מי מנסה להילחם בהפחתת דמי הקישוריות, ולמה?

במשרד התקשורת מתכננים להתחיל בהפחתת תעריפי סיום שיחה ברשתות הסלולר, והגורמים שמרוויחים מהתעריפים יוצאים למתקפה • פרסומים בעיתונות החרדית יצאו נגד הרפורמה והפיצו טענות כי דווקא בזק היא זו שעומדת להרוויח מהמהלך, ולכן צריך למנוע אותו • הטענות משוללות כל יסוד

שר התקשורת יועז הנדל / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"
שר התקשורת יועז הנדל / צילום: אלכס קולומויסקי, "ידיעות אחרונות"

שימוע הפחתת תעריפי סיום שיחה ברשתות הסלולר שפרסם משרד התקשורת לפני מספר שבועות מייצר התנגדות עזה בקרב בעיקר עסקנים וגורמים שונים - והמוקד הוא סביב השימוש של החברה החרדית. אותם גורמים ככל הנראה מבקשים לשמור על הרווחים האדירים שהם מייצרים על גבי הלקוחות המשלמים עד היום תעריפים מופקעים על סיום שיחה.

תעריפי סיום שיחה בכל העולם נקבעים על ידי הרגולטור על בסיס עלות, מכיוון שכוחות השוק אינם יכולים להביא להפחתתם. בישראל נעשו בעבר מספר מהלכי הפחתה, האחרון שבהם בוצע ב-2014. כיום מחיר סיום שיחה ברשת ניידת עומד על כ-6 אגורות לדקה, כשמחיר סיום שיחה ברשת נייחת עומד על כאגורה אחת לדקה.

לאחרונה, אחרי שנים של הזנחה, הודיע משרד התקשורת על הפחתת תעריפי סיום שיחה ברשתות ניידות ונייחות, במהלך שיתפרס על פני מספר שנים ויביא בסופו של דבר למודל המאפס את תעריפי סיום השיחה לחלוטין.

העובדה שבמשך שנים תעריפי סיום השיחה ברשתות הניידות גבוהים פי כמה מעלותם, יצרה מיזמי תוכן עסקיים, בעיקר של גורמים מהחברה החרדית, המייצרים תנועה נכנסת רבה לרשתות הסלולר ומתחלקים בהכנסות עם חברות הסלולר. בין היתר משתמשים אותם גורמים בתופעה הנקראת "צינתוקים" - מתקשרים ללקוחות ומנתקים וגורמים להם להתקשר חזרה למספר המזכה אותם בחלוקת הכנסות. על פי הערכות, מיזמים עסקיים אלה מניבים לאותם גורמים הכנסות של עשרות מיליוני שקלים בשנה.

תוקפים את בזק בעיתונות החרדית

כעת, עם פרסום השימוע הצפוי, מחריפים אותם גורמים את המאבק. אתמול (ד') הם יצאו בשורה של פרסומים בעיתונות החרדית, לפיהם דווקא בזק צפויה להרוויח מהמהלך מאות מיליוני שקלים על חשבון הלקוחות החרדיים שיספגו, לדבריהם, עלייה של עשרות אחוזים בתעריפי הסלולר שלהם.

עוד הם הוסיפו כי הרפורמה תנחית מכת מוות על שירותי התוכן המוצעים לחברה החרדית, שכן לא ישתלם יותר למפעיליהם להציעם. למה ההתקפה על בזק? ככל הנראה אותם גורמים סבורים כי אם יצרו מצג שווא של שחיתות וסיוע לבזק במאות מיליוני שקלים, הדבר יסייע להם במאבק נגד הפחתת התעריפים.

למעשה, האמת היא הפוכה לחלוטין. לבזק יש אומנם הוצאות של כמה עשרות מיליוני שקלים בשנה המשולמים לחברות הסלולר (חלקן גם לחברת-הבת פלאפון), ואולם כנגדם גובה בזק מחלק מלקוחותיה תעריף סיום שיחה (אותם לקוחות שאינם במסלול תעריפים קבוע). בנוסף יופחתו כאמור גם תעריפי סיום השיחה ברשת הנייחת של בזק המניבים לה הכנסות של עשרות מיליוני שקלים בשנה, כך שהתוצאה המשוקללת היא שבזק לא תרוויח דבר מהמהלך. בבזק אכן אישרו בתגובה לפנייתנו כי בשורה התחתונה הם אינם צפויים להרוויח דבר מהמהלך הכולל להפחתת תעריפי סיום השיחה.

הפרסומים האחרונים מלמדים על הפאניקה שאחזה את העסקנים המפעילים את שירותי התוכן. במשך שנים הם הצליחו להפעיל לחץ על מקבלי ההחלטות במשרד התקשורת ולדחות שוב ושוב את ההפחתה הנדרשת בתעריפי סיום השיחה. אותם עסקנים מגדילים לעשות, מאזכרים את תיק 4000 בהקשר של הפחתת התעריפים ורומזים על הטבות לבזק.

טענות אלה הן, כאמור, מופרכות. משרד התקשורת תחת השר יועז הנדל והמנכ"לית לירן אבישר בן-חורין נראה נחוש הפעם ומתכוון להביא להפחתה בתעריפי סיום השיחה בישראל.