להגדרות הציונים לחצו כאן
נכון - ההצהרה נכונה ומדויקת
נכון ברובו - ההצהרה נכונה ברובה, אך יש בה מרכיב שאינו נכון או אינו מדויק
חצי נכון - חלק מההצהרה נכון וחלקה שגוי, או שהיא אינה כוללת פרטים מהותיים שעשויים לשנות את משמעותה
לא נכון ברובו - חלק קטן מההצהרה נכון ורובה שגוי, או שהיא מחסירה פרטים יסודיים באופן היוצר הטעיה מהותית לגבי משמעותה
לא נכון - ההצהרה כלל אינה נכונה
מטעה - ההצהרה יוצרת מצג שווא או רושם שגוי, אף שהיא מתבססת על עובדות נכונות
כן, אבל - עובדה נכונה בפני עצמה, אך עובדות שלא צוינו עשויות להעמידה באור אחר. מומלץ לבחון את הדברים בפרספקטיבה רחבה יותר
לא מבוסס - לא קיימים נתונים עליהם ניתן לבצע קביעה פוזיטיבית לגבי נכונות הטענה, ואלה גם לא נאספים
ללא ציון - המצב העובדתי מורכב מכדי לתת לאמירה ציון מובהק. הסיבות האפשריות לכך יכולות להיות: התבטאות שאינה מובהקת מספיק וניתן לפרש אותה במספר צורות, מחלוקת בין מומחים, מתודולוגיות שונות שלא ניתן להכריע ביניהן ועוד
בעיה שנראית רחוקה מפתרון היא היקף הנרצחים בחברה הערבית, שלפי נתוני המשטרה עמד ב־2023 על 236 איש, ונראה כי הוא ממשיך לעלות. אבל אולי יש אזורים בהם המגמה היא דווקא הפוכה?
מפקד מחוז חוף הטרי יחסית, ניצב דני לוי, ניסה להראות שאצלו יש שיפור: "מאז שהגעתי למחוז חוף, זה בערך עשרה חודשים, (היו) תשעה מקרים של אירועי רצח גלויים, מתוכם שבעה מפוענחים במגזר הערבי", הוא סיפר לערוץ 14.
נשמע שתחת כהונתו של לוי מספר מקרי הרצח במחוז חוף התמעטו מאוד. האם זה המצב?
● המשרוקית | 2023 הייתה הגרועה ביותר מבחינת מספר הנרצחים בחברה הערבית?
● המוניטור | הפשיעה בחברה הערבית גואה, אבל הממשלה לא נותנת מענה
לפני שנצלול למספרים, יש לעמוד על ההגדרות: לוי דיבר על "אירועי רצח גלויים". למה הכוונה? לפי השנתון הסטטיסטי שמפרסמת המשטרה, תיקים גלויים הם "תיקים שבהם נרשם חשוד או נילון", כלומר שלמשטרה יש שם של מישהו שאולי ביצע את המעשה. אבל תיקים גלויים רחוקים מלשקף את כלל התיקים: לפי השנתון, ב־2021 התיקים הגלויים (בכל העבירות) היוו 52.2% מכלל התיקים. כלומר, הנתון "תשעה אירועי רצח גלויים" לא מספר על היקפה המלא של התופעה.
אז מה הנתונים המלאים? מי שהגיב ראשון לדברים של לוי היה כתב המשטרה והפלילים של עיתון "הארץ", ג'וש בריינר, שטען ברשת איקס כי היו 59 מקרי רצח במחוז חוף - האמון על רצועת החוף שמנהריה בצפון ועד חדרה בדרום, כולל ואדי עארה - מאז שלוי נכנס לתפקיד בסוף אוגוסט 2023. בריינר השיב לפנייתנו כי הנתונים מבוססים על מעקב עצמאי שביצע.
ביקשנו לבדוק נתונים נוספים. ראשית פנינו לדוברות משטרת ישראל כדי לקבל את הנתונים הרשמיים, שם נאמר לנו כי "איננו מוסרים את הנתונים בפילוח המבוקש", קרי ברמת המחוז. בהיעדר נתוני המשטרה, פנינו ל"יוזמות אברהם", ארגון שמבצע בשנים האחרונות מעקב אחר תופעת הרצח בחברה הערבית. בבדיקות קודמות עמדנו על כך שמסיבות מתודולוגיות שונות המספרים של "יוזמות אברהם" אינם זהים לאלה של המשטרה, אבל ההבדלים לרוב מינוריים.
לפי נתוני הארגון, מיום כניסתו של לוי לתפקיד ועד סוף אפריל נרצחו במחוז חוף 51 בני אדם בחברה הערבית. אם נרצה לשפוט אותו לקולא, נוכל להוריד שלושה איש שנרצחו ממש ביום כניסתו של לוי לתפקיד. אבל גם ב"ניכוי" זה נקבל מספר גבוה פי 5.3 מזה שנקב בו לוי.
אבל אולי הנתונים מהווים שיפור ביחס לעבר? ביקשנו מ"יוזמות אברהם" גם את הנתונים לגבי התקופה המקבילה בשנה הקודמת (סוף אוגוסט 2022 עד אפריל 2023). בתקופה הזו מספר הנרצחים מהחברה הערבית במחוז חוף עמד על 33 - עלייה של יותר מ־45%.
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "ניצב דני לוי בחר בראיון להביא לידיעת הציבור את המקרים שפוענחו. יתר המקרים נמצאים בחקירה, ולא נוכל להוסיף פרטים בעניינם מהסיבות החקירתיות".
בשורה התחתונה: דבריו של לוי מטעים. המונח "תיק גלוי" מתייחס רק לתיק בו יש חשוד או נילון, ולא מייצג את כלל התיקים. מאז כניסתו של לוי לתפקיד מפקד מחוז חוף נרצחו 51 איש מהחברה הערבית, לעומת 33 בתקופה המקבילה בשנה הקודמת.
תחקיר: אביה שקלאר־חמו
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.