חברת דירוג האשראי פיץ' פרסמה היום (ה') הודעת עדכון על פרופיל דירוג האשראי של מדינת ישראל, לפיה "הפסקת האש עם חיזבאללה עשויה להפחית את הלחץ על דירוג האשראי של מדינת ישראל". באוגוסט האחרון הורידה פיץ' את דירוג האשראי של ישראל מרמה של A+ לרמה של A, תוך קביעת תחזית שלילית. בהשוואה לשתי חברות הדירוג האחרות, דירוגה של פיץ' דומה לדירוג סוכנות S&P, אך ברמה אחת מעל לחברת מודי'ס שהציבה את ישראל בדירוג אשראי של Baa 1.
● מודי'ס: "הפסקת האש מצמצמת מקור אחד של סיכון, אך הסיכונים הפוליטיים הפנימיים בישראל נותרו גבוהים"
● בצל המלחמה: הגופים שעשו סיבוב ענק על כלכלת ישראל
● דרור מרמור, פרשנות | הורדת הריבית תחכה: חשש בנק ישראל מאינפלציה גבר על הרצון להקל על המשק
"ירידה משמעותית בהסלמה בין ישראל וחיזבאללה, שעשויה לנבוע מהפסקת האש באורך 60 יום, עשויה להפחית את העומס על הוצאות הממשלה בישראל. עם זאת, לדעת פיץ', הפסקת האש בלבנון שברירית והסיכוי להפסקת אש בעזה נשאר נמוך", נכתב בהודעת החברה.
"הפסקת האש עם חיזבאללה, ככל שתתקיים, תפחית את הסיכונים הפיסקאליים, אך ההתפתחויות בעזה ובאיראן עדיין ישחקו תפקיד חשוב בקביעת המסלול הפיסקאלי והכלכלי של ישראל. החברה מאמינה שהמלחמה בעזה תימשך לתוך שנת 2025, אם כי ברמות אינטנסיביות שונות. הדבר מרמז על המשך הוצאות גבוהות על צרכים צבאיים מיידיים, והפרעה לייצור באזורי הגבול, כמו גם לתיירות ולבנייה".
"הסיכון להסלמה אזורית רחבה המערבת את איראן נותר משמעותי"
לגבי הגירעון, חברת הדירוג כתבה כי היא "צופה כרגע גירעון תקציבי של כ-7.8% מהתמ"ג ב-2024 ושל כ-5.2% ב-2025, בהשוואה לתחזיות של 7.8% ו-4.6%, בהתאמה, בזמן הסקירה שהתפרסמה באוגוסט. ההסלמה של הסכסוך עם חיזבאללה לא היוותה חלק מהנחות הבסיס של החברה באוגוסט, אך העלויות הנלוות קוזזו בחלקן על־ידי ביצועי הכנסות חזקים במחצית השנייה של 2024, והחברה מאמינה שחלק מההוצאות יוכרו במסגרת התקציב לשנת 2025. הצעת חוק התקציב לשנת 2025 שואפת לגירעון של 4.3% מהתמ"ג, אבל תרחיש הבסיס של החברה כולל הוצאות צבאיות גבוהות יותר לעומת הנחות הממשלה. פיץ' צופה כי יחס החוב לתוצר יעלה קרוב ל-72% ב-2025, לעומת 60.5% בשנת 2022, בהתאם להערכה מאוגוסט. הערכה זו שמה את ישראל מעל החציון למדינות בקטגוריית 'A', העומד על 58%".
בחברת הדירוג הוסיפו כי "הצעדים הפיסקאליים של ישראל לטווח הבינוני נותרו כפופים לרמה גבוהה של אי־ודאות. קיים סיכון שהגירעון התקציבי יוכל להישאר מעל רמה מייצבת של חוב ב-2026 ואילך, תלוי אם ההוצאות הצבאיות יוותרו ברמות הגבוהות שהיו לאחרונה; סדרי עדיפויות קואליציוניים; וצורת ההתאוששות הכלכלית של ישראל".
עוד נמסר בהודעה, כי "במקרה שהפסקת האש תימשך, היא תסיר גורם פוטנציאלי מרכזי שהשפיע על הסכסוך בין ישראל לאיראן, בעלת ברית קרובה של חיזבאללה. עם זאת, הסיכון להסלמה אזורית רחבה המערבת את איראן נותר משמעותי, וליחס של ממשל טראמפ החדש לאיראן עשויה להיות השפעה על ישראל ומדיניותה האזורית. פיץ' הצהירה בעבר כי להסלמה משמעותית של הסכסוך האזורי עשויות להיות השלכות על דירוג מספר מדינות במזרח התיכון, ועשויה להשפיע על מחירי הנפט העולמיים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.