לקראת פרסום נתוני האינפלציה בישראל בצהריים: מה צופים הכלכלנים?

באוגוסט נרשמה לראשונה השנה התמתנות במדד המחירים לצרכן בישראל, אך הפעם הכלכלנים המקומיים לא צופים הפתעה לטובה • בכמה צפוי לעלות המדד, באילו סעיפים בכל זאת נרשמה הוזלה ואיך ישפיעו הנתונים על החלטתו של בנק ישראל?

מדד המחירים לצרכן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
מדד המחירים לצרכן / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היום (שישי) בשעה 14:00 יתפרסם מדד המחירים לצרכן בישראל, יום לאחר פרסום מדד המחירים בארה"ב. באוגוסט נרשמה לראשונה השנה התמתנות במדד הישראלי כך ששיעור האינפלציה השנתי ירד ל-4.6%, אך החודש הכלכלנים המקומיים לא צופים הפתעה לטובה. מרבית התחזיות בשוק הן למדד יציב או לעלייה של עד 0.1%.

הנתונים שפורסמו אתמול בארה"ב היו מאכזבים והביאו לירידות של כמעט 3% בפתיחת המסחר בוול סטריט, אך אחרי קאמבק אדיר המדדים סיימו בעליות של קרוב ל-3%.

השוק התאכזב לאחר שגילה שהעלאות הריבית החדות של הבנק המרכזי בארה"ב לא מצליחות לקרר את האינפלציה כמצופה. מדד המחירים לצרכן האמריקאי קפץ בחודש ספטמבר ב-0.4% וקצב האינפלציה השנתי הגיע ל-8.2%, ירידה בהשוואה למדידה של 8.3% באוגוסט. יחד עם זאת, התחזיות בשוק היו לעלייה חודשית מתונה יותר של 0.2% ולירידת הקצב השנתי ל-8.1%. בולט ומאכזב מכל היה מדד מחירי הליבה, שאינו כולל את מחירי האנרגיה והמזון התנודתיים, וקפץ ב-0.6% בספטמבר. קצב אינפלציית הליבה השנתי המשיך לטפס ועמד בספטמבר על 6.6%, עלייה בהשוואה לנתון של אוגוסט (6.3%) וגבוה בעשירית האחוז מהתחזיות.

ומה צפוי בישראל? מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים, מסביר שמחירי הטיסות ירדו בחדות במונחים דולריים ואמורים למתן את עליית המדד, אך הירידה תקוזז מעט בשל היחלשות השקל מול הדולר והאירו. גם מחירי החופשות בישראל, שזינקו בחודשי הקיץ, צפויים לרדת בכ-7% במדד ספטמבר להערכת שפריר.

"מחירי הדלקים צפויים לרדת בכ-3.2% ולהוריד את המדד ב-0.1% לאור ירידת מחירי הנפט בספטמבר", הוא מוסיף, וגם מחירי ההלבשה וההנעלה ירדו במתינות בשל מבצעי סוף העונה. באשר למחירי המזון שפריר מעריך ירידה קלה בשל המבצעים לקראת החגים ("והם ככל הנראה יעלו בחדות במדד אוקטובר"). יונתן כץ, הכלכלן הראשי בלידר שוקי הון, מעריך לעומת זאת עלייה עונתית קלה במחירי התוצרת החקלאית.

גם יוני פנינג, כלכלן השווקים של מזרחי טפחות, מעריך שהתרחשות תקופת החגים בעיקר באוקטובר תמתן את מחירי המזון בספטמבר, כשבבנק חוזים שהמדד יישאר ללא שינוי ויביא לירידת קצב האינפלציה השנתי ל-4.4%. פנינג מציין שירידת מחירי הסחורות צפויה לתת את אותותיה וכן ירידת מחירי הדלק ומחירי השילוח העולמיים. "סימן השאלה הגדול הוא מחירי הרכבים. אם תירשם יציבות באלה, יהיה מדובר בחדשות משמעותיות להתפתחות האינפלציה", הוא אומר.

איך יגיב בנק ישראל לנתוני האינפלציה?

בצד הסעיפים שממשיכים להתייקר, שוב יבלוט תחום הדיור. בבנק הפועלים מאמינים שמחירי השכירויות ימשיכו לטפס ויתרמו עלייה של כ-0.1% למדד המחירים, וגם בלידר שוקי הון צופים המשך האצה במחירי השכירות, כך שסעיף הדיור יעלה ב-0.6% במדד הקרוב. שפריר מעריך שמחירי הרכבים יעלו אף הם, בשיעור של כ-0.7%.

ואיך ישפיע המדד על צעדי בנק ישראל? אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי במיטב בית השקעות, מעריך שאם המדד לא יסטה מהתחזית כלפי מעלה, "בנק ישראל צפוי למתן משמעותית את קצב העלאות הריבית. סביר שבמקרה זה יעלה את הריבית ב-0.25%-0.50% בלבד בפגישה הבאה".

זבז'ינסקי הוסיף אתמול (חמישי) לאחר פרסום המדד בארה"ב כי "זה לא אומר כלום. מה שישפיע על ההחלטה של בנק ישראל זה המדד שלנו. אם המדד אצלנו יהיה בהתאם לצפי או נמוך יותר (הצפי של מיטב הוא שהמדד יהיה בין ללא שינוי לפלוס 0.1%), בנק ישראל לא חייב להגיב לריבית בארה"ב. מה שכן, העקשנות והדבקות של האינפלציה בארה"ב אומרת שלא כל כך קל לנצח אינפלציה באופן כללי, אז יכול להיות שההערכות בישראל שאנחנו מכריעים עוד מעט את האינפלציה אולי גם היו קצת מוקדמות".