6 שנים אחרי: המחלוקת שמונעת חלוקת כספים למאות משקיעי אמיר ברמלי

אף שהוצע צו פירוק לחברת רוביקון לפני 6 שנים, מאות משקיעים שאיבדו את הונם לא ראו עדיין כספים כלשהם • ברמלי הורשע בפברואר בהונאת משקיעים בהיקף 340 מיליון שקל ומרצה מאסר בן 10 שנים

אמיר ברמלי / צילום: תמר מצפי
אמיר ברמלי / צילום: תמר מצפי

מאות המשקיעים שאיבדו את השקעתם בחברת רוביקון שייסד אמיר ברמלי טרם קיבלו כספים כלשהם, שש שנים לאחר שהוצא צו פירוק לחברה. ברמלי, שהורשע בהונאת משקיעים בהיקף 340 מיליון שקל, מרצה עונש מאסר בן 10 שנים וממתין לערעורו.

המחלוקת המרכזית נוגעת לאופן חלוקת הכספים. קבוצה מצומצמת של 53 משקיעים טוענת לזכות קדימה על סכום של 43 מיליון שקל ממכירת נכס באשקלון. בשנים האחרונות המחלוקת מתבררת בהליך מורכב וארוך בפני השופטת איריס לושי עבודי מבית המשפט המחוזי בתל אביב.

במקביל מתנהל זה תקופה ארוכה משא-ומתן להסדר בין הנושים למפרק. בדיון בתחילת החודש ציינה השופטת כי "הצדדים קרובים לגיבוש הסכמות כוללות, כאשר חלק מההסכמות דרוש עמדה והסכמה של הכנ"ר". הדיון קבוע ל-11 באוקטובר, והשופטת קבעה כי על כונס הנכסים הראשי לתת עדיפות לטיפול דחוף על-מנת לסיים את התיק.

5.7 מיליון שקל שכר טרחת ביניים

באוקטובר 2015 מונה עו"ד ארז חבר, שותף במשרד עמית פולק מטלון, למפרק רוביקון ו-11 חברות הקשורות אליה. מצבת הנשייה של רוביקון הגיעה לכ-300 מיליון שקל מול נכסים הנופלים משמעותית מהחובות. עד כה נאספו כ-40 מיליון שקל לקופת הפירוק. 43 מיליון שקל צפויים להתקבל עד מרץ 2023, כאשר 5 מיליון שקל מהם הועברו כבר. המפרק העריך בעבר כי 80% מהחוב הנתבע הוא חוב אבוד.

לאחרונה אישר בית המשפט לעו"ד חבר 5.7 מיליון שקל שכר-טרחה כסכום ביניים. בנוסף אושר בהסכמת המשקיעים שכר-טרחה בגובה 10% מקופת הפירוק (לעומת 18% בבקשה המקורית), זאת בשל חריגותו של התיק, משך הזמן ומורכבותו.

בבקשה שהוגשה מוקדם יותר השנה ציין עו"ד חבר כי 10 עורכי דין ומתמחים עובדים על התיק, וכי הושקעו בו 14 אלף שעות עבודה במהלך חמש שנים. עו"ד חבר הגדיר את התיק כ"מגה-פירוק", שהגבייה במסגרתו "קשה, סיזיפית, ארוכה ומורכבת".

טענות ליצירת מנגנון להעדפת נושים 

בהליך לוקחים חלק 275 משקיעים, המיוצגים על-ידי עו"ד יוסי מנדלבאום ממשרד ליפא מאיר, שהשקיעו כ-150 מיליון שקל ומהווים כ-64% מסכום הנשייה. קבוצה נוספת של 53 משקיעים המיוצגת על-ידי עו"ד עופר שפירא טוענת כאמור לזכויות בדין קדימה בנוגע לשני נכסים. המחלוקת נוגעת בעיקר למעמד המשקיעים המחזיקים באיגרות חוב המובטחות בשיעבוד על פרויקט מקרקעין באשקלון של חברת "גלים גלים" הנמצאת בפירוק.

המפרק וקבוצת המשקיעים הגדולה טוענים כי אין תוקף לשיעבוד, וכי נפלו פגמים במנגנון הנאמנות. לטענתם, ההלוואה לחברת "גלים גלים" לא ניתנה מהכסף של המשקיעים הספציפיים, אלא מכל נושי רוביקון, וברמלי הנפיק את האג"ח של "גלים גלים" כדי לגייס במהרה כסף לצורך פירעון חובות של משקיעים אחרים בחברה. לטענתם, המנגנון שיצרה רוביקון באמצעות ברמלי הוא כסות למנגנון העדפת נושים בזמן שרוביקון הייתה חדלת פירעון.

ב-2018 הגיש המפרק תביעה נזיקית בסך 75 מיליון שקל נגד 12 נתבעים, בהם ברמלי, מנהלי רוביקון ומשרד רואי החשבון זיו-האפט BDO. בתביעה נטען בין היתר כי רואי החשבון התרשלו בתפקידם ולא שיקפו נכון את מצב החברות למשקיעים. ב-2019 השופט מגן אלטוביה מבית המשפט הכלכלי בתל אביב הורה למחוק את המשרד מהתביעה, בנימוק שהמפרק מוסמך להגיש תביעה רק בגין נזק לחברות ולא למשקיעים. ערעור המפרק עתיד להתברר בשנת המשפט הקרובה בבית המשפט העליון. ההליך נגד שאר הנתבעים נמשך.