נשיא המדינה הרצוג: "מתווה החקיקה הנוכחי צריך לעבור מהעולם. הוא מסכן את הדמוקרטיה"

"מכלול החקיקה שנידון כעת בוועדה צריך לעבור מהעולם ומהר. הוא שגוי, הוא דורסני, הוא מערער את יסודותינו הדמוקרטיים. ולכן יש להחליפו במתווה אחר, מוסכם, ולאלתר", אמר הנשיא יצחק הרצוג • נתניהו בתגובה: "מברך על יוזמת נשיא המדינה להגיע להבנה רחבה ככל האפשר"

הנשיא יצחק הרצוג / צילום: מארק ניימן-לע''מ
הנשיא יצחק הרצוג / צילום: מארק ניימן-לע''מ

נשיא המדינה יצחק הרצוג נשא הערב (ה') נאום לאומה. זאת על רקע הפגנות "יום ההתנגדות" למהפכה המשפטית, שהתקיימו ועדיין מתקיימות במוקדים רבים ברחבי המדינה.

מה אפשר ללמוד על המהפכה המשפטית מטיסת נתניהו לאיטליה | דעה
"מציאות בסגנון 'סיפורה של שפחה' מתקרבת בצעדי ענק": שיחה עם מומחית למשפט ותרבות 

"אני לא יכול לראות יותר את העם שלנו נקרע לי מול העיניים. מה שקורה כאן הוא אסון", פתח הרצוג. "אזרחיות ואזרחי ישראל - אני עובד אצלכם, בשבילכם, ורק בשבילכם. אני רואה את המראות ושומע את הזעקות שמופנות אליי ותכליתן אחת - תעשה הכול כדי שזה ייפסק. תעשה הכול כדי למצוא פתרון".

"שיהיה ברור, אני לא מוותר. אני אשלם כל מחיר בשביל למצוא פתרון, ובתנאי שזה קורה עכשיו. כי אין לנו זמן. כבר עשרה שבועות שאני עובד מסביב לשעון. פוגש את כולם, גם את מי שלא מסכימים איתי, גם אתמי שלא מסכימים להודות בכך; רותם את כולם, גם את מי שמפחדים לקחת אחריות. הכול כדי לשמור על החברה הישראלית, הכול כדי לשמור על הדמוקרטיה הישראלית", הוסיף הנשיא.

"כשיהיה מתווה נשיא - תשמעו אותו בקולי, ובקולי בלבד"

"אל תאמינו לאף אחד שמדבר בשמי. כשיהיה מתווה נשיא - תשמעו אותו בקולי, ובקולי בלבד. אני כן יכול להגיד כבר עכשיו את הדבר הבא: הצלחתי להביא למצב שבו הפערים הצטמצמו מאד. יש הסכמות בנוגע לרוב הנושאים. נכון, לא על הכול, אבל על הרוב המוחלט. בהחלט מספיק כדי לזנוח את החקיקה המוצעת כעת, ולהביא במקומה לדיונים בוועדת החוקה חוק ומשפט של הכנסת מתווה אחר, מוסכם.

"יש כאן תשתית לסיכום מהיר שבו המנצחים היחידים הם מדינת ישראל ואזרחיה. מכלול החקיקה שנידון כעת בוועדה צריך לעבור מהעולם ומהר. הוא שגוי, הוא דורסני, הוא מערער את יסודותינו הדמוקרטיים. ולכן יש להחליפו במתווה אחר, מוסכם, ולאלתר.

"הדמוקרטיה שלנו היא ערך עליון. מערכת משפט עצמאית ואיתנה היא ערך עליון. שמירה על זכויות האדם - גברים ונשים כאחד, בדגש על מיעוטים, ועל הפסיפס הישראלי המיוחד והעשיר - הם ערך עליון. וכן, גם גיוון מערכת המשפט כך שתהיה בית לכלל האזרחים היא ערך עליון. ומערכת יחסים בריאה, יציבה וברורה בין הרשויות - גם היא ערך עליון. זו נוסחה אפשרית, זו נוסחה שנמצאת בהישג יד. על פער קטן, אפילו אם הוא מהותי - לא מחרבים את הבית. כדי לממש את הנוסחה הזו אנחנו חייבים פוליטיקה ששמה את האזרחים מעל הכול, מקשיבה להם ומכבדת אותם. פוליטיקה שזוכרת שנבחרי העם הם נציגים, משרתי ציבור, ולא אדונים לעצמם.

"אנחנו בנקודת אל חזור"

"למנהיגי המדינה, הקואליציה והממשלה בראשם, אני אומר: אנחנו בנקודת אל חזור. זה רגע של להיות או לחדול - לבחור בהסכמה ולממש רגע חוקתי מכונן שיצמיח ויבנה אותנו שנים ודורות קדימה, או להידרדר לתהום חוקתית, ביטחונית, חברתית וכלכלית. עליכם לקבל החלטה - קואליציה ואופוזיציה כאחד - האם מדינת ישראל ואזרחיה הם מעל הכול, או שהאגו והאינטרסים הפוליטיים הצרים יבעטו אותנו מקצה הצוק. אתם מבקשים שאעזור לכם, אני מוכן לעזור לכם, אבל האחריות היא עליכם - על כל סיעות הבית.

"הבחירה היא אחת: או אסון או פתרון. אם תבחרו להמשיך בדרך בה הלכתם עד כה - הכאוס על הידיים שלכם. ההיסטוריה תשפוט אתכם. קחו אחריות ומיד", קרא הרצוג.

ראש הממשלה נתניהו מסר מרומא, שבה הוא מבקר כעת, כי הוא "מברך על יוזמת נשיא המדינה להגיע להבנה רחבה ככל האפשר".

הנשיא התייחס בפעם הראשונה לרפורמה לפני כחודש, אז נאם את נאום "הקריאה להידברות", ובו קרא לצדדים לשבת יחד, בחסותו, ולהגיע לפשרה. הנשיא אף הציג עקרונות כלליים וביקש מהממשלה לעצור את החקיקה ולהידבר. המתווה הראשוני כלל חמישה עקרונות, ובהם חקיקת חוקי יסוד: החקיקה בארבע קריאות, ביטול יכולתו של בג"ץ לפסול חוקי יסוד, צמצום עילת הסבירות, שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים והגדלת מספר השופטים.

ראש האופוזיציה יאיר לפיד בתגובה: "נאומו של הנשיא אמר בחדות ובבהירות את מה שמדינה שלמה יודעת: מתווה החקיקה הדורסני והאנטי-דמוקרטי של הממשלה צריך לעבור מן העולם. יש לעצור מיד את החקיקה וללכת לבית הנשיא להידברות מעמיקה, רצינית ומוסכמת שתוביל לתיקון ושיפור מערכת המשפט והפרדת הרשויות".