עילת הסבירות | טור סופ"ש

ההסתדרות הרפואית מציגה: שביתה עם אפס עובדות

בדוגמה אחת מיני רבות לטירוף האוחז את מדינתנו, ההסתדרות הרפואית הוציאה השבוע מסמך רשמי ואפוקליפטי שמתאר איך ביטול עילת הסבירות יאפשר לפרוץ חיסיון מטופלים ואפילו להציל חיי סטרייטים לפני להט"בים • היועמ"שית ומומחי המשפט נאלמו דום מול אסופת הבדותות

הפגנה של רופאים ביום ההתנגדות / צילום: תמונה פרטית
הפגנה של רופאים ביום ההתנגדות / צילום: תמונה פרטית

מדינת ישראל חווה בימים אלו את אחד הקמפיינים השקריים הגדולים בדורותיה. לאמת אין שום משמעות. אנשים משכילים ואף מומחים בתחומם מפיצים בדותות שצריך לצבוט את עצמנו כדי להאמין שלא מדובר במתיחה. לפני מספר שנים יצא בנטפליקס הסרט "The Social Dilemma", המתאר את ההשפעה ההרסנית של הרשתות החברתיות על תודעת ההמונים, ההקצנה של השיח, ערעור הסדר החברתי, פיתוח דיכאון והפצת תיאוריות קונספירציה כגון האמונה שהארץ שטוחה או טיפוח של קבוצות גזעניות כמו ה־KKK, ועוד ועוד, מתוך אינטרסים כלכליים של תאגידי הענק.

אנושי, אבל לא אנושי מדי: מה צריך להיות ברובוט כדי שלקוחות ירצו לדבר איתו 
"אחרי שמונה בערב איש לא יוצא מהבית": מכת החולדות של בני ברק 

הסרט מאוד פסימי וקודר. כשאני מסתכל על המציאות המשוגעת בה אנחנו חיים בחודשים האחרונים, נדמה שהדמויות מתוך הסרט יצאו מהמסך והחלו לתת תצוגת תכלית.

הרופאים כנראה לא שמעו על חוקי היסוד

אני רוצה לתת הקדמה קטנה. אני לא חסיד של ביטול עילת הסבירות במתכונתה הנוכחית. אם מישהו היה שואל את דעתי, הייתי מכניס שינויים בהצעת החוק. ללא שום קשר בצורך ב"פשרה". לדעתי הריכוך נכון ונצרך לגופו של עניין. למה אני נותן את ההקדמה הזו? לא לצורך "מס שפתיים" אלא משתי סיבות: 1. זו האמת שלי. 2. הביקורת להלן לא נובעת מתוך רצון לסייע לממשלה.

ההתנהלות בחצי השנה החולפת ממחישה את הצורך לא רק לאזן את הכוח בין הרשות המבצעת והרשות המחוקקת למול הרשות השופטת ומערכת אכיפת החוק, אלא גם ואולי בעיקר לשחרר את האזרחים מהתלות כמה שיותר הן באלה והן באלה. נבחרי הציבור, הן מהקואליציה והן מהאופוזיציה - פשוט לא ראויים לקבל מאיתנו תוספת כוח. ראש הממשלה לא סומך על השר לביטחון לאומי, והוא לא מכנס את הקבינט משום כך - ואני צריך להתלהב מכך שיהיו פחות הגבלות חוקיות על השר הזה?

אבל את דעתי האישית אני משאיר בצד, ואני מעוניין לדבר על הקמפיין המופרך שמתנהל בימים אלו על ביטול עילת הסבירות. נדמה שאין טענה, הזויה ככל שתהא, שלא הועלתה ברצינות תהומית. השבוע יצא מסמך רשמי של ההסתדרות הרפואית שמסביר מדוע ביטול עילת הסבירות פוגע בבריאות. ההסתדרות הרפואית כיאה להזהרותיה האפוקליפטיות, הורתה על השבתה בת שעתיים של מערכת הבריאות, כצעד ראשוני בלבד. בואו נקרא את המסמך.

"אם חוק צמצום עילת הסבירות יעבור בקריאה שנייה ושלישית, אנו עלולים למצוא את עצמנו במערכת בריאות הרוסה ולא מרוסנת". המסמך שואל באותיות אדומות על גבי רקע שחור: "איך זה יכול להשפיע לכולנו על החיים? הנה מספר דוגמאות".

הדברים הבאים נכתבו על ידי הגוף שמייצג את עשרות אלפי הרופאים במדינה. העילית והעידית של החברה הישראלית.

תחת הכותרת "עדיפות ברפואה דחופה" נכתב כי "עשויה להיקבע מדיניות מפלה בטיפולים דחופים: יהודים לפני ערבים, גברים לפני נשים, שוטרים לפני מפגינים, סטרייטים לפני להט"בים" לא פחות מכך! המסמך מוסיף כי "ביטול עילת הסבירות מסיר חסמים בפני קביעת מדיניות מפלה שתוצג כמדיניות של 'ערכי יהדות' או 'נאמנות לאומה'".

הדברים כה מופרכים, שהקריאה שלהם החזירה אותי ישירות לסרט בנטפליקס על היכולת של הרשתות החברתיות לשנות מן הקצה אל הקצה את תודעת ההמונים. אבל הם לא נטענים על ידי פרופיל אנונימי "xhjdfh34j" שמופעל מרוסיה או מאיראן, אלא על ידי הגוף היציג של רופאי ישראל.

מאיפה להתחיל כדי להתמודד עם טענת הסרק? האם מכך שגם אחרי ביטול עילת הסבירות ביחס להחלטות ממשלה, עדיין נותרנו עם חוק יסוד כבוד האדם וחירותו ממנו למדנו את החובה לשמור על חייו של האדם, כל אדם? האם מכך שערך השוויון עוגן והוכר כזכות על־חוקתית?

האם מכך שעוד ב־1996, לאחר חקיקת חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, נחקק חוק זכויות החולה הקובע כי "מטפל או מוסד רפואי לא יפלו בין מטופל למטופל מטעמי דת, גזע, מין, לאום, ארץ מוצא, נטיה מינית, גיל או מטעם אחר כיוצא באלה"? האם מכך שהחוק קובע בפירוש כי "במצב חירום רפואי זכאי אדם לקבל טיפול רפואי דחוף ללא התניה"?

האם מכך שברור כי גם לאחר ביטול עילת הסבירות בנוגע להחלטת ממשלה, עדיין יש שלל כלים לביטול החלטות פסולות כמו עילת המידתיות, איסור אפליה, שיקולים זרים, שרירותיות ועוד, וכי ברור שהחלטת שר הבריאות להעדיף גבר על פני אישה בטיפול רפואי היא החלטה שיש 9,384 דרכים לפסול אותה בלי שום קשר לעילת הסבירות?

המסמך של ההסתדרות הרפואית, כולו, מתחילתו עד סופו הוא כתב פלסתר מזעזע. כך לדוגמה נטען כי "רופאים ורופאות עשויים להידרש לדווח על מצבים אישיים לשלטונות באופן לא סביר". המסמך מסביר: "ביטול עילת הסבירות יכול להוביל לחשיפת מידע אישי על הריונות, נטיות מיניות, בעיות נפשיות, זאת על ידי הפעלת סמכות השר לקבוע אילו דיווחים יועברו אליו".

הבנתם? ביטול עילת הסבירות יוביל לכך ששר הבריאות משה ארבל יוכל לקבל דיווחים על כל אזרח בישראל האם אשתו בהריון, האם הוא הומוסקסואל, מה מצבו הנפשי ועוד. זהו דבר הבל. חוק יסוד כבוד האדם וחירותו קובע מפורשות כי "כל אדם זכאי לפרטיות ולצנעת חייו" וכי "אין פוגעים בסוד שיחו של אדם, בכתביו או ברשומותיו", ועוד. חוק זכויות החולה מבהיר את החובה לשמור על פרטיות הטיפול בו ועל המידע שמגיע לידי המטפל בעניינו. אין לזה מלכתחילה שום קשר לעילת הסבירות.

פרופ' ציון חגי, יו''ר ההסתדרות הרפואית בישראל / צילום: יוסי כהן
 פרופ' ציון חגי, יו''ר ההסתדרות הרפואית בישראל / צילום: יוסי כהן

יש מי שמרוויח מפאניקת השווא

המסמך של ההסתדרות הרפואית, שכאמור הוביל לנקיטת צעדים דרקוניים מעשיים, הוא רק דוגמה אחת מיני רבות לטירוף שאוחז את מדינתנו. אפשר להזהיר ממדרון חלקלק, אפשר להתריע שהפרוסות הבאות בנקניק הסלמי ישנו את המשטר, אפשר להתנגד לממשלה גם בלי קשר לכלום - אבל קמפיין משנה התודעה שאנחנו חווים, שגורם לציבור לחשוב שצמצום עילת הסבירות יוביל אותנו לדיקטטורה, הוא אחד הקמפיינים המופרעים והמסוכנים שראיתי.

הייתי מצפה דווקא ממתנגדי הרפורמה לצאת נגד השקרים הבוטים הללו. הייתי מצפה מכל אותם מומחים למשפט חוקתי שמתריעים מפני ביטול וצמצום עילת הסבירות להבהיר שמדובר בשקרים בוטים. הייתי מצפה מהיועצת המשפטית לממשלה ומהמשנים שלה לא רק להתריע ולשאת נאומים על כמה שמערכת אכיפת החוק לא תירתע ועל הסכנה בביטול עילת הסבירות - הייתי מצפה מכל אלה להכניס שפיות לתוך המדינה, ולהבהיר שלמרות התנגדותם, לא נכון ליצור פאניקת שווא.

הם לא עושים זאת. הם רוכבים באופן מופקר על הנמר הזה שאין בינו לבין האמת דבר ולא חצי דבר. גם להם יש חלק לא מבוטל בהתפוררות שאנחנו רואים לנגד עינינו. נראה כי בהרב-מיארה התאהבה בתדמית שומרת הסף ומתבשמת מהכבוד לו היא זוכה בקרב המתנגדים לממשלה ולחקיקה המשפטית. בעיניי היא מפספסת, פספוס אדיר, את תפקידה ההיסטורי.