האם הוויקינגים חבשו קסדות עם קרניים?

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס • אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו • והפעם: למה כינו פורע שהסתער על הקפיטול "ויקינגי", ואיך מעצב תלבושות הוליד מיתוס שלא היה

אחד הפורעים שהסתער על הקפיטול בינואר 21 וחבש כובע עם קרניים / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta
אחד הפורעים שהסתער על הקפיטול בינואר 21 וחבש כובע עם קרניים / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

שחר לוטן הוא חוקר כלכלי ואסטרטגי, קצין מודיעין במיל' וחובב היסטוריה וגאוגרפיה, הכותב בלוג על אירועים ואישים מרתקים ונשכחים. במדור זה הוא חושף עיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו 

אחת התמונות המפורסמות שצולמו בינואר 2021 במהלך פלישת ההמונים לבניין הקפיטול בוושינגטון הייתה של אדם חבוש בכובע עם קרניים מתהלך בחופשיות במסדרונות סמל הדמוקרטיה. עקב לבושו, בכלי תקשורת רבים כינו את הפורע "הוויקינגי". אך זאת טעות ועיוות היסטורי, שכן לוויקינגים מעולם לא היו קרניים על קסדותיהם. אז למה כולנו בטוחים שכן?

המשרוקית מארחת | מתי ואיך נולדה האגדה שהרצל הציע להקים מדינה ליהודים על אדמות אוגנדה 
המשרוקית מארחת | ישראל במקום השני בנתוני העוני. מה עומד מאחוריהם? 

קבוצות רבות של שבטים ממוצא נורדי, כלומר משטחי סקנדינביה של ימינו, היו יורדי ים שהטילו את אימתם על אירופה, בעיקר במאות 8־11 לספירה. "ויקינגים" הוא השם הקולקטיבי שקיבלו. עד התנצרותם הם התאפיינו בתרבות מיוחדת ובמיתולוגיה עשירה, שקידשה גבורה ותהילה המושגת בקרב.

תרבותם הלוחמנית, שליטתם באמנויות ההפלגה ועודפי אוכלוסייה על שטח קטן הביאו רבים מהם לצאת מארצם למסעות כיבוש וביזה, שאומנם התמקדו באיים הבריטיים וסביבתם, אך הגיעו בשיאם גם לחופי הים התיכון ואפילו לצפון אמריקה. פשיטות אלו תועדו בהרחבה על ידי עמי אירופה, אך בשום מקום לא הוזכרו קרניים שעיטרו את קסדות הפולשים מהים.

גם חפירות ארכיאולוגיות מודרניות לא מצאו שום עדות לקרניים, למעט קסדה אחת מעידן הברונזה, כאלפיים שנה לפני זמנם של הוויקינגים. אך גם היא בסבירות גבוהה שימשה למטרות טקסיות ולא לקרב, שכן עבור לוחם מיומן קרניים על הקסדה היו יותר מסרבלות את הלחימה מאשר מגינות על הראש.

אז מי אחראי לדימוי שיש לנו? האחראי העיקרי הוא המלחין הגרמני והאנטישמי הידוע ריכרד וגנר, בן המאה ה־19, כמילניום לאחר זמנם של הוויקינגים. בהשפעת תנועת הרומנטיקה של תקופתו, יצר וגנר רצף אופרות שהתבססו על אגדות עתיקות ובעיקר על המיתולוגיה הנורדית, שממנה שאב נרטיבים של גבורה, כוח ולאומנות. כדי להדגיש את האופי הפראי והחייתי של דמויות הוויקינגים, מעצב התלבושות של האופרה הוסיף לקסדותיהם מוטיבים מעולם הטבע כגון כנפיים וקרניים - וזהו, למעשה, רגע לידתו של המיתוס.

האופרות של וגנר זכו להצלחה מסחררת בגרמניה, ולאחריהן דבק הדימוי השגוי בדבר קסדות הוויקינגים. לאחר מכן, המיתוס הגיע לארה"ב ככל הנראה יחד עם המהגרים הרבים בני תרבות גרמניה - ומשם נפוץ לשאר תרבויות העולם, בסמליהם של קבוצות ספורט, בדמויות קומיקס, ובאינספור משחקי מחשב, סדרות וסרטים.

אך ייתכן שהדימוי הפראי של הוויקינגים הצליח בימינו קצת יותר מדי, שכן לצד מסעות המלחמה שבהם הצטיינו, מחקרים עכשוויים משבחים את יכולותיהם גם כמגלי ארצות, חקלאים ואמנים. כך או כך, אם תיתקלו אי פעם באדם עם קסדה מקורננת - כוונתיו יכולות להיות מגוונות מאוד, אבל ויקינגי "אותנטי" הוא לא.