משלחת ישראלית-אמריקאית הגיעה לבית הלורדים כדי לדבר נגד UN Women

המשלחת לבריטניה כללה בין היתר את שגרירת ארה"ב לשעבר ליסה גייבל ואת יועצת הפנטגון לשעבר דיינה וויט • היזמת דניאל אופק: "דוח האו"ם האחרון עשה גזלייטינג. אסור לשבת בשקט" • ישראל מתגייסת 

המשלחת הישראלית בבית הלורדים הבריטי / צילום: איתי ראובני
המשלחת הישראלית בבית הלורדים הבריטי / צילום: איתי ראובני

אודות "ישראל מתגייסת"

בתוך המציאות הכאוטית נולדו עשרות מיזמים של אזרחים ועסקים פרטיים, הנרתמים למען יושבי הדרום, אנשי כוחות הביטחון והמורל הלאומי בכללותו. גלובס מרכז את היוזמות המרכזיות ופרטי הקשר ונרתם לקשר בין הצדדים להצלחת המיזמים הללו במייל: i-can-help@globes.co.il

בשבוע שעבר הגיעה משלחת מישראל ומארה"ב לבית הלורדים בבריטניה, ושם, בחסות הלורד איאן אוסטין, הוצג דוח מקיף הקורא לשינוי מדיניות ופיקוח על ארגון הנשים הבינלאומי UN Women. זאת בעקבות תגובתו הרפה של הארגון לאלימות הקשה שנקטו חברי ארגון הטרור חמאס נגד נשים ישראליות ב־7 באוקטובר.

בין משתתפי המשלחת נמנו שגרירת ארה"ב לשעבר ליסה גייבל, יועצת הפנטגון לשעבר דיינה וויט, השחקנית והזמרת לירז צ'רכי, היזם ג'ונתן בר שדה, דובר NGO Monitor איתי ראובני, יזמת האימפקט שירן מלמדובסקי סומך ואסף אדמוני מארגון איחוד והצלה. את המשלחת הובילה היזמת דניאל אופק, מייסדת קבוצת אנגל ותנועת #MeToo_Unless_Ur_A_Jew.

הדוח, שהופק על ידי הפורום ליחסי חוץ בראשות קתרין פרז־שקדם וד"ר סטפן סטפננקו, קובע כי בוצעו פשעים נגד האנושות, ומפרט שורה של צעדים שעל ארגונים בינלאומיים לבצע, ובהם חקירה מקיפה, הגברת מודעות, הקמת כוח משימה ייעודי, רפורמות פנימיות וסיוע מיידי לקורבנות.

למחרת הצגת הדוח התקיימה הקרנת בכורה בריטית לסרט התיעודי "סופר נובה" במועדון יוקרתי בלונדון. האירוע כלל פאנל מומחים שדנו בסוגיות הנוגעות לזכויות נשים ולמחדלים בטיפול בפשעי החמאס, לצד ניצולים מהטבח בנובה ובני משפחות חטופים, ששיתפו את סיפוריהם.

"הרגשתי נבגדת"

"הצביעות של UN Women פוגעת בהסברה הישראלית", קובעת אופק, בשיחה מוושינגטון הבירה. "תמיד האמנתי שצריך לדבר גם עם מי שלא אוהב אותנו, אבל ב־7 באוקטובר הארגון הזה עבר כל גבול. עם אפס תקציב הצלחנו לגייס יותר מ־400 אלף חתימות על העצומה שלנו, להגיע לכ־1.5 מיליון כניסות לאתר, ו־100 מיליון חשיפות לכל הפעילות".

אופק מזכירה כי ארגון UN Women ממומן על ידי שני מקורות: מדינות וחברות מסחריות. לכן, היא מספרת, כתבה מכתבים לרבות מהחברות. "ציינתי שם: הכוונות שלכם טובות, אבל הארגון לא עובד בהלימה להצהרות המשימה שלו או לערכים שאתם רוצים לשקף לעולם. ביקשתי מהם לעצור את המימון, וחלק אמרו שיעשו זאת. אני רואה לזה סימנים, אבל הן לא רצו לצאת עם זה לתקשורת".

לדבריה, דוח האו"ם בנושא שפורסם בתחילת החודש "ממש עושה גזלייטינג. לכן חייבים להילחם בכל החזיתות - גם בפרלמנטים". על הבחירה להתחיל את המסע דווקא בבית הלורדים היא אומרת כי "בריטניה שמה המון כסף ב־UN Women, והיא ידועה היסטורית כמדינה שפועלת למען שוויון ורושמת הישגים בתחום. לכן, חשבתי שיהיה נכון לבוא לשם, ולהפיץ את הדוח שלנו דרכם".

היזמת שירן מלמדובסקי סומך, שמחברת טכנולוגיה לעשייה חברתית, פועלת יחד עם אופק מאז פרוץ המלחמה. היא מתמחה בסיוע לנשים בסיכון שחוות אלימות, ולאורך השנים עבדה בשיתוף עם UN Women. "אחרי ה־7 באוקטובר הייתה לי איתם שיחת עבודה שגרתית לחלוטין, ודיברנו על פרויקטים בנושא סחר בבני אדם ויום הנערה הבינלאומי. הם התרשמו, ואמרו שישמחו לשתף פעולה.

"במשפט הבא שאלתי אם הם יודעים מה קרה בישראל, ואז נגמרה השיחה. באתי מוכנה לחלק הזה, לא שלפתי מהמותן, היו לי סרטונים ומצגת, אבל דקה אחרי שראינו הכול עין בעין, הם אמרו 'אנחנו לא יכולים לדבר על כך, כי זה פוליטיקה'. לא הייתה אמפטיה מצדם לכל הדברים המזעזעים. הרגשתי נבגדת, כי אני חלק מהפעילות שלהן בארץ ובעולם, ופתאום לא הייתה חמלה".

מתוך תחושת הנבגדות הצטרפה למשלחת שיזמה אופק והגיעה לבית הלורדים. "קבלת הפנים הייתה חיובית, הרגשנו שיש פתיחות לשמוע. אבל זו גם הייתה יציאה מחוץ לאקו צ'אמבר, כי נשמעו קולות אחרים - היה מי שרצה מספרים כמה נשים נאנסו, שאל איפה העדויות. הוא מייד קיבל בקלאש מהנוכחים".

גם מלמדובסקי סומך סבורה שצפוי תהליך ארוך עד לשכנוע. "המטרה היא להביא את הדוח לפרלמנטים באירופה ובארה"ב, ובהמשך לצאת גם מחוץ לעולם המערבי. הדברים מתנהלים כעת בדרך מעוותת ולא מוסרית. אם נשפיע על UN Women יתרחש אפקט הפרפר - מתחילים איתם, זה עובר לשאר הארגונים, משם לשיח הציבורי ואז נראה את השינוי".

"אנחנו דוחפים מכל הכיוונים, ורואים את הסדקים ואת ההשפעה", מסכמת אופק. "בסוף, לאף אחד מאיתנו אין את הפריבילגיה לשבת בשקט. אנחנו במצב קריטי. אנחנו חייבים לעמוד כולנו יחד נגד האנטישמיות".

מתגייסים לעזרה

גלובס מרכז את היוזמות המרכזיות ופרטי הקשר ונרתם לקשר בין הצדדים להצלחת המיזמים הללו במייל: i-can-help@globes.co.il

מיזם "הפנתר הוורוד בעננים"
בקיבוץ שפיים הוקם מרכז השראה ויצירה לפעילויות חברתיות עבור ילדי השבט המשותף של צופי כפר עזה ושפיים, בתכנונה ועיצובה של מעצבת הפנים ברברה ברזין.

המרכז כולל מספר מתחמים, ביניהם בית קולנוע "הפנתר הוורוד בעננים", שבו המבקרים יוכלו לשבת בכיסאות מטוס אמיתיים כשהם מוקפים בחלונות מטוס ותאי מזוודות.

בתוך אוטובוס אגד שיצא משירות הוקמה סדנת מייקרים עם שולחנות עבודה, לצד זאת פועל מתחם להכנת אוכל שמבוסס על מטבחי המטוסים, ויש גם גינות תבלינים. כשתושבי כפר עזה ישובו חזרה לביתם, יועבר המרכז בשלמותו למתחם קבוע שייבחר על ידי חברי קהילת כפר עזה.

את הקונספט למרכז הגה ארז בלושטיין, איש חינוך וקיימות, אשר רתם למשימה חברות מובילות במשק כמו התעשייה האווירית, אשר תרמה חלקי מטוסים ששולבו במתחם. חברות נוספות רתמו כ-70 מעובדיהן לסייע בעבודות ההקמה.

"את עיצוב מרכז ההשראה והיצירה לקחתי בשתי ידיים יחד עם הסטאז'ריות שלי, מתוך רצון אמיתי לעזור ולתרום לקהילה בימים מאתגרים אלה", מספרת ברזין. "מימשנו את חזונו של ארז, ויצרנו עבור בני הנוער מתחם חי, דינמי ותוסס, שיאפשר להם להתנתק ולו במעט מהמסכים ולעסוק בין היתר בעבודות כפיים ובמלאכות יצירה מסוגים שונים".

מיקרוסופט ישראל
עובדות ועובדי מיקרוסופט ישראל ובני משפחתם ציינו השבוע את חג הפורים באירוע מיוחד שהתקיים בקמפוס החברה בהרצליה, בסימן "מחבקים את אנשי המילואים ובעלי עסקים מהדרום והצפון".

כל הפעילויות והמזון באירוע היו של עסקים של מילואימניקים ותושבים אשר פונו מיישובי הדרום והצפון. בנוסף, שלושה שורדי מסיבת הנובה - אמן הקרקס עדי קסם וולקוב, אמנית האיפור אלינה טובברג, ומעצבת הצמות מור כהן - העבירו פעילות לילדי העובדים באירוע.

אורט כפר סבא
תלמידי תיכון אורט שפירא בכפר סבא, יחד עם צוות המורים וההורים, אפו עוגיות ומעדנים האהובים על החטופות והחטופים שנמצאים כעת בשבי החמאס, בהתאם למתכונים שפרסמו בני משפחותיהם.

העוגיות נארזו, ולכל מארז צורף סיפורו של אחד החטופות או החטופים. המארזים חולקו לעובדות ולעובדי העירייה במטרה להעלות את המודעות לנושא.

עוגיות החטופים שאפו תלמידי אורט כפר סבא / צילום: עיריית כפר סבא
 עוגיות החטופים שאפו תלמידי אורט כפר סבא / צילום: עיריית כפר סבא

לדברי ראש העיר, רפי סער, "כל מערכת החינוך בכפר סבא נרתמה לטובת יום מעשים טובים, עם יוזמות מרגשות למען הקהילה ולמען החטופים. כולי תקווה ואני נושא תפילה להחזרתם במהרה של כולם".