית חברתית עשירה, מתוך מטרה לייצר לעובדים כמה שיותר הזדמנויות ואינטראקציות חברתיות שמעבר לצוותי העבודה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.