חדש בקוד האתי של גלובס: נוהל עבודה עם בינה מלאכותית

בעידן של פייק, איך משתמשים בטכנולוגיה באופן אחראי? לראשונה כלי תקשורת ישראלי מפרסם נוהל לשימוש בבינה מלאכותית

דוח האמון של גלובס יחולק בוועידת ישראל לעסקים שתיערך ב-3.12, יצורף לגיליון סופ"ש ויתפרסם במלואו באתר גלובס

נוהל "עבודה עם בינה מלאכותית" נכתב באוקטובר 2024 ופורסם לראשונה בדוח האמון של שנה זו. למיטב ידיעתנו, גלובס הוא ארגון התקשורת הישראלי הראשון שמפרסם נוהל עבודה עם AI. בראש צוות כתיבת הנוהל עמדה ד"ר תהילה שוורץ־אלטשולר, המתמחה בתחום והובילה גם את כתיבת הקוד האתי של גלובס. בצוות הכתיבה השתתפו גם ד"ר הגר גנין, ענת אגמון, אלונה בר און, נעמה סיקולר, דרור מרמור, בר לביא, פולי טובמן, אסף זגריזק ונבו טרבלסי.

הגבולות החדשים: החיפוש אחר העצמאות העיתונאית וחופש המחשבה בדמוקרטיה

מה קורה בעולם

סקר שנערך על־ידי הארגון העולמי של מוציאים לאור של כלי תקשורת חדשותיים (WAN־IFRA) בשנת 2023 בקרב ארגוני תקשורת בעולם, מצא כי כמעט מחצית (49%) מחדרי החדשות שנסקרו כבר משתמשים בכלי בינה מלאכותית גנרטיבית, 85% מהמשיבים הביעו דאגה לגבי אי־דיוקים במידע המופק באמצעותם, אך רק 20% מחדרי החדשות הנסקרים דיווחו על קיום הנחיות לשימוש בכלים אלה.

לנגד עינינו עמדו שני עקרונות בסיס: חובתנו המקצועית בעולם של פייק וערעור על יכולת בירור המציאות, וניצול ההזדמנויות לשיפור הפרודוקטיביות, תוך מודעות לאתגר שנוצר בשמירת אמון הציבור. סעיפים 44 ו־45 לקוד האתי קובעים את תחולת הנוהל.

עבודה עם בינה מלאכותית

חלק ראשון: פיקוח אנושי ואחריות

1. האחריות על תכנים המפורסמים בעיתון או באתר מסורה תמיד בידי עיתונאים, עורכים ובידי המערכת. אנו מחוייבים לשמירה על שיקול־הדעת העיתונאי שלנו בכל שלבי העבודה, יצירה וכתיבה של תכנים, גם בעת שימוש ביישומי בינה מלאכותית. כל תוכן, גם כזה המיוצר באמצעות בינה מלאכותית, יעבור בדיקה ואישור של עיתונאי או או עורך לפני פרסומו.

2. לא נשתמש במוצרים מבוססי בינה מלאכותית ליצירת ציטוטים, קולות, תמונות או סרטונים שבהם מופיעים אנשים מזוהים ללא הסכמתם או אישורם המפורש.

חלק שני: אמינות ודיוק

3. אנו מודעים לכך שבינה מלאכותית גנרטיבית פועלת על־ידי חיזוי סטטיסטי של תגובות לשאילתות ולהנחיות. כל שימוש בבינה מלאכותית גנרטיבית חייב לקחת בחשבון את הסיכון שתוצרי המערכת עלולים לשקף "הזיה" שאין לה בסיס במציאות. לכן:

א. נאמת כל מידע המתקבל מכלי בינה מלאכותית מול מקורות מהימנים, במיוחד בנושאים רגישים.

ב. בעת שימוש בבינה מלאכותית לצורכי איסוף ואיתור מידע, מחקר או ניתוח, נשאף להשתמש במודלים ויישומים שיציגו לנו על אלה מקורות נסמכה התשובה שהתקבלה ומה היו תהליך ההיסק או ההנמקה של המערכת.

4. השימושים הבאים ביישומי בינה מלאכותית ייעשו בתשומת־לב מיוחדת ובאישור עורך:

■ ניתוח נתונים מורכבים וויזואליזציה של נתונים, כדי לוודא דיוק והיעדר הטיות.

■ דוחות כספיים, בייחוד כשמדובר בחברות ציבוריות, כדי לוודא דיוק והיעדר הטיות.

■ תרגום תוכן חדשותי, כדי לבדוק דיוק.

■ יצירת כותרות וכותרות משנה, כדי לוודא בהירות ודיוק.

5. השימושים הבאים ביישומי בינה מלאכותית ייעשו בתשומת־לב מיוחדת ובאישור עורך:

■ יצירת תגיות או תקצירים.

■ סיכום מידע ויצירת נקודות מפתח מטקסטים ארוכים.

■ עזרה במחקר ובחיפוש מידע.

■ יצירת רעיונות לכתבות או שאלות לראיונות.

■ עזרה בארגון וקיטלוג של מידע.

■ בדיקת איות ודקדוק, ותמיכה בתהליכי עריכה, ניסוח ושיפור תכנים.

■ סיוע בהתאמת תוכן לפלטפורמות שונות (כמו רשתות חברתיות).

חלק שלישי: שקיפות וסימון לקוראים שלנו

6. אנו מודעים לצורך להיות גלויים ושקופים לגבי שימוש בכלי בינה מלאכותית, על סוגי הכלים ומטרות השימוש בהם, הן כלפי מערכת העיתון הן כלפי קוראינו. לכן:

א. כאשר תמונה, סרטון או קובץ שמע נוצרו במלואם על־ידי מכונה, נציין זאת בצמוד אליהם.

ב. שימוש מידתי בכלי עזר מבוססי בינה מלאכותית, לצורך ניסוח ועריכה; יצירת כותרות ותקצירים; סיכום מידע ועזרה במחקר; אוטומציה של תהליכי עבודה, בחינת תכנים וכיוצא באלה, אינו מחייב גילוי מפורש.

ג. כאשר חלק משמעותי מתוכן של כתבה או ניתוח נתונים המוצגים בה נוצרו על־ידי מכונה, נפעיל שיקול־דעת לגבי גילוי, בעיקר אם מדובר בנושאים רגישים, ובמידת הצורך נתייעץ עם עורך.

ד. נבחן ונעדכן את מדיניות הגילוי בהתאם להתפתחויות טכנולוגיות ולתגובות הציבור.

חלק רביעי: הטיות

7. אנו מודעים לכך שמודלים כלליים של בינה מלאכותית עלולים לשקף הטיות חברתיות, תרבותיות, מגדריות ואחרות, בין השאר ביחס לקבוצות ייחודיות בחברה הישראלית. לכן:

א. נבחן באופן ביקורתי כל תוצר כדי לזהות הטיות אפשריות.

ב. ננסח שאילתות ו"פרומפטים" למודלים באופן מאוזן וניטרלי ככל האפשר, כדי להימנע מלהטות את התוצאות. כשמדובר בנושאים רגישים נשאף להציג שאילתות במספר אופנים כדי לקבל מגוון תשובות.

חלק חמישי: סודיות

8. אנו מודעים לכך שמידע המוזן לכלים מבוססי בינה מלאכותית עשוי להישמר, לשמש לאימון המודלים או להיות מושא לעיבוד נוסף. לכן:

א. לא נזין מידע רגיש, פרטי, סודי, עסקי או פנימי לכלי בינה מלאכותית פתוחים או חינמיים.

ב. נקפיד הקפדה יתרה על חובת שמירה על חיסיון מקורות עיתונאיים החלה בעת שימוש בכלי בינה מלאכותית. לא נזין לכלי בינה מלאכותית מידע שעלול לחשוף או לסכן זהות של מקורות חסויים, ובמקרים של מידע רגיש במיוחד נשתמש בכלי בינה מלאכותית מאובטחים ונתעד את השימוש לצורך בקרה עתידית.

ג. נזכור כי מחיקת שמות בלבד אינה מספיקה להגנה על פרטיות מידע ופרטים כמו תאריכים, מיקומים, תיאורים ספציפיים או מידע ייחודי אחר, עלולים לאפשר למערכת בינה מלאכותית לבצע זיהוי עקיף של פרטים או ארגונים מזוהים.

חלק שישי: זכויות יוצרים

9. אנו מודעים לכך שתוצרים של מערכות בינה מלאכותית יוצרת עלולים לשקף שימוש, העתקה או התבססות על תכנים קיימים המוגנים בזכויות יוצרים, בין אם מתוך חיפוש באינטרנט או ממאגרי נתונים אחרים. לכן:

א. לא נשתמש בכלי בינה מלאכותית אשר ידוע לנו שמבצעים הפרה של זכויות יוצרים, הן באימון המודלים שלהם הן בתוצרים שהם יוצרים.

ב. נבדוק כל תוכן, ובכלל זה טקסט, דימוי, תמונה, קובץ קול או סרטון שקיבלנו מיישומי בינה מלאכותית כדי לוודא שאינם העתקה של תוכן נגיש קיים.