חיילים צפון-קוריאנים מגיעים אל קו החזית של רוסיה. עד כמה הם מוכנים ללחימה?

החיילים הראשונים מצפון קוריאה שהגיעו לרוסיה נראים צעירים ובעלי מבנה גוף שאינו כמצופה מלוחמי קומנדו, אף שלקים ג'ונג און יש סיבות לעכב את כוחות העילית שלו • "הם לא יותר משכירי חרב שישמשו כבשר תותחים", אמר עליהם שר ההגנה של דרום קוריאה

חיילים צפון-קוריאנים בעת מצעד צבאי בפיונגיאנג. החיילים שנשלחו לרוסיה נראו חלשים וצעירים, ולא מהעילית של צפון קוריאה / צילום: ap, Ng Han Guan
חיילים צפון-קוריאנים בעת מצעד צבאי בפיונגיאנג. החיילים שנשלחו לרוסיה נראו חלשים וצעירים, ולא מהעילית של צפון קוריאה / צילום: ap, Ng Han Guan

הכוחות הצפון-קוריאנים המתקרבים אל קווי החזית של רוסיה עם אוקראינה עשויים לא להיות הטובים והמבריקים ביותר של קים ג'ונג און.

הם צעירים למראה - בני נוער או בתחילת שנות ה-20 לחייהם - וככל הנראה בשלבים המוקדמים של שירותם הצבאי, על-פי צילומי וידאו וגורמי מודיעין. החיילים נראים נמוכים וצנומים יחסית, מה שמשקף את תנאי התת-תזונה השכיחים ברחבי קוריאה הצפונית הענייה, אומרים אנליסטים צבאיים. 

"10,000 דולר לראש": כך מגייסת רוסיה מחבלים בטלגרם
בקורסק שברוסיה, אוקראינה נוטלת על עצמה תפקיד חדש: כובשת
נשק גרעיני תמיד מנע פלישות. ואז חדרו חיילים אוקראינים לרוסיה

סביר להניח כי במסגרת האימונים שהחיילים עברו ככוחות מיוחדים הם התמקדו בהתנקשויות ובהשמדת תשתיות בקוריאה הדרומית ההררית, לחימה שונה מאוד ממלחמת החפירות המתחוללת בשטחים המישוריים שלאורך הגבול האוקראיני-רוסי. סביר להניח שהחיילים הצעירים מעולם לא עזבו את קוריאה הצפונית. צבא המדינה עובד עם ציוד צבאי קונבנציונלי ישן ומיושן.

"לא יותר משכירי חרב שישמשו כבשר תותחים", אמר עליהם שר ההגנה של קוריאה הדרומית, קים יונג-היון, למחוקקים ביום חמישי, כשהעריך את הכוחות.

כ-3,000 מהחיילים הגיעו לרוסיה החודש, על-פי הערכות ארה"ב, קוריאה הדרומית ואוקראינה. הם נצפו השבוע באתרי אימונים שונים של הצבא הרוסי, וחלקם כבר הגיעו לקורסק, אזור הגבול הרוסי שנכבש בחלקו על-ידי אוקראינה. החיילים הצפון-קוריאנים הראשונים עשויים להגיע לשדה הקרב כבר ביום ראשון, אמר נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי.

קים ג'ונג און, הדיקטטור בן ה-40 של קוריאה הצפונית, עשוי לרצות לאמוד את התגובה הפנימית למהלך - כמו גם את זו של הקרמלין - על-ידי שליחת אלה שאפשר להקריבם בקלות יחסית, אמר ג'יימס ג'יי. בי. פארק, גורם לשעבר במשרד ההגנה והביטחון הלאומי של קוריאה הדרומית. 

ולדימיר פוטין וקים ג'ונג און מחוץ לשדה התעופה של פיונגיאנג / צילום: ap, Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin
 ולדימיר פוטין וקים ג'ונג און מחוץ לשדה התעופה של פיונגיאנג / צילום: ap, Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

"הם יסללו את הדרך ללוחמים המנוסים יותר", אמר פארק, המשמש כיום כעמית בפורום הפסיפיק (Pacific Forum), צוות חשיבה שבסיסו בהוואי. זאת אומרת, במקרה שבו נשיא רוסיה ולדימיר פוטין יבקש תגבורת נוספת - או שקים ימצא לנכון לעמוד בהתחייבויות הבילטרליות שהתחזקו לאחרונה בין שתי המדינות, הוא הוסיף.

לא ברור עדיין איזה תפקיד ימלאו הצפון-קוריאנים. הם יכולים, מבלי להילחם, להביא לארצם הישגים חשובים: תובנות מצפייה בשימוש בכטב"מים ובתנאי המלחמה, במיוחד לאור העובדה שהרוסים משתמשים בתחמושת ובטילים צפון-קוריאנים. אבל הצבת חיילים מקוריאה הצפונית בתפקידים קרביים תהווה הסלמה משמעותית של הסכסוך שנמשך יותר משנתיים וחצי, אמרו בעלות ברית של ארה"ב ונאט"ו.

הפריסה הראשונית של החיילים באזור קורסק ברוסיה עשויה לשקף מאמץ להציגה כאמצעי הגנתי, אמר סמואל קראני-אוונס, עמית ב-Royal United Services Institute, צוות חשיבה בלונדון.

"פריסת כוחות ברוסיה בלבד תאפשר לפיונגיאנג לטעון כי היא עוזרת לשקם את הטריטוריה של בעלת בריתה", אמר.

פוטין אמר ביום שישי כי הבחירה להשתמש בכוחות צפון-קוריאנים היא החלטה רוסית. באותו יום אמר משרד החוץ של צפון קוריאה, מבלי לאשר את הפריסה, כי לו המדינה הייתה שולחת חיילים, היא הייתה עושה זאת בהתאם לחוק הבינלאומי. 

"הצבא החזק בעולם"

קים נהנה מכוח כמעט מוחלט בקוריאה הצפונית, המדכאת את חופש המידע. הדבר מגביל את ההשלכות הפוליטיות שהוא עשוי להתמודד עמן בבית אם חיילים ימותו בפעולה. משפחות החיילים ככל הנראה בודדו והועברו בהמוניהן למקומות לא ידועים, כדי להגביל את הידע על פריסת הכוחות ברוסיה, אמר ראש המודיעין של קוריאה הדרומית למחוקקים השבוע.

עד דצמבר, צפון קוריאה עשויה לשלוח סך של 10,000 חיילים לרוסיה, להערכת גורמים רשמיים בקוריאה הדרומית. קים מרבה להלל את הצבא שלו כ"חזק בעולם". אבל קוריאה הצפונית לא הייתה מעורבת באופן עמוק כל-כך בסכסוך משמעותי מאז מלחמת קוריאה בשנים 1950-1953. 

משדר חדשות בדרום קוריאה מראה תמונות מתוך המצעד הצבאי החגיגי של צפון קוריאה בפיונגיאנג / צילום: ap, Lee Jin-man
 משדר חדשות בדרום קוריאה מראה תמונות מתוך המצעד הצבאי החגיגי של צפון קוריאה בפיונגיאנג / צילום: ap, Lee Jin-man

רוסיה וצפון קוריאה חתמו על הסכם הגנה הדדי ביוני, במהלך ביקורו של פוטין בפיונגיאנג. מוסקבה יכולה להציע לפיונגיאנג הרבה יותר ממה שהיא יכולה לקבל, כמו הגנה פוליטית באו"ם, סיוע הומניטרי וטכנולוגיה צבאית. אבל הדבר שהמשטר של קים יכול לספק הוא אנשים.

קוריאה הצפונית היא אחת החברות הצבאיות ביותר בעולם. כשליש מ-26 מיליון האנשים במדינה התגייסו או משרתים בכוחות מילואים. גיוס החובה לגברים הוא למשך 8 עד 10 שנים; נשים חייבות לשרת 5 שנים. מוקדם יותר החודש הגישו כ-1.4 מיליון צעירים בקשה להצטרף או לחזור לצבא, כך דיווחו כלי תקשורת בקוריאה הצפונית.

סוכנות הביון של קוריאה הדרומית אמרה כי חלק מן הכוחות הצפון-קוריאנים הפרוסים ברוסיה הם חברים בכוח המבצעים המיוחדים שלה. הכוח מונה כ-200 אלף איש, אשר מאומנים להרוס מתקנים צבאיים קריטיים ולהתנקש באנשי מפתח, על-פי מסמך מדיניות ההגנה של קוריאה הדרומית משנת 2022.

מוקדם יותר החודש חשפו כלי תקשורת בקוריאה הצפונית תמונות של הכוחות המיוחדים שלה מתאמנים עם ציוד בסגנון לייזר-טאג שנועד לדמות לחימה, מהסוג שצבאות מערביים משתמשים בו כבר זמן רב.

אם הצפון-קוריאנים יושלכו אל קווי החזית, הם ייכנסו לשדות ההרג של מלחמה שרבים מעמיתיהם הרוסים לנשק מחשיבים כמטחנת בשר. רוסיה יכולה לגייס יותר מ-30 אלף חיילים חדשים בחודש, אם כי לעתים קרובות היא מאבדת מספר כזה של חיילים באוקראינה, שנהרגים או נפצעים, לפי הערכות מערביות.

תחלופת החיילים משקפת את החלטתה של רוסיה לאמץ טקטיקות שלא התפתחו במידה רבה מאז מלחמת העולם השנייה. חיילים רוסים נשלחים לעתים קרובות בחיפזון לתוך אזור הרג רק כדי להשתלט על הבית הבא או פשוט כדי לקבוע היכן נמצאות העמדות האוקראיניות. בשטחי ההפקר של מבנים הרוסים ואזורי יערות שנהרסו, הם ניצודים על-ידי כוחות סיור ורחפני תקיפה.

בהתחשב בכל זאת, לכ-10,000 חיילים צפון-קוריאנים תהיה השפעה מוגבלת על שדה הקרב בכללותו, אך הם מוסיפים להמונים שרוסיה שולחת להילחם נגד שכנתה הקטנה יותר, ומקלים במידת מה על הצורך של מוסקבה לגייס את אזרחיה. רוסיה מבקשת לשמר את הלחץ על אוקראינה ועל תומכיה במערב כדי להראות שהיא עולה עליהם במשאבים וברצון שלה לנצח.

הכוחות הצפון-קוריאנים יכולים לסייע בהשגת כמה יעדים מוגבלים, כמו תפיסת עמדות אוקראיניות מבוצרות, אך המכסה היא גם "קטנה מספיק כדי שקים ג'ונג און יוכל להכיל את הסיכון הפוטנציאלי לכל ניסיון למרד צבאי בתוך קוריאה הצפונית אם המבצע ייכשל", אמר פטריק קרונין, יו"ר תחום הביטחון באסיה-פסיפיק במכון הדסון, ארגון מחקר שבסיסו בעיר וושינגטון.

"אני רוצה לחיות" 

רוסיה השתמשה בעבר בלוחמים זרים במלחמה, לרבות בשכירי חרב מנפאל, מקובה ומסוריה. אבל נראה כי המחלקה של צפון קוריאה היא הגדולה ביותר והראשונה שנשלחה ישירות על-ידי ממשלה זרה.

למרות מצעדים צבאיים מפוארים המפגינים את כוחות הצבא של המשטר, רוב חייליו של קים, אפילו אלה הנחשבים לאליטה, סובלים ממחסור כרוני במזון ובמשחיתות, כך אומרים חיילים צפון-קוריאנים לשעבר. חיילי הכוחות המיוחדים מוזנים ומאומנים טוב יותר בהשוואה לשאר.

החיילים שנשלחו לרוסיה קיבלו זהות מזויפת ומדים רוסיים, לפי סוכנות הביון של סיאול. 

סוכנות המודיעין הצבאית של אוקראינה פרסמה סרטון בשפה הקוריאנית המכוון לחיילים חדשים. הסרטון מציג את מחנות השבויים של אוקראינה, שבהם חדרים שטופי אור שמש ומיטות יחיד נפרדות. האסירים יקבלו מזון באופן קבוע.

חיילים צפון-קוריאנים נראים מקבלים ציוד צבאי מרוסיה, כך מדווחים מתוך החדשות בדרום קוריאה / צילום: ap, Ahn Young-joon
 חיילים צפון-קוריאנים נראים מקבלים ציוד צבאי מרוסיה, כך מדווחים מתוך החדשות בדרום קוריאה / צילום: ap, Ahn Young-joon

בערוץ הטלגרם שלה המכונה "אני רוצה לחיות", עודדה הסוכנות האוקראינית את החיילים הצפון-קוריאנים להיכנע, והציעה מספרי טלפון שהם יכולים להתקשר אליהם כדי לקבל הנחיות.

אם החיילים הצפון-קוריאנים יילחמו בחזית, הם יתמודדו ככל הנראה עם אתגרים - החל במחסום השפה וכלה בהיעדר אימונים משותפים עם הרוסים, אומרים מומחים צבאיים. חשיפה למידע חיצוני ברוסיה עלולה להוות סיכון גם למשטר קים, אם החיילים יצליחו לחזור לקוריאה הצפונית, הם אומרים.

"אבל משום שרוסיה מתמודדת עם מחסור בחיילים, החיילים הצפון-קוריאנים יכולים למלא תפקיד מועיל עבור ההגנה שלה", אמר ג'ון קיונג-ג'ו, עמית מחקר ב-Korea Institute for Defense Analyses , מכון במימון ממשלתי בסיאול.