הישראלים שינהלו את הרחפנים בנמל רוטרדם

הפרויקט המסחרי הראשון בעולם של מרחב אווירי ייחודי לתנועת כטב"מים ינוהל ע"י הסטארט־אפ הישראלי Airwayz • גורמים המקורבים לעסקה מעריכים כי היקפה עומד על כמה מיליוני דולרים לשנתיים הראשונות של הפרויקט • אירועים ומינויים

היזמים של Airwayz (מימן לשמאל) יאיר יוסף, סמנכ״ל מוצר, שי קוריאנסקי, סמנכ״ל טכנולוגיה, ואייל צור, מנכ״ל החברה
היזמים של Airwayz (מימן לשמאל) יאיר יוסף, סמנכ״ל מוצר, שי קוריאנסקי, סמנכ״ל טכנולוגיה, ואייל צור, מנכ״ל החברה

הסטארט־אפ הישראלי Airwayz נבחר לנהל את תנועת הרחפנים בנמל רוטרדם - הפרויקט המסחרי הראשון בעולם של מרחב אווירי ייחודי לתנועת כטב"מים. גורמים המקורבים לעסקה מעריכים כי היקפה עומד על כמה מיליוני דולרים לשנתיים הראשונות של הפרויקט.

נמל רוטרדם הוא מהמתקדמים והעמוסים ביותר, ופועלות בו יותר מ־3,000 חברות שצפויות להפעיל אלפי רחפנים במרחב אווירי מצומצם לצרכי מסחר, אבטחה, משלוחים, תחזוקת אניות ועוד. הטכנולוגיה של Airwayz תשמש עבורם כמגדל פיקוח אלקטרוני, שמאפשר סינכרון ותיאום תנועה אווירית ברום נמוך.

למעשה, באמצעות טכנולוגיית בינה מלאכותית שפיתחה החברה, היא מסוגלת לנטר את פעילות הרחפנים בשמיים בזמן אמת, גם כאשר הם שייכים למפעילים שונים, וכן לטפל בשינויים לא צפויים שצצים במרחב האווירי. החברה נבחרה לפרויקט לאחר שקיימה בארץ פיילוט עם "מיזם הרחפנים הלאומי", ובעקבות פרויקט דומה שהיא מקיימת בנמל אשדוד.

ניסוי ניהול מרחב אווירי, מיזם נעמ״ה, מפעל נשר בלוד
 ניסוי ניהול מרחב אווירי, מיזם נעמ״ה, מפעל נשר בלוד

איירוויז הוקמה ב־2019 על ידי אייל צור שמכהן כמנכ"ל, יאיר יוסף (סמנכ"ל מוצר) ושי קוריאנסקי (סמנכ"ל טכנולוגיה). עד כה גייסה החברה כ־5 מיליון דולר. "ברחבי העולם נערכים לכך שבתוך שנים ספורות יציפו את השמיים שלנו אלפי כלי טיס בלתי מאוישים", מספר צור. "הרגולציה המתפתחת בתחום מחייבת גופים פרטיים או מסחריים, לצד גופים עירוניים וממשלתיים, להגדיר מרחבי טיסה בטוחים ומנוהלים שבהם הרחפנים יכולים לנוע ברישיון ובאופן מסונכרן.

"הפתרון שלנו הוא היחיד כיום בעולם המאפשר מסחור של ממש בעולם הרחפנים. מערכת ה־AI שפיתחנו יודעת לזהות סכנות מתפתחות, ולסגור מעגל על ידי ניתוב מחדש של רחפנים בסכנה".

החל מינואר 2023 יעניקו מדינות האיחוד האירופי רישיונות למערכות כמו של Airwayz, בכדי לאפשר הטסה מסחרית של רחפנים מעל אתרים מוגדרים כמו נמלים, ערים חכמות, אזורים תעשייתיים ומסחרי.

לדברי צור, "בימים אלה יצאו לדרך מכרזי ענק דומים של רשויות שדות תעופה באירופה, וגם של נמלי ים נוספים, נמלי תעופה, רשויות עירוניות וקרקעות פרטיות ברחבי אירופה, שנדרשים לנהל מרחבים אוויריים נמוכים. אנו רואים בכך אימות לצורך ההולך וגדל בטכנולוגיה שלנו".

אזור התעשייה: המפעל החדש להפחתת סוכר

מחליפים את המיץ: הסטארט־אפ Better Juice, המתמחה בטכנולוגיה חדשנית להפחתת סוכר, משיק מפעל מסחרי ראשון בקיבולת ייצור מלאה העומדת על 250 מיליון ליטר מיץ בשנה. ההשקעה במפעל, הממוקם בפארק המדע של נס ציונה, נאמדת בכמה מיליוני שקלים - והמהלך יאפשר לחברה ייצור מסחרי מלא של האנזימים המקובעים להפחתת סוכר שפיתחה.

בטר ג'וס הוקמה ב־2018 על ידי גלי ירום וערן בלצ’ינסקי, שמשמשים כמנכ"לים משותפים. הטכנולוגיה שלה מאפשרת להפחית עד 80% מתכולת הסוכר במיצי פירות ומאכלים על בסיס פירות (ריבות, יוגורטים, גלידות ועוד), מבלי לפרק רכיבים תזונתיים כמו ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון.

החברה הוקמה תחת חממת הפודטק The Kitchen של קבוצת שטראוס, ועד כה גייסה כ־10 מיליון דולר. היא צפויה לקחת חלק בכנס הפודטק הבינלאומי FoodTech IL 2022 שיתקיים בתל אביב בשבוע הבא (7.11), ויציג חידושים נוספים בתחום. 

מצנח הזהב

תומי שינפלד מונה למנכ"ל קבוצת יד2. בעשור האחרון עמד בראש אתרי Groupon ו־Groo בישראל.

תומי שנפלד / צילום: יד2
 תומי שנפלד / צילום: יד2

נירית בן קיש מונתה לסמנכ"לית השיווק של הבנק הדיגיטלי ONE ZERO.

נירית בן קיש / צילום: עופר חגיוב
 נירית בן קיש / צילום: עופר חגיוב

אמיר לוי מונה למנכ"ל חברת האוטובוסים גולדן דרגון ישראל.

אמיר לוי, מנכ''ל גולדן דרגון ישראל / צילום: יח''צ גולדן דרגון
 אמיר לוי, מנכ''ל גולדן דרגון ישראל / צילום: יח''צ גולדן דרגון

שרון קורן מונתה למנכ"לית רילקומרס מקבוצת ה־IT Yael.

רון אוז'לבו, 46, מונה לסמנכ"ל, מנהל מטה ומכירות ארצי במגדל ביטוח.

פרופ' רוזה אזהרי, נשיאת עזריאלי מכללה אקדמית להנדסה ירושלים, נבחרה ליו"ר וועד ראשי המכללות האקדמיות הציבוריות.

דליה ינקו תעמוד בראש האגף הביטחוני־חברתי במשרד הביטחון.

חדשות טובות

עמותת ידידי סורוקה בארה"ב הקדישה את אירוע הגאלה השנתי בניו יורק לתמיכה בבניית בניין פגייה חדש וממוגן שיוקם בבית החולים. באירוע נאספו 2.5 מיליון שקל.

חברי עמותת ידידי סורוקה בארה''ב / צילום: עידו סימן טוב
 חברי עמותת ידידי סורוקה בארה''ב / צילום: עידו סימן טוב

קבוצת יבוא מוצרי החשמל ח.י. תעניק חסות למועדון הכדורעף הפועל כפר סבא - הכולל קבוצות נשים, גברים וילדים - בהיקף של עשרות אלפי שקלים בשנה. החברה אף תתמוך בפרויקטים חינוכיים קהילתיים של המועדון.