שיקום העוטף יתעכב? ועדות התכנון עשויות לעבוד במתכונת מצומצמת יותר מחצי שנה

דחיית מועד הבחירות לרשויות המקומיות הביאה להארכת התקופה שבה נאסר על הוועדות המקומיות לעסוק בעניינים מהותיים • לגלובס נודע כי שר הפנים משה ארבל מקדם חקיקה לתיקון המצב • ח"כ יעקב אשר: "להקים ועדה מיוחדת ל'מחוז התקומה'"

נזק לבית בשדרות בעקבות ירי רקטות מעזה / צילום: Reuters, Amir Cohen
נזק לבית בשדרות בעקבות ירי רקטות מעזה / צילום: Reuters, Amir Cohen

ועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת אישרה אתמול (ב') לקריאה שנייה ושלישית את דחיית הבחירות לרשויות המקומיות, שאמורות היו להתקיים בעוד כשבוע, בשלושה חודשים - לסוף ינואר 2024. להחלטה יש השלכות רבות, רובן פוליטיות ומקומיות כמובן, אך יש לה השפעה אחת רוחבית ומהותית, שאף יכולה להשליך על קצב השיקום של יישובי עוטף עזה שנפגעו במתקפת החמאס ב-7 באוקטובר: עבודת הוועדות המקומיות לתכנון ובנייה. 

ערי העוטף היו שיאניות במכירות של דירות חדשות - ואז הגיעה המלחמה 
"המטרה להגיע לאלף דירות": יהודים מחו"ל יעמידו דירות לטובת מפונים 
עתירה נגד העיריות: לפתוח את אתרי הבנייה הסגורים בשטחן
בעל דירה דרש שכר דירה ממשפחת חטופה. מה אומר החוק? 

על-פי הנחיית הייעוץ המשפטי, כשלושה חודשים לפני מועד הבחירות המקומיות על ועדות התכנון לצמצם את פעילותן בכל הנוגע להחלטות משמעותיות, כדי להימנע ממחטפים פוליטיים מצד נבחרי ציבור שבעוד זמן קצר עשויים לפנות את מקומם. בהנחיית מטה התכנון הלאומי ומינהל התכנון מיולי האחרון חודד העניין, ונכתב כך: "כאשר מדובר בתוכניות, בבקשות לשימושים חורגים, בהקלות ובבקשות אחרות אשר מעלות שאלות עקרוניות או שאלות שיש להן השלכות תכנוניות לטווח ארוך או שאלות העוסקות בנושאים רגישים, חשובים או שנויים במחלוקת, וככל שמועד הבחירות מתקרב - ייתכן שלא יהיה מקום לדון בהם 'ערב בחירות', ויש להתייעץ עם יועמ"ש הוועדה המקומית בטרם דיון בבקשות כאמור". לצד זאת הודגש בהנחיה כי "מרבית הבקשות להיתרים, גם אם הן כוללות הקלה, אינן מצדיקות דחייה כאמור".

בפועל, ועדות מקומיות רבות נמנעות מקבלת החלטות בתקופה זו כדי "להימנע מצרות", ובפועל הן כמעט משותקות לגמרי. במצב העניינים הנוכחי הסיטואציה הזו הופכת משמעותית במיוחד: עם דחיית מועד הבחירות, ובהתחשב בכך שנדרש חודש לגיבוש קואליציה לאחר הבחירות, ישנו חשש שהוועדות המקומיות ייוותרו משותקות במשך שבעה חודשים ברציפות. במציאות הקיימת שיתוק כזה עלול להביא לקיפאון של ממש בענף - וספציפית בוועדות התכנון בעוטף עזה, שדווקא עכשיו זקוקות יותר מכול לפעילות שוטפת לטובת שיקום מהיר של היישובים בתחומיהן.

מינהלת תקומה לשיקום העוטף הוקמה - אך תציג את תוכנית השיקום רק בעוד 45 יום

מרבית הרשויות בעוטף עזה - המועצה האזורית אשכול, המועצה האזורית שער הנגב, המועצה האזורית שדות נגב והמועצה האזורית מרחבים - פועלות בתחום התכנון והבנייה תחת הוועדה המקומית לתכנון ובנייה נגב מערבי. כמו כל ועדה מקומית אחרת, גם הוועדה הזו אמונה על אישור תוכניות בתחומה, על מתן היתרי בנייה חדשים ועוד. לאחר החורבן הגדול שחוו היישובים בעוטף עזה במתקפה לפני כשבועיים וחצי, צפויה הוועדה להתמודד עם בקשות רבות להיתרי בנייה, אך כאמור - כל עוד אנחנו נמצאים בתקופת בחירות, ייתכן שלא תוכל לעשות זאת, ודאי לא באופן מלא.

יש לציין כי בימים האחרונים הוקמה באופן רשמי מינהלת תקומה, אשר אחראית על שיקומו המלא של חבל עוטף עזה. עם זאת, על-פי הגדרת עבודתה, היא אמורה לגבש תוכנית אסטרטגית לשיקום העוטף רק בעוד כ-45 ימים, ובינתיים האזור ממתין לשיקומו הדחוף. מהמינהלת נמסר בעניין זה כי "הסוגיה מוכרת ומטופלת מול הגורמים הרלוונטיים".

בדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת שנערך היום (ג'), דיבר על כך ראש המועצה האזורית אשכול, גדי ירקוני. לדבריו, "צריך להקים כאן ועדה שתאפשר לקבל היתר בתוך חצי יום או יום אחד לכל היותר. היישובים במועצה נפגעו, ויש אנשים שאין להם מגורים כרגע, ואין גם תשתיות עובודת. אנחנו צריכים ועדה מרחבית, וצריכים להבין איך מורידים חסמים להיתרי בנייה, כדי שלא נעצור אחרי שלב התכנון בשלב של קבלת כל ההיתרים. נצטרך לעבוד בקצב שמדינת ישראל לא הכירה כמותו, ואני מבקש לקבל מכם תשובה בעניין עד לסוף השבוע - איך המנגנון באשכול הולך לעבוד. אנחנו רוצים לשקם, להוכיח לרוצחים האלה, לאנשים הנתעבים האלה, שננצח, ורק ככה ננצח, רק כך נוכיח שאף אחד לא יכול לנו. אם ניכשל, אני לא יודע מי יגור צפונה מנתניה ודרומה מתל אביב". 

גדי ירקוני, ראש מועצת אשכול / צילום: באדיבות מועצה איזורית אשכול
 גדי ירקוני, ראש מועצת אשכול / צילום: באדיבות מועצה איזורית אשכול

הסוגיה נכונה גם לעיר שדרות, כמובן, ומהעירייה נמסר לגלובס: "עיריית שדרות, עם ועדת התכנון, תעשה כל מאמץ לפעול לשיקום מהיר של העיר, לצד רשויות המדינה הנדרשות לעניין. כל פעולה שתידרש מוועדת התכנון, תבוצע בהתאם לדין שיחול ובהתחשב בשינויים המתרחשים במדינה.

"חשוב להדגיש כי הוועדה המקומית מתכנסת גם במהלך שלושת החודשים שלפני בחירות, ותעשה כן גם לפני כל מועד נדחה ובהתחשב בנסיבות, כך שלא מתקיים מצב בו הוועדה אינה מתכנסת לתקופה של כשבעה חודשים. הוועדה המקומית מצידה לא תעכב פעולות הנדרשות ממנה וניתן לבצען לצורך שיקום העיר".

על הפרק: חוק שיאפשר פעילות מלאה של הוועדות למשך חודשיים

יו"ר הוועדה, ח"כ יעקב אשר, ביקש מאנשי מטה התכנון שנכחו בדיון לגבש מסמך מאפיין שמנחה בדיוק מה מותר ומה אסור לבצע, מבחינת הוועדות המקומיות, בתקופה הזו. באשר לחבל עוטף עזה עצמו, הצהיר ח"כ אשר: "יש לבחון בהקדם את בקשת המועצה האזורית אשכול - אולי להקים ועדה במעמד של ועדה מחוזית, שתיקרא 'הוועדה למחוז התקומה', ולתת לה את העצמאות שיש לוועדות המחוזיות". ח"כ אשר הנחה את ראש מטה התכנון הלאומי, הרב נתן אלנתן, לבדוק את הנושא ובתגובה השיב אלנתן כי הנושא כבר נמצא בבדיקה. 

ח''כ יעקב אשר, יו''ר ועדת הפנים / צילום: יוסי זמיר
 ח''כ יעקב אשר, יו''ר ועדת הפנים / צילום: יוסי זמיר

במהלך הדיון ציין עוד יו"ר הוועדה אשר כי ייתכן שתידרש חקיקה בנושא, אם לא תהיה ברירה אחרת. בעניין זה נודע לגלובס לאחרונה כי שר הפנים, משה ארבל, מנסה לקדם חוק "עוקף" להנחיות הייעוץ המשפטי בעניין עבודת הוועדות המקומיות סביב הבחירות, ולאפשר עבודה רגילה שלהן לכל הפחות בחודשיים הקרובים, אך הוא נתקל לפי שעה בקשיים. ייתכן כי הדברים מצד יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה יסייעו לו לקדם את היוזמה הזו בכל זאת.

במהלך היום צפויה להתקיים פגישה בנושא הנחיות הייעוץ המשפטי לוועדות המקומיות - פגישה בין אנשי משרד המשפטים לכלל הגורמים הרלוונטיים, במטרה למצוא מענה לסוגיה ולגבש פתרון שיוכל לאפשר לוועדות המקומיות, ובעיקר לוועדות בעוטף עזה, לתפקד באופן מלא עד כמה שניתן בתקופה זו.