בזק | בלעדי

עם רווח של כמעט מיליארד שקל "על הנייר" בבזק: סרצ'לייט ופורר יוכלו למכור מניות?

בקשה של בעלי השליטה בחברת התקשורת צפויה לאפשר למשקיעים מוסדיים להגיע להחזקה של עד 7.5% ממניות בזק, ולבעלים לרדת אל מתחת ל-25%

דוד פורר / צילום: איל יצהר
דוד פורר / צילום: איל יצהר

קרן ההשקעות הזרה סרצ'לייט ואיש העסקים דוד פורר, בעלי השליטה בבזק  (באמצעות חברת ההחזקות ביקום), כבר מורווחים קרוב למיליארד שקל על השקעתם בחברת התקשורת, על הנייר, ולא מן הנמנע כי בקרוב יוכלו לממש חלק מהחזקותיהם.

הקצב הגבוה במערב: הצמיחה בישראל זינקה ב-6.8% ברבעון השני
למרות מדד יולי המדאיג: ארבע נקודות לאופטימיות במבט קדימה 

לגלובס נודע כי ביקום מנהלת מו"מ עם משרד התקשורת ומשרד הביטחון על מספר שינויים רגלוטריים שמטרתם המרכזית היא הגדלת הסחירות במניית בזק. במסגרת זאת משרד התקשורת צפוי לאשר מספר שינויים בתנאי הרישיון של בזק, שיסירו את המגבלה על גופים מוסדיים כך שיוכלו להחזיק עד 7.5% ממניות החברה. בניגוד למרבית החברות הציבוריות בישראל, וביניהן שאר חברות התקשורת, בעלי מניות בזק אינם רשאים להחזיק כיום מעל 5% ממניותיה ללא היתר מיוחד. התיקון שמקודם במשרד התקשורת יאפשר למוסדיים ולגופי הפנסיה להגדיל את חשיפתם לאחת החברות הגדולות והיציבות בישראל.

שינוי זה מקבל רוח גבית משוק ההון ורגולטורים ממשלתיים במטרה להציג גישה עקבית כלפי שאר החברות הציבוריות בסוגיית ההחזקה המוסדית בעשור האחרון, כולל גישה מקלה שננקטה לאחרונה באופן ספציפי כלפי המתחרות של בזק, סלקום ופרטנר.

כך תיקן משרד התקשורת בחודש מרץ האחרון את רישיונות חברות הסלולר בנושא בעלות צולבת, בעקבות עסקת פרטנר (להעברת השליטה בחברה מקבוצת האצ'יסון לקבוצת רודב-גבאי-הפניקס). לפי התיקון, יתאפשר לגופים מוסדיים דוגמת הפניקס להחזיק מעתה בשתי חברות סלולר, עד 25% מאמצעי השליטה בחברה, באישור שר התקשורת. 

מניית בזק הוכנסה לאחרונה למדד MSCI הגלובלי 

כיום, מעל 7 מיליארד שקל של גופי הפנסיה והביטוח מושקעים בחברת בזק (ומעל 12 מיליארד שקל כספי ציבור בסך הכול), כאשר המהלך שמקדם משרד התקשורת יסייע בהגדלת המסחר במניה. לגלובס נודע כי המשרד ממתין כעת לתשובת משרד ראש הממשלה, ולאחר מכן צפוי לפרסם שימוע מאחר שמדובר בתיקון רישיון, וגם משום שלמדינה תמיד הייתה רגישות מיוחדת בכל הקשור לבזק.

נזכיר שרק ביום חמישי האחרון מניית בזק הוכנסה רשמית למדד הגלובלי של MSCI, שינוי שייכנס לתוקף ב-31 באוגוסט. שינוי זה עתיד להביא משקיעים זרים חדשים לשוק ההון הישראלי, ושינוי הצו בעת הזו יחזק אף יותר את יכולתם של משקיעים זרים ומקומיים להגדיל חשיפה למניה בפרט, ולשוק ההון הישראלי כולו.

תיקון נוסף שמבקשת ביקום נועד לאפשר לבעלת השליטה בבזק לרדת אל מתחת ל-25% החזקה. כיום צו התקשורת כולל סעיף המחיל חובות דיווח מחמירות על כל בעל מניות המחזיק מעל 2.5%, במידה שבעלת השליטה מחזיקה פחות מ-25%. סרצ'לייט ופורר אשר מחזיקים באמצעות ביקום ב-26.7% ממניות בזק, מעוניינים להבטיח שאם בעתיד החזקתם תרד מתחת ל-25%, בעלי מניות אחרים שיגדילו החזקות יהיו פטורים מדיווח. ככל הידוע, נכון להיום אין בכוונת ביקום למכור ממניותיה בבזק.

תשואה של 143% על ההשקעה בביקום

קרן סרצ'לייט ודוד פורר השלימו בדצמבר 2019 את רכישת השליטה בבזק במסגרת הסדר חוב של ביקום והחברה האם אינטרנט זהב. במסגרת ההסדר השקיעו סרצ'לייט ופורר יחד סכום של כ-630 מיליון שקל בהשתלטות על ביקום. נכון להיום נסחרת ביקום בשווי של 2 מיליארד שקל, לאחר זינוק של 400% במניה בשלוש שנים - כאשר סרצ'לייט מחזיקה 64% ממניותיה ומשפחת פורר ב-12%.

שווי השוק הנוכחי של מניות סרצ'לייט ופורר בביקום עומד על 1.53 מיליארד שקל, כך שהם מורווחים 900 מיליון שקל, או תשואה של 143%, על ההשקעה. בפועל גופים כמו סרצ'לייט מבצעים לרוב השקעה ממונפת, ולכן התשואה על ההון אמורה להיות גבוהה הרבה יותר. מניית בזק עצמה עלתה מתחילת השנה ב-18% ומשקפת לחברה שווי של 16.5 מיליארד שקל.