לאומי: השקל צפוי להתחזק מול הדולר והסל בקצב מהיר יחסית

קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי שוקי הון: "אך טבעי שבנק ישראל יאפשר התחזקות מסוימת נוספת בשערו של השקל" • "השקל מתחזק עקב כוחות בסיסיים התומכים בכך, בין היתר עודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים ותזרים חיובי של השקעות זרות לטובת השקעות ישירות והשקעות בשוק ההון, המוזרם לישראל בקצב חסר תקדים"

שטרות דולרים / צילום: עינת לברון
שטרות דולרים / צילום: עינת לברון

"בנק ישראל עוקב אחר התפתחות שער החליפין של השקל בראי התנאים הבסיסיים של המשק הישראלי ותנאים אלו תומכים בצורה מובהקת בהתחזקות השקל. לכן, אך טבעי שבנק ישראל יאפשר התחזקות מסוימת נוספת בשערו של השקל כמתבקש מהתנאים הבסיסיים". כך כותב היום קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי שוקי הון, בסקירה שפרסם.

לדבריו, ההתערבות עשויה להיות מוכוונת לצמצום עוצמת התיסוף ובקרה שלו, אך לא לבלימה טוטאלית של הכוחות הללו עד כדי תמיכה בתוצאה שונה ממה שהכוחות הבסיסיים מכתיבים. לכן, "להערכתנו, בנק ישראל יצמצם את מעורבותו בשווקים, כך שלקראת סוף השנה, ההתערבות בשוק המט"ח תופחת יחסית למה שנרשם במחצית הראשונה של 2021 ותהיה דומה יותר להיקף הרכישות שאפיינה את מדיניות בנק ישראל טרום תקופת הקורונה".

בסביבה כזו, השקל צפוי להתחזק מול הדולר והסל בקצב מהיר יחסית והסיכויים להעלאת ריבית בשנים הקרובות, שהיו נמוכים מלכתחילה, פוחתים. "להערכתנו, שער החליפין הממוצע של השקל ביחס לדולר עד סוף שנת 2022 צפוי להיות בטווח של 3.15-3.25 שקלים לדולר. גורם סיכון משמעותי שעשוי להפוך את המגמה לפרק זמן קצר ולגרור היחלשות השקל הוא מימוש משמעותי בשווקי המניות הגלובליים, ובעיקר בארה"ב. עם זאת, עקב רמות הנזילות הגבוהות בדולר כיום, הסיכוי למימוש מהיר בשיעור דו ספרתי, שיפעיל טריגר שכזה, נמוך מבעבר".

עוד מציין לוי כי "מבחינה מאקרו כלכלית, השקל מתחזק עקב כוחות בסיסיים התומכים בכך, בין היתר עודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים ותזרים חיובי של השקעות זרות לטובת השקעות ישירות והשקעות בשוק ההון, המוזרם לישראל בקצב חסר תקדים. על פי נתוני אומדן שבנק ישראל פרסם אתמול, במהלך הרביע השני, הגופים המוסדיים (קרנות פנסיה, קופ"ג וחברות ביטוח) מכרו מט"ח נטו בהיקף של כ-11.1 מיליארד דולר; ותושבי חוץ מכרו מט"ח נטו בהיקף של כ-5.8 מיליארד דולר. מנגד, המגזר העסקי חזר לרכוש מט"ח נטו בהיקף של כ-3.5 מיליארד דולר, לאחר מכירות נטו ברביע הקודם. נתונים אלה מוכיחים כי היצע המט"ח בישראל גבוה משמעותית מהביקוש, ובסביבה כזו התחזקות השקל היא תוצאה ברורה". 

לדברי לוי "במהלך חודש ספטמבר יתקיימו מעט ימי מסחר מלאים בישראל. כמו כן, בכל ימות החג, שוק המט"ח יהיה פתוח בעולם אך סגור בישראל, באופן שעשוי להעצים תנודתיות בשער החליפין של השקל. אנו ממליצים לחברות המתכננות להמיר מט"ח לקראת סוף הרבעון הקרוב לבצע זאת מבעוד מועד, ולא להמתין עד לסוף החודש".