מבנים הוצתו, מאות נעצרו: בצרפת חוששים מהאלימות הגוברת בהפגנות נגד העלאת גיל הפרישה

הזבל נערם ברחובות, טיסות מתבטלות ומאות אלפים יוצאים להפגין • יותר משבוע אחרי שעברה, המחאה הציבורית נגד הרפורמה של נשיא צרפת להארכת גיל הפרישה לפנסיה במדינה לא דועכת

עובדים בצרפת בצעדת מחאה נגד רפורמת העלאת גיל הפרישה לפנסיה / צילום: Associated Press, Thomas Padilla
עובדים בצרפת בצעדת מחאה נגד רפורמת העלאת גיל הפרישה לפנסיה / צילום: Associated Press, Thomas Padilla

יותר משבוע אחרי שהרפורמה של נשיא צרפת עמנואל מקרון להארכת גיל הפרישה לפנסיה במדינה אומצה, אין סימנים לדעיכה של המחאה הציבורית נגדה. ברחובות ערים רבות בצרפת נערמו בשבוע האחרון ערימות זבל שלא פונה, מפגינים הציתו בריקדות ופחי אשפה, אספקת הדלק לתחנות משובשת, והיום צפויים לצאת שוב מאות אלפים לרחובות כדי למחות נגד דחיית גיל הפנסיה מ-62 ל-64, והעובדה כי החוק נחקק ללא הצבעה בפרלמנט אלא מכוח סעיף המקנה לממשלה את הכוח לאמץ אותו.

שביתת ענק בצרפת נגד רפורמת הפנסיות של מקרון תשבש את התחבורה

בימים האחרונים, הסוגיה שתפסה את עיקר הכותרות היתה החשש לאלימות גוברת מצד המשטרה וגם מצד אלמנטים קיצוניים וצעירים בתוך המפגינים בימים הקרובים ועם התמשכות המחאה. בחודשיים האחרונים התקיימו ההפגנות נגד התוכנית בצורה שלווה יחסית, אך תקריות אלימות החלו למעשה אחרי שהממשלה הודיעה במפתיע לפני עשרה ימים כי לא תעמיד את החוק - שנועד "ליישר קו" עם מדינות אירופה האחרות ולהפוך את מודל הפנסיה הצרפתי לבר-קיימא - להצבעה בפרלמנט.

במקום זאת, השתמשה ראשת הממשלה אליזבת בורן בסעיף 49.3 המאפשר לאמץ את הצעת החוק ללא מעורבות של הבית התחתון של הפרלמנט. ממשלתה שרדה שתי הצבעות אי-אמון שהוגשו בעקבות הצעד, וכעת נמצאת ההצעה בדרך להפוך לחוק שייושם עד סוף השנה.

מאות אנשים נעצרו, מבני ציבור הוצתו והושחתו

עד כה נעצרו מאות בני אדם ברחבי צרפת במסגרת המחאות, רובם בימים האחרונים, ועורכי דין במדינה טוענים למעצרים "שרירותיים" וחסרי בסיס חוקי. במקביל, במהומות שהתפתחו במערב המדינה על רקע חקלאי נפצע קשה אחד המפגינים והוא מאושפז בקומה. לא ברור כיצד נפגע, ואם למשטרה היתה מעורבות בדבר. שר הפנים מסר כי שוטרים רבים נפצעו עד כה בניסיון להתמודד עם ההפגנות ולהשליט סדר. 17 מקרים של חשד לאלימות מצד המשטרה נמצאים בחקירה, לדבריו. הממשלה גייסה עוד כ-13 אלף שוטרים כדי להתמודד עם ההפגנות היום.

מחאות בצרפת לאחר העלאת גיל הפרישה ללא הצבעה בפרלמנט / צילום: Reuters, STEPHANE MAHE
 מחאות בצרפת לאחר העלאת גיל הפרישה ללא הצבעה בפרלמנט / צילום: Reuters, STEPHANE MAHE

עד כה הוצתו מבני ציבור, הושחתו משרדי מפלגות, בנוסף לחסימות כבישים ורחובות והתנגשויות עם המשטרה. המשטרה מאשימה "גורמים צעירים" במחאה בליבוי האלימות. כעת חוששות הרשויות כי נוצר כדור שלג, שבו האלימות ההולכת וגוברת של האירועים יוצרת זעם שמתדלק אלימות נוספת.

לפי הערכות של משרד הפנים הצרפתי, שצוטטו היום בעיתון הבריטי גרדיאן, בעוד עד כה הצעירים בצרפת, כולל בשמאל, לא הרגישו כי המאבק בנושא גיל הפרישה רלוונטי מאוד לחייהם, עצם ההחלטה של מקרון וממשלתו להשתמש בסעיף 49.3 הוציאה אותם אל הרחובות, במחאה על מה שהם רואים כהליך לא-דמוקרטי. הממשלה הנוכחית השתמשה בסעיף זה כבר 11 פעמים, כולל העברת התקציב השנתי, משום שמפלגתו של מקרון איבדה את הרוב שהיה לה בפרלמנט ולא הצליחה לגבש קואליציה עד כה.

משרד הפנים הצרפתי מאשים גורמי "שמאל קיצוני" באירועים הכוללים ניסיונות להצתת מבני משטרה. המשרד אמר כי כאלף "פעילים קיצוניים" מהשמאל הרדיקלי ישתתפו בהפגנות היום, וכי "חלקם מגיע לצרפת ממדינות אחרות".

בפריז נערמו אלפי טונות של זבל בשבועות האחרונים, על רקע השביתה החלקית של עובדי הזבל של העירייה. הרשויות המקומיות הבהירו כי ינסו לפנות היום כמה מהמוקדים העיקריים כדי למנוע ממפגינים להצית את ערימות האשפה. העירייה קראה לחנויות הנמצאות במסלול ההפגנות היום בבירת צרפת לסגור את עסקיהן.

מחאות ושביתות בצרפת, לאחר ההחלטה להעלות את גיל הפרישה / צילום: Reuters, ERIC GAILLARD
 מחאות ושביתות בצרפת, לאחר ההחלטה להעלות את גיל הפרישה / צילום: Reuters, ERIC GAILLARD

במסגרת המחאה הנוספת היום אמורות להתבטל עשרות טיסות ברחבי המדינה, וגם כ-500 תיכונים רבים יושבתו על ידי התלמידים הלומדים בהם. גם חלק מכלי התקשורת הצטרפו למחאה ועובדי העיתון "לה מונד", למשל, שובתים חלקית במהלך היום. המחאה הפומבית ומצב העניינים בצרפת כבר הובילו לביטול ביקור של מלך בריטניה צ'רלס ורעייתו. הזוג המלכותי יגיע מחר (ד') לביקור בגרמניה השכנה.

מי שמארגן את המחאה יחד, לראשונה מזה יותר מעשור, הם שמונה איגודי העובדים הגדולים של צרפת. כמה מהם הודיעו כי לא יהיו מוכנים לפשרה מבלי שהממשלה תחזור בה מהארכת גיל הפרישה. ארגוני שמאל במדינה האשימו את מקרון בהסתה נגדם ובניסיון לעורר זעם ציבורי על המחאה. ארגוני העובדים קראו למוחים "לא להיכנע לפרובוקציות מצד המשטרה". הממשלה אמרה כי היא מוכנה לשאת ולתת על נושאים אחרים "בתחום עולם העבודה" אך לא הביעה נכונות לדון בשינוי גיל הפרישה החדש. כמה גורמים עתרו נגד החוק לבית המשפט החוקתי של צרפת. אם לא תידחה שם, הרפורמה תיכנס לפועל עד סוף השנה הנוכחית. גיל הפרישה יעלה בכמה פעימות עד 64 בשנת 2030.