דוד פורר | ניתוח

אימפריית תרופות, נדל"ן ותקשורת: פתאום למשקיע השקט דוד פורר יש מה להגיד

מה גרם לאחד מעשירי ישראל לחרוג ממנהגו ולהוביל לאחרונה מהלך להדחתו של המנכ"ל שהניב לו רווחים עצומים • קווים לדמותו של מי שצמח מתחום הפצת התרופות, נמנה עם בעליה של חברת בזק ועומד בלב הדרמה המתחוללת בענקית הנדל"ן מבנה

דוד פורר / צילום: איל יצהר
דוד פורר / צילום: איל יצהר

שמו של המיליארדר דוד פורר, הנוהג לברוח מאור הזרקורים, "כיכב" בכותרות פעמיים בשבוע החולף: פעם אחת כשממשלת ישראל אישרה תיקון חוק שיאפשר לחברת התקשורת בזק להפוך לחברה ללא גרעין שליטה, מה שיאפשר לפורר, אחד מבעלי השליטה בחברה, לממש רווח נאה.

האירוע השני, שאותו כנראה היה מעדיף להצניע, הוא מעורבותו בהתנגשות הטיטאנים בצמרת חברת הנדל"ן המניב מבנה . פורר הוא בעל המניות הגדול במבנה, השקעה מוצלחת שהניבה לו עד כה רווח של מאות מיליוני שקלים "על הנייר", ובנו טל משמש בה כיו"ר. השבוע עדכנה כי הדירקטוריון זימן את המנכ"ל הוותיק והמוערך לשימוע לפני פיטורים, ככל הידוע מהלך שמוביל פורר.

מנכ"ל מבנה מפוטר למרות שהתפשר על שכרו | בלעדי
כך השתבש הרילוקיישן של חברת האב סקיוריטי לניו יורק

בין שני האירועים אין קו מחבר למעט מעורבותו של פורר, אחד מעשירי ישראל שעשה את הונו הגדול מעסקי התרופות. מדובר בשתי השקעות מוצלחות מאוד מבחינת מי שנחשב עד לאחרונה למשקיע שקט שאינו מעורב בניהול השוטף של בזק או מבנה (בנו הוא יו"ר לא פעיל באחרונה).

עם זאת, בעוד שבבזק פורר הוא שותף פסיבי להשקעה עם הקרן הזרה סרצ'לייט (שולטים יחד בחברת ביקום, החברה האם של ענקית התקשורת המקומית), הרי שמעורבותו במבנה, הן מבחינת סכום ההשקעה, הרווח, וכעת גם במהלך ההדחה של המנכ"ל זבידה, גדולה בהרבה.

בדומה להשקעתו בבזק, גם במבנה נהנה כאמור פורר מעלייה משמעותית בשווי המניות שרכש (שהוא מחזיק יחד עם רעייתו, מיכל פורר). עם זאת, נראה כי לאחרונה סר בעיניו חינו של מי שאחראי לשיקום החברה, המנכ"ל זבידה, והוא החליט לפעול, בניגוד להתנהלותו עד היום. במהלך ההדחה של זבידה מייעצים לדירקטוריון מבנה עורכי הדין אהוד סול ואילנית לנדסמן.

 

הנתח של פורר במבנה שווה 1.4 מיליארד שקל

על מה שהוציא את פורר משלוותו בהתנהלותו של המנכ"ל הוותיק, הדעות חלוקות. על פי חלק מהפרסומים היו אלה דרישות שכר, מופרזות לטעמו, מצדו של זבידה (שמהן חזר המנכ"ל בהמשך), והמהלך שהוביל זבידה למיזוגה של מבנה עם חברת ההחזקות הממונפת דיסקונט השקעות - שנתפס על ידי חלק מהדירקטורים במבנה כמסוכן, ושאם היה יוצא לפועל היה מדלל משמעותית את החזקותיו של פורר בחברה.

לפי גורמים המקורבים להנהלת מבנה, זבידה היו מוכן להתפשר על שכרו, וכל הטענות כאילו ביקש שכר חריג שהיה בלב המחלוקת הן בבחינת "ספין". עוד טענו בסביבת המנכ"ל המודח, כי פורר מנסה להשיג שליטה בדירקטוריון מבנה, הגם שהוא מחזיק פחות מ-19% במניות החברה (המתנהלת ללא גרעין שליטה). משפחת פורר סירבה להגיב לטענות.

מבנה היא תוצר המיזוג שהוביל זבידה בין חברות הנדל"ן כלכלית ירושלים ומבני תעשייה, שהיו עד אמצע העשור הקודם בשליטת אליעזר פישמן. עסקי פישמן נקלעו לסחרור עם קריסתו הפיננסית, וזבידה, שמונה זמן קצר קודם למנכ"ל החברות, הצליח לשקמן ובהמשך למזגן תחת השם מבנה.

פורר נכנס להשקעה במבנה בעיצומו של מהלך השיקום, באמצעות רכישת נתח ממניות כלכלית ירושלים (החברה האם דאז) בספטמבר 2016, בהשקעה של כרבע מיליארד שקל. בהמשך הגדיל את החזקותיו והפך לבעל המניות הגדול בחברה, לצד שורה של גופים מוסדיים.

הוא אחד הנהנים המרכזיים ממהלכיו הפיננסיים והתפעוליים של זבידה, אשר הצליח להפוך את מבנה מחברה על סף פשיטת רגל לחברה הנסחרת כיום בשווי של כ-7.5 מיליארד שקל - כאשר שווי הנתח של פורר עומד על 1.4 מיליארד שקל (רווח על הנייר המוערך במיליארד שקל כמעט).

הדרמה היצרית במבנה רחוקה מהמעט שמכיר הציבור בנוגע לפעילותו העסקית של פורר. העסק שמהווה את עיקר מקור עושרו הוא חברת שיווק וייצור התרופות ניאופרם - שאליה הגיע דרך נישואיו. בין המותגים שמפיצה הקבוצה נמצאים המוצרים ליסטרין, סימילאק, צנטרום ואדוויל. החברה מייצגת בישראל ענקיות פארמה כמו פייזר, אבוט וג'ונסון אנד ג'ונסון, ומפיצה את תרופותיהן. בנם של בני הזוג, טל, הוא מנהל העסקים הראשי בניאופרם.

פורר, בן 70, נולד וגדל בתל אביב. כשהיה נער הכיר את מיכל שראל, מי שלימים תהפוך לרעייתו. אביו המנוח היה סוחר תכשיטים, שעם לקוחותיו נמנו מלך מצרים פארוק וגם מאיר דיזנגוף, ראש העיר הראשון של תל אביב. אמו של פורר היא בת לאחת המשפחות שהקימו את העיר העברית.

לאחר שהשתחרר מהצבא, הצטרף לבקשת אביה של מיכל לניאופרם, חברת התרופות שהקים סבה. במהלך שנות ה-80 הפך פורר למנכ"ל החברה, ותחת ניהולו הפכה ניאופרם למשווקת ומפיצה גדולה של תרופות בישראל. החברה הינה פרטית, ומחזור המכירות השנתי שלה מוערך ביותר מ-1.5 מיליארד שקל. ניאופרם גם מחזיקה בחברות כמו פרומדיקו מתחום הלוגיסטיקה והפצת התרופות, לצד חברה שעוסקת בטיהור קרקעות ומים וגם יצרנית החיתולים DPL.

"עסק משפחתי שמנוהל ביד רמה"

קבוצת ניאופארם מעסיקה מעל ל-900 עובדים בישראל, ובזכותה, יחד עם יתרת החזקותיו, מדורג פורר ברשימת 100 עשירי ישראל. לפי דירוג של פורבס לשנת 2022, שווי המשפחה עמד אז על כ-710 מיליון דולר, קרי מעל ל-2.5 מיליארד שקל.

פורר גיוון במהלך השנים את תיק ההשקעות שלו גם עם מניות חברות הנסחרות בת"א. לצד ההשקעות המוצלחות מאוד במבנה ובבזק, הוא נכווה בהשקעה מאכזבת שביצע בחברת האופנה המקוונת עדיקה.

ביולי 2021 השתתף פורר בהנפקה פרטית שביצעה החברה, שנשלטה על ידי רשת גולף. פורר רכש נתח של קצת פחות מ-6% בכ-8.7 מיליון שקל. אלא שעדיקה כשלה בעסקיה, עמדה בפני קריסה, ובסופו של דבר נבלעה אשתקד באמצעות מיזוג לתוך גולף, כאשר מרבית השקעתו של פורר יורדת לטמיון.

בהשקעה בגרעין השליטה בבזק, פורר בהחלט מרוצה מכל הכיוונים. לפני קצת יותר משלוש שנים הצטרף כבעל מניות מקומי לרכישת גרעין השליטה, שביצעה קרן ההשקעות הזרה סרצ'לייט.

פורר השקיע כ-100 מיליון שקל עבור החזקה בחברת בי קומיוניקיישנס (ביקום), החברה האם של בזק, שכיום מקנה לו 12.3% מהחברה, ובשרשור, נתח של כ-3% ממניות בזק. כיום שווה החזקת פורר בביקום 180 מיליון שקל, כמעט פי שניים מסכום השקעתו המקורי.

הקשר עם סרצ'לייט נוצר בעקבות היכרות בין בנקאי ההשקעות של סרצ'לייט, תומר ראב"ד (בנו של עו"ד יורם ראב"ד) לרן פורר, בנו הצעיר של דוד. ראב"ד העלה את הרעיון בפני פורר, זה הביע התעניינות, והתוצאה היתה שותפות בגרעין השליטה בחברה.

גורם מקורב לאיש העסקים אמר לגלובס בעבר, כי "המשפחה לא הבינה בתחום התקשורת. לכן הם העדיפו לחבור לחברה רצינית, קרן פרייבט אקוויטי שמנהלת סכומים רציניים ומתמחה בתקשורת".

עם זאת, אנשים שעשו בעבר עסקאות עם פורר העידו כי מדובר באיש חריף שיודע לחתוך ולקבל החלטה. עינב אדיב-ברר, שמכרה לו את יצרנית החיתולים DPL, אמרה בעבר לגלובס כי הוא "איש מדהים, איש חזון, ומאוד התרשמתי מהניהול שלו. החברה שלו היא עסק משפחתי שמנוהל ביד רמה".

בסביבתו של ראב"ד, המשמש כמנכ"ל ביקום מטעם סרצ'לייט, ושהיה גם מי שבחר את פורר כשותף לאחר בחינתם של מועמדים רבים, אומרים שהסיבה לכך הייתה שפורר נותן שקט לשותפיו. לאחרונה, כאמור, התברר שכשמרגיזים אותו, יש לו מה להגיד.

***גילוי מלא: למשפחת בר און, מבעלות השליטה בגלובס, מניות מיעוט בחברה הציבורית "מבנה". כמו כן גלובס שוכר מחברת מבנה משרדים במרכז בר און