הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן • אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב • מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)
השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

שער הדולר, הגבוה ממילא, הגיע במהלך שעות הבוקר לשער של 3.82 שקלים. זאת לאחר שני אירועים משמעתיים שחלו בלילה - התקיפה באיראן המיוחסת לישראל, והורדת הדירוג של ישראל בידי חברת S&P. עם זאת הפיחות של השקל לא ארך הרבה זמן. וכבר כעת נראה שהוא חוזר לרמה שבה היה מצוי אמש, בשער של 3.78 בלבד. למה זה קורה?

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?
מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

שוק המט"ח היה רגיש במהלך השבוע האחרון לאור המתיחות עם איראן והיה מצוי ברמה גבוה במהלך כל השבוע. מתיחות זו הגיעה לשיאה הלילה, עם שמועות על כך שישראל תקפה באיראן. גורם רשמי בממשל האמריקני אישר הלילה (בין חמישי לשישי) לרשת ABC כי התרחשה תקיפה ישראלית באיראן. בתקשורת האיראנית דווח על פיצוצים עזים באזור אספהאן שבמרכז המדינה, והפעלת מערכות ההגנה האווירית נגד 3 כטב"מים.

ישראל הרשמית שותקת על תגובה זו, וגם הממשל האיראני אינו רץ להאשים את ישראל, לכן, במידה וההתקפה האחרונה תהיה אקורד הסיום במתיחות מול איראן, ייתכן בהחלט שהרגיעה בשווקים מגיעה כתוצאה מההבנה שאיראן מכילה את האירוע.

אישור למה שכולם כבר ידעו

אלא שלא רק המתיחות הגיאו פוליטית גרמה לעלייה בשער הדולר, אלא אירוע כלכלי משמעותי שהתרחש בשעות הלילה המוקדמות. חברת הדירוג S&P, האחרונה מבין החברות המדרגות את יכולת האשראי של ישראל, הורידה ישראל מרמה של "- AA" לרמה של "+ A" עם תחזית שלילית. הדירוג של S&P הינו גבוה מבין שאר החברות ולכן הייתה סבירות גבוהה לכך שתתרחש ירידה מצד החברה. מודי'ס ו-S&P הורידו את רמת האשראי של ישראל ואף העניקו לה תחזית שלילית להורדה נוספת, בעוד פיץ' הינה היחידה שהסתפקה בהורדת התחזית בלבד.

התגובות לשינוי בדירוג האשראי של ישראל היה מוגבל עד כה. לפי המרווחים בין תשואות האג"ח הדולריות של ישראל לבין מקבילתן האמרקאיות, אשר גדלו לאחרונה, נראה כי השווקים כבר מגלמים את ההורדות הללו. יתירה מכן, פרמיית הסיכון של ישראל כפי שהיא מתבטאת באג"ח ה-CDS, מרקיעה שחקים ואף שברה שיא של יותר מ-10 שנים בשל המתיחות האיראנית. כך, הסיכון של ישראל כבר מגולם והורדות הדירוג רק מאשרות את מה שהמשקיעים כבר יודעים.

יש לציין, כי הדולר מצוי ברמות גבוהות לא רק מול השקל, אלא גם בעולם, מה שתרם גם למצבו של השקל. ההבנה בשווקים שהריבית בארה"ב לא תרד בזמן הקרוב לאור הנתונים בארה"ב הביא לכך שהדולר מצוי בסביבה הגבוהה ביותר מזה כחצי שנה ומתחילת השנה המדד עלה בכ-5 נקודות בסיס. עם זאת, בעוד מדד הדולר העולמי, ה-DXY - האומד את ביצועי הדולר לעומת סל המטבעות הזרים, נחלש ביום האחרון, הדולר התחזק וזינק לעומת השקל כתוצאה מהאירועים האחרונים.

הסיכונים למשק נותרו גבוהים

ההשפעות של המתיחות הביטחונית על המשק עדיין גבוהות - שער החליפין עדיין מצוי ברמה גבוהה וללא סימנים לרגיעה. פיחות בערך השקל משפיע באופן ישיר על מחירי המוצרים המיובאים. ההשפעה הגבוהה של שער השקל על מדד המחירים ידועה והודגשה רבות ע"י בנק ישראל, ובהחלט יתכן כי מדד האינפלציה יזנק בשל השקל הנחלש.

מעבר לכך, המצב הביטחוני מטיל ספק גם על היציבות הפיננסית. העניין מהווה כאב ראש לבנק ישראל שאינו יכול להוריד את הריבית בשל המצב המורכב. בהחלטתו הקודמת בנק ישראל נמנע מהורדת הריבית לאור המתיחות מול איראן. הנגיד הדגיש בראיון בגלובס כי הוא מחויב בפני השווקים על שימור יציבות קודם להקלות מוניטריות. כך, ככל שהמתיחות תימשך ושוק המט"ח יישאר תנודתי בנק ישראל ישמור על הריבית במשק ברמתה המרוסנת לאורך זמן רב יותר.

רונן מנחם, כלכלן ראשי בבנק מזרחי טפחות: "אירועי הבוקר בשוק מטבע חוץ הם תוצאה משולבת הן של הודעת S&P והן של המתקפה באיראן. בשני המקרים מדובר במהלך ששוק המט"ח הוא הראשון שמגיב לו הוא בעוצמה, מה עוד שבשוק המניות אין פעילות.

"לגבי הודעת הדירוג, היו הערכות בשוק כי לאחר שחברת פיץ' בחרה להותיר את הדירוג על כנו שגם S&P תעשה מהלך דומה. במובן זה הפתיעה הורדת הדירוג כולל המעבר לקבוצת A. לגבי התקיפה השוק חשש תחילה מאירוע מתגלגל עם השפעה מתמשכת הן על הפעילות הכלכלית והן על סנטימנט המשקיעים, יצר אי וודאות גדולה ושוב גרם לטלטלה בשוק, המתוח גם כך.

"עם זאת לאחר שהתברר או שנפוצו דיווחים והערכות כי מדובר באירוע שעל פניו כוונתו להיות מוכל ולהוכיח יכולות, ולאו דווקא להתגלגל לרצף של תגובות, חלק מהיחלשות השקל בתחילת האירוע קוזז. כך או כך שני האירועים מעידים על מספר נקודות. האחת המתיחות והרגישות הבלתי רגילה של שוק המט"ח וגם שוקי המט"ח בחו"ל, לאירועים במזרח התיכון ולאפשרות כי יתרחבו לאירוע גלובלי יותר, ושתיים השוק הוא הראשון להגיב והיות והאירוע קרה ביום ו' מבחינה ישראלית גם היחיד להגיב.

"לגבי הודעת S&P לאחר ההפתעה מעצם ההורדה יש לשים לב כי גם הם קושרים בסופו של דבר את המהלך לנושא המלחמה ולחשש מהשפעותיה על הוצאות הממשלה. גם במקרה שלהם לא מדובר באי אמון לגבי הכלכלה עצמה בעיתות שגרה. מכאן שאין להסיק מתגובת השוק היום לגבי הימים הקרובים, הן לגבי שוק מטבע חוץ והן לגבי האופן שבו תתפתח פרמיית הסיכון של המשק. יש לצפות להמשך וולטיליות חדה לשוק המט"ח לתנודות בין ותוך יומיות, תוך שימת עין לנעשה בגזרת הצפון ולשאלת הלינקג' בין האירועים שם לחזית האיראנית.

"באופן דומה הגיבו מחירי הנפט שכבר עלו ל-86 דולר וירדו בחזרה. יש לנתח את האירוע המקומי ברמה גלובלית ולכן גם ככל שיהיה חריף כך עולה הסבירות של לחץ בינלאומי יגדל לצורך פתרונו והשווקים לעיתים מסתכלים גם על היום שאחרי".