דירוג אשראי | בדיקת גלובס

מה קרה למדינות שהדירוג שלהן נחתך, ומי היחידה שחזרה לעצמה?

סוכנויות הדירוג החמירו עם מדינות רבות בשנים האחרונות • גלובס בדק את ההתמודדות של ארבע מהן וגילה: גם באמצעות רפורמות כלכליות קשה מאוד להשיב את האבדה, אך זה אפשרי

מחאה של איגודי הבריאות ביוון במהלך שנות משבר החוב. זעם על קיצוץ בהוצאות הממשלה / צילום: ap, Petros Giannakouris
מחאה של איגודי הבריאות ביוון במהלך שנות משבר החוב. זעם על קיצוץ בהוצאות הממשלה / צילום: ap, Petros Giannakouris

הורדה של דירוג האשראי היא אירוע קשה עבור כל מדינה. הוא כולל התייקרות של החוב, עד כדי בקשת סיוע וחילוץ מגורמים רב־לאומיים, ודורש לעיתים חשיבה מחדש על כל המודל הכלכלי. אך באותה מידה, הוא גם הזדמנות לשידוד מערכות ורפורמות מבניות. מדינות רבות שהשכילו לבנות מחדש את הכלכלה שלהן אחרי משבר והורדת דירוג מצליחות להעלות אותו, וחלקן אף להתעלות מעל לדרגה המקורית.

שאלות ותשובות | התרחיש שמדאיג את מודי'ס והשלכות ההחלטה של חברת הדירוג על הכיס של כולנו
דעה | אם כבר, במודי'ס אפילו נתנו לנו הנחה. זה לא הפריע לשר האוצר להגיב באימפולסיביות
הפחתת דירוג האשראי של ישראל - אפשרות דווקא לירידת פרמיית הסיכון

יוון: קריסת המערכת הפוליטית

יוון חוותה משבר דומה החל מ־2009, שהתבטא בחוסר יכולת של הממשלה לעמוד בהוצאותיה, לרבות תכניות הפנסיה הממשלתיות שחולקו בצורה נרחבת, וחוסר יכולת לאכוף גביית מסים בצורה אפקטיבית. החוב הלאומי זינק ל־175% מהתוצר השנתי ב־2011, והצניחה בתיירות השפיע עליה רבות. מדירוג של A1 ב־2009, מודי'ס הורידו דרמטית את דירוג האשראי של יוון עד כדי דירוג C (הנמוך ביותר האפשרי) ב־2012, על רקע הסדר שמחק מעל 70% מהחוב של חלק מהנושים.

המשבר וצעדי הצנע והרפורמות שהאיחוד האירופי דרש בתמורה לחילוץ, הביא לקריסת המערכת הפוליטית המסורתית ביוון, ולעלייתה של ממשלת שמאל רדיקלי. תכנית החילוץ האירופאית הצליחה לאושש חלק מהאמון ודירוג האשראי עלה ל־Caa3 (השלישי מהסוף) ב־2013.

עליית דירוג נרחבת יותר התחילה עם העלייה של ממשלת הימין־מרכז בראשות מיצוטקיס ב־2019, ורק בספטמבר 2023 יוון עלתה לדירוג Ba1, אחד בלבד מתחת לדרגת השקעה.

ספרד: אבטלת הצעירים עדיין גבוהה

גם ספרד נפגעה קשות מהמשבר הכלכלי העולמי, שהתבטא אצלה בבועת דיור שהתפוצצה. זה הוביל לאפקט דומינו על הכלכלה כולה, שהתבטא באבטלת צעירים חריפה במיוחד, שזינקה מ־18% ב־2007 עד כדי רמות קיצוניות במיוחד של 55% ב־2013. גם דירוג האשראי הושפע בהתאם: מ־Aaa (הגבוה ביותר האפשרי), ל־Baa3 (דירוג ההשקעה הנמוך ביותר, רק דרגה אחת מעל אג"ח זבל) ב־2012.

ספרד נדרשה לסיוע נרחב מהאיחוד האירופי, כולל צעדי צנע לא פופולריים. אלו גם הגבירו מאוד את תנועת העצמאות הקטלונית, אחד המחוזות העשירים יותר בספרד. הקטלונים הרגישו שהם נדרשים לשלם באופן לא הוגן על הכישלון של הספרדים העניים מהם, ואילו היו מדינה עצמאית - מצבם הכלכלי היה טוב בהרבה. בסופו של דבר כלכלת ספרד חזרה להתאושש, אם כי עד היום אבטלת הצעירים בספרד עומדת על שיעור גבוה למדי של 28%. בעקבות כך, מודי'ס החלו להעלות את דירוג האשראי ב־2014, וכיום היא מדורגת Baa1 - דרגה אחת מתחת לזו הנוכחית של ישראל. כפי שניתן לראות, היא מעולם לא חזרה לדירוג המושלם.

אירלנד: צמצום המגזר הציבורי

אירלנד סבלה קשות מהמשבר הכלכלי העולמי של 2008 והמשבר האירופי שהגיע בעקבותיו. המגזר הפיננסי הוכה קשות, והאבטלה יותר מהכפילה את עצמה בין 2008 ל־2012. הממשלה נכנסה לחובות עתק, שהגיעו עד כמעט 120% מהתוצר השנתי שלה ב־2012. בעקבות המשבר, מודי'ס הצניחה את דירוג האשראי של אירלנד מ־Aaa (הגבוה ביותר האפשרי) ב־2009 ל־Ba1 (אג"ח זבל) ב־2011.

המשבר הכלכלי דרש התערבות של קרן המטבע ומוסדות האיחוד האירופי, כמו גם צעדי צנע לרבות העלאת מסים נרחבת וקיצוץ הוצאות ממשלה, כולל צמצום של המגזר הציבורי. אלו מוטטו את הממשלה שמשלה אז, אך המשיכו גם תחת הממשלה שהגיעה לאחר מכן. בסופו של דבר הכלכלה האירית התאוששה, והיא חזרה להיות מוקד מרכזי להשקעות ולחברות הייטק. לקחו שלוש שנים עד שמודי'ס החזירו את דירוג האשראי של אירלנד לדרגת השקעה, וב־2017 מודי'ס העניקה לה את הדירוג A2. היום, דירוג האשראי של אירלנד הוא Aa3 (הרביעי הגבוה ביותר, ומעל ישראל), אך היא מעולם לא חזרה לדירוג האשראי המושלם ממנה נהנתה טרם המשבר.

דרום קוריאה: בכל זאת יש תקווה

דרום קוריאה הייתה אחת הנפגעות הראשיות מהמשבר הפיננסי באסיה ב־1997. שחיתויות ענק התגלו בממשלה, חברות קרסו, "קיה" נדרשה להלוואות חירום, ובנקים רבים התקשו להתמודד עם כמות ניכרת של הלוואות שלא הוחזרו. דירוג האשראי של דרום קוריאה צנח מ־A1 (הרמה שבה ישראל הייתה עד לאחרונה) היישר ל־A3, ולאחר מכן ל־Ba1 (אג"ח זבל).

המשבר חייב את המדינה לבקש הלוואות סיוע מקרן המטבע העולמית, ולבצע רפורמות כלכליות - לרבות זינוק בשיעור הריבית ופתיחת הכלכלה להשקעות זרות, שלפני כן היו מוגבלות מאוד. ב־1999, לאחר התאוששות, דירוג האשראי של קוריאה חזר לדרגת השקעה, והדירוג A1 שממנו נהנתה לפני המשבר חזר רק ב־2010 - כלומר 13 שנים ארוכות לאחר שאיבדה אותו. מאז, הדירוג האשראי עלה פעמיים - ונכון להיום הוא עומד על Aa2, הדירוג השלישי הגבוה ביותר בסקאלה של מודי'ס.