6 שנים לאחר פתיחת החקירה: נסגר התיק נגד אלי אלעזרא

פרקליטות מחוז מיסוי וכלכלה קיבלה את טענותיו בשימוע של אלעזרא, בעל השליטה ויו"ר אלבר, וסגרה את התיק נגדו • גם התיק נגד המנכ"ל אורן אלעזרא נסגר • תיק החקירה עסק בחשד להונאת מכס ולהתחמקות ממס בחברה הבת אלבר ציי רכב • כתבי אישום הוגשו נגד מעורבים נוספים בפרשה

אלי אלעזרא / צילום: תמר מצפי
אלי אלעזרא / צילום: תמר מצפי

לא פחות מ-6 שנים לאחר שנפתחה החקירה נגד אלי אלעזרא, בעל השליטה ויו"ר הדירקטוריון של חברת הליסינג אלבר, הודיעה פרקליטות מחוז מיסוי וכלכלה כי טענותיו בשימוע התקבלו ותיק החקירה נגדו נסגר. כמו כן נסגר התיק נגד המנכ"ל אורן אלעזרא. את אלעזרא ייצגו עו"ד ציון אמיר, נתי שמחוני ושרון כהנא.

החקירה עסקה בנוגע לפעילות היבוא העקיף של חברה בת בבעלות מלאה של החברה, אלבר ציי רכב, בתקופה שמשלהי שנת 2013 ועד לחודש יולי 2015 .עם זאת, הפרקליטות החליטה להגיש כתבי אישום בעניינם של נושאי משרה לשעבר בחברה ומעורבים נוספים בפרשה, ובניהם מנכ"ל החברה בתקופה הרלוונטית, ינון עמית, וסמנכ"לית הכספים בתקופה הרלוונטית, אירית פרנקו.

גם התאגיד עצמו, אלבר ציי רכב, יועמד לדין על-פי תורת האורגנים. אולם הפרקליטות והתאגיד מנהלים משא ומתן להסדר טיעון מקל. לדברי החברה, מטרת ההסדר כדי להביא "באופן המיטבי לסיום הפרשה אשר לעמדתה של החברה נעשתה על-ידי אותם גורמים מעורבים אחרים (אשר סיימו את דרכם בחברה לפני למעלה מ-6 שנים), ללא ידיעתה ומעורבותה הפעילה של החברה".

חשד להונאת מכס והתחמקות ממס

תיק החקירה עוסק בחשד להונאת מכס ולהתחמקות ממס בהיקף 25 מיליון שקל, זאת, תוך הגשת מסמכים כוזבים למכס, והנמכת מחיר, במהלך ביצוע יבוא מקביל של רכבים לישראל. לחברה מיוחסים חשדות לביצוע עבירות על פקודת המכס, פקודת היבוא והיצוא, חוק מס קנייה וחוק איסור הלבנת הון.

ביולי 2015 הותר לפרסום כי אלעזרא עוכב לחקירה על-ידי רשות המסים ושוחרר למעצר-בית במסגרת חקירת הרשות נגד "אלבר ניהול ציי רכב" בחשד להונאת המכס ולהתחמקות ממס בהיקף של 25 מיליון שקל. יחד עם אלעזרא עוכבו לחקירה ושוחררו בתנאים מגבילים שני בכירים נוספים בחברה - אחיינו של בעל השליטה, אורן אלעזרא, המכהן כמנכ"ל החברה, ואירית פרנקו, סמנכ"לית הכספים של החברה.

בבקשות לשחרור החשודים ממעצר שהוגשו לבית המשפט בשלבי המעצרים על-ידי מחלקת חקירות מכס ומע"מ ברשות, פורטו החשדות נגד החברה ובכיריה. בין היתר צוין כי באפריל 2014 החלה אלבר לעסוק ביבוא מקביל של רכבים מתוצרת הונדה, טויוטה ולקסוס מארה"ב. לפי החשד, החברה רכשה את הרכבים מדילרים שונים בארה"ב ולא מסוכן מורשה.

בבקשות נטען כי על-מנת לעקוף או להסתיר עובדה זו, החברה הציגה לרשויות בישראל מסמכים כוזבים או מזויפים של חברה אמריקאית העוסקת במסחר בכלי רכב והעומדת בקריטריונים הנדרשים לצורך קבלת היתר ליבוא מקביל. אולם בפועל חברה זו לא ביצעה, לפי החשד, כל פעילות עסקית מול החברה הישראלית. לפי החשד, יובאו על-ידי חברת אלבר בדרך זו כ-1,500 רכבים שערכם נאמד ב-150 מיליון שקל. בנוסף, על-פי החשד, אלבר ביצעה הנמכות בערך הרכבים שיובאו, ובכך התחמקה מתשלום מסי יבוא בהיקף של כ-25 מיליון שקל.

***חזקת החפות. גם לאחר ההחלטה להעמיד לדין את החשודים, הם לא הורשעו ועומדת להם חזקת החפות