מדד המחירים לצרכן לחודש מאי 2024 הפתיע לטובה כשעלה ב-0.2% בקצב חודשי. התחזיות המוקדמות ציפו כי המדד יעלה ב-0.5%-0.6%. ב-12 החודשים האחרונים (מאי 2024 לעומת מאי 2023) המדד עלה ל-2.8%, בדומה לחודש הקודם, כאשר תחזיות הכלכלנים צפו כי האינפלציה השנתית תעלה בחודש מאי לשיעור של 3.1%-3.2% ותחצה את הרף העליון של יעד יציבות המחירים של בנק ישראל.
עליות מחירים בולטות נרשמו בסעיפים פירות טריים שעלה ב-10.3%, הלבשה והנעלה שעלה ב-2.2%, מזון ותרבות ובידור שעלו ב-1%, כל אחד, שונות שעלה ב-0.5% ודיור וריהוט וציוד לבית שעלו ב-0.4%, כל אחד.
ירידות מחירים בולטות נרשמו בסעיפים ירקות טריים שירדו ב-2.4%, ותחבורה שירד ב-1.7%.
עיצוב: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה
מחירי הדירות ממשיכים לזנק
בתוך כך, מפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה גם את השינוי במחירי הדירות (נתון אשר אינו חלק מהמדד). מהשוואת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים מרץ - אפריל 2024 לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים פברואר - מרץ 2024, נמצא כי מחירי הדירות עלו ב-0.9%.
בפילוח לפי מחוזות נרשמו שינויי המחירים הבאים: ירושלים (0.8%), צפון (0.5%), חיפה (1.6%), מרכז (0.6%), תל אביב (1.1%) ודרום (0.9%). מחירי הדירות החדשות עלו ב-0.9%.
בהשוואה שנתית של מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים מרץ - אפריל 2024 לעומת מחירי העסקאות שבוצעו בחודשים מרץ- אפריל 2023 עולה כי מדד מחירי הדירות השנתי עלה ב-2.1%.
בפילוח לפי מחוזות נמצאו עליות מחירים בכל המחוזות: חיפה (6.6%), צפון (3.7%), דרום (3.6%), ירושלים (1.9%), מרכז (1.9%) ותל-אביב (0.1%). מדד מחירי הדירות החדשות השנתי ירד ב-0.3%.
בשכר הדירה החודשי, עבור השוכרים אשר חידשו חוזה, נרשמה עלייה של 2.5% ועבור השוכרים החדשים (דירות במדגם בהן הייתה תחלופת שוכר) נרשמה עלייה של 3.7%.
מוקדם מדי לפתוח את השמפניות
למרות נתוני האינפלציה המפתיעים, הכלכלנים הבכירים עדיין מעריכים שהאינפלציה תרים ראש בקרוב. מתן שטרית, הכלכלן הראשי בקבוצת הפניקס מרחיב: "לאחר שהמדד הקודם הפתיע את החזאים כלפי מעלה, החודש קיבלנו הפתעה לכיוון השני, כשהסעיף שאחראי שוב ושוב על מלוא טעות החיזוי הוא נסיעות לחו"ל שרשם ירידה חודשית של 7.4% לעומת ציפיות לעלייה. כפועל יוצא, המדד הכללי עלה ב-0.2% ומדד הליבה נותר ללא שינוי (0.0%), מה שהוביל לירידה באינפלציית הליבה השנתית מ-2.4% ל-2.2%.
הסעיפים המרכזיים במדד מצביעים על עלייה רוחבית כאשר כולם רשמו עלייה ברמה החודשית למעט תחבורה ותקשורת שירד על רקע מחירי הטיסות לחו"ל. כמו כן, 7 מתוך 10 סעיפים מרכזיים של המדד רשמו האצה בקצב השנתי, ואילו 3 רשמו האטה".
"עד לפני מדד מאי, הערכנו כי החל ממדד זה וקדימה האינפלציה השנתית תישאר מעל הגבול העליון של יעד המחירים. כעת, נראה כי האינפלציה השנתית צפויה להישאר סביב הגבול העליון במבט לחודשים הקרובים ולהגיע לשיאה בחודש ינואר 2025, בין היתר על רקע העלאת המע"מ הצפויה. נציין כי להערכתנו, הסיכונים לתחזית האינפלציה מוטים כלפי מעלה".
יוני פנינג, אסטרטג ראשי במזרחי טפחות מצטרף לדבריו של שטרית ומסביר: "למרות ההפתעה המשמעותית כלפי מטה, המגמה המקומית ממשיכה להיות אינפלציונית באופן בולט, כאשר האינפלציה השנתית נותרת ברמת 2.8% - קרוב ליעד העליון של בנק ישראל. יותר מזה, היא מקבעת מגמה אינפלציונית מקומית ביחס לרוב העולם. בפרט, גם עם המדד הנמוך של היום, סירוב האינפלציה להמשיך לכיוון מרכז היעד של הבנק המרכזי הוא חריג, ביחס לעולם, בהתחשב בהפתעות הדיפלציוניות שראינו לאחרונה במדדי המחירים ליצרן ולצרכן בארה"ב, או במדד בסין, ומזכיר יותר את נטיית המחירים לעלות בהרבה ממדינות אירופה".
כיצד הנתונים ישפיעו על החלטת הריבית של בנק ישראל?
שטרית מרחיב כי: "בכל הנוגע לכיוון הריבית, על אף ההפתעה כלפי מטה, בנק ישראל צפוי לשמור על הריבית ללא שינוי ברמה של 4.50% בהחלטה שתתקיים בחודש יולי, אך גם במבט רחוק יותר, נראה כי בבנק ישראל לא ימהרו להפחית את הריבית לאור ציפיות האינפלציה שנעות סביב הגבול העליון ואי הוודאות הגבוהה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.