ביל אקמן | ראיון

ההשקעה הכי טובה של ביל אקמן השנה: "מנקודת מבט עסקית, ישראל היא המקום הכי טוב בעולם להיות בו כרגע"

המיליארדר ומייסד קרן הגידור "פרשינג סקוור" הפך בשנה האחרונה לאחד הקולות הפרו־ישראלים הבולטים ביותר • הוא גם החליט לתמוך פומבית וכספית בטראמפ, אחרי הזדהות ארוכת שנים עם המפלגה הדמוקרטית • בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, הוא מסביר מה שינה את תפיסת עולמו ("7 באוקטובר קרה"), מדוע שוק ההון המקומי כה אטרקטיבי ואיזו טעות קריטית עושות חברות ההייטק הישראליות

ביל אקמן / צילום: Reuters, Richard Brian
ביל אקמן / צילום: Reuters, Richard Brian

ביל אקמן, מנכ"ל קרן הגידור "פרשינג סקוור" (Pershing Square), הפך לאחד הקולות המשמעותיים ביותר בתמיכה בישראל לאחר מתקפת 7 באוקטובר. בראיון מיוחד לרגל ערב הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים של גלובס, חשף אקמן את תהליך ההתפכחות שלו מאידיאולוגיית השמאל, תוך שהוא מסביר כיצד אירועי הטרור באוקטובר שינו את תפיסת עולמו.

בעל השליטה התעשר ב-100 מיליון שקל בזכות המניה שזינקה ב-30% 
שאלות ותשובות | הביטקוין השלים זינוק של 40%. האם זה הזמן להשקיע בו? 
יציל את החברה? סולאראדג' מודיעה על מינוי של מנכ"ל חדש 

אקמן הפך מאיש עסקים שנחשב בעבר לקרוב לשמאל האמריקאי, לקול ביקורתי ותקיף כנגד הממסד הדמוקרטי, תוך שהוא תומך באופן פומבי ומשמעותי, וגם כספי, בנשיא הנבחר דונלד טראמפ. בראיון, הוא מבקר בחריפות את השמאל האמריקאי, במיוחד על רקע האנטישמיות העולה באוניברסיטאות העילית בארה"ב, ומביע אופטימיות מפתיעה לגבי עתידה של ישראל.

ביל אקמן 

אישי: בן 58, נשוי + 4, גר בניו יורק

מקצועי: מייסד ומנכ"ל חברת ניהול קרנות הגידור Pershing Square Capital Management. בעבר ייסד וניהל את חברת ההשקעות גות'הם פרטנרס

עוד משהו: טניסאי חובב, נשוי לחוקרת העיצוב האמריקאית־ישראלית
נרי אוקסמן

קריאת השכמה רועמת

לאחר אירועי 7 באוקטובר הפך אקמן לדמות משפיעה ביותר ברשתות החברתיות ובמאבק למען ישראל בזירה הפוליטית והציבורית בארה"ב. הוא החל להשמיע עמדות ביקורתיות על ממשל ביידן ועל השמאל הפרוגרסיבי, והרבה מאוד אנשים, יהודים ושאינם, הרגישו שאקמן מבטא את עמדתם בצורה בהירה. חשבון ה־X (טוויטר לשעבר) שלו גדל במהרה, עד שהיום יש לו יותר ממיליון וחצי עוקבים - דבר נדיר מאוד עבור איש עסקים במעמדו.

ביל, תוכל לעזור לנו להבין את השינוי שחל בצורת מחשבתך?
"קרה 7 באוקטובר ואז קרה 8 באוקטובר. ובארה"ב, 8 באוקטובר היה גרוע יותר מ־7 באוקטובר, במובן שהתעוררתי ל־34 ארגוני סטודנטים של אוניברסיטת הרווארד שפרסמו מכתב שאומר שישראל היא האחראית הבלעדית והמוחלטת לזוועות שראינו. זו הייתה ההתחלה של מה שהייתי מתאר כקריאת השכמה. הלמידה שלי על סוג של האידיאולוגיה שמופצת בקמפוסים ברחבי ארה"ב".

אקמן מספר שגילה שהוא היה "נאיבי להפליא" לאחר שהתעמק בתופעת ה־DEI (גיוון, שוויון והכלה), שמתרחשת כמעט בכל מוסד בארה"ב ונועדה לשנות את תפיסת הארגון בנושאי גיוון וקידום קבוצות מוחלשות. "אנחנו לא צופים בסוג כזה של טרנספורמציה לרוב, שהעקרונות משתלטים על המוסדות מבפנים. חששתי שהאופי של החלק השמאלי־קיצוני יותר של המפלגה יכול להשתלט עליה, וזה באמת מה שקרה למפלגה הדמוקרטית בארה"ב".

הפגנה פרו-פלסטינית בהרווארד. פעל לסילוק הנשיאה / צילום: Reuters, Brian Snyder
 הפגנה פרו-פלסטינית בהרווארד. פעל לסילוק הנשיאה / צילום: Reuters, Brian Snyder

כשהתחלת להביע את דעותיך, האם היו לכך השלכות מבחינת המעגל העסקי שלך? המעגל החברתי שלך?
"כן, זה השפיע - אבל רק בצורה חיובית. קיבלתי תמיכה עצומה. אני לא יכול ללכת ברחוב בארה"ב ואפילו בכמה מדינות אחרות בעולם בלי לשמוע קריאות תמיכה. גם מיהודים, אבל לא רק. הצלחתי לשמר הרבה חברויות במשך תקופה ארוכה, בהם חברים שהייתי אומר שהם מצויים באגף השמאלי של המדינה. אני חושב שהרבה אנשים הבינו את העניין. זה התחיל במחאה נגד ישראל ודי מהר זה הפך לעניין אנטישמי. ואז זה הפך למחאה אנטי־אמריקאית, ולפי ההיסטוריה ארוכת השנים - כשיש בעיות במדינה היהודים הופכים למטרה ראשונים. אבל בסופו של דבר, אנשים זיהו והרגישו את הבעיה".

את האנטישמיות אקמן כמובן רואה ברחבי העולם ולא רק בארה"ב, ולדבריו יש לה השלכה נוספת: "אני חושב שזה גורם לחשיבה מחודשת ומשמעותית בעולם על הגירה ועל היכולת לשמר את המקום שבו אנחנו חיים בו", הוא אומר.

10 דברים שכדאי לדעת על ביל אקמן

החל מקרנות הגידור שהקים, דרך המאבק שלו באנטישמיות בקמפוסים בארה"ב, ועד היחסים עם דונלד טראמפ - אלו הדברים שכדאי לדעת על ביל אקמן

1שוויו מוערך ע"י פורבס ב־9.3 מיליארד דולר. הוא חתום על מיזם "התחייבות הנתינה", שלפיו יתרום לפחות 50% מהונו עד סוף ימיו למטרות צדקה

2ייסד ב־2004 את קרן הגידור פרשינג סקוור, שמחזיקה כיום במניות של 11 חברות בלבד, בשווי כולל של 13 מיליארד דולר

3ביקש למחוק את הקרן ממסחר בבורסת אמסטרדם בעקבות האלימות נגד אוהדי מכבי תל אביב ברחובות העיר

4תורם ותיק למועמדים וארגונים דמוקרטיים. באפריל הודיע שלא יתמוך בג'ו ביידן בגלל "חוסר התמיכה שלו בישראל"

5במאי נפגש עם דונלד טראמפ לארוחת ערב אישית, לאחריה החליט לתמוך בו רשמית בבחירות לנשיאות ארה"ב

6אקמן, בוגר הרווארד, מתח ביקורת חריפה על תגובת האוניברסיטה למתקפת חמאס, וקרא לנשיאה קלודין גיי להתפטר לאחר שכשלה בגינוי קריאות אנטישמיות

7את ההחלטה להשקיע 25 מיליון דולר מכספו האישי במניות הבורסה בת"א, קיבל לאחר פגישה בת 45 דקות בלבד עם המנכ"ל איתי בן זאב

8קרן הגידור שלו השקיעה ב־2012 מיליארד דולר בהימור שורט נגד הרבלייף בטענה שזו הונאת פירמידה. ב־2018 חיסל את הפוזיציה בהפסד שמוערך ב־600 מיליון דולר

9את דרכו הכלכלית התחיל ב־1992, כשיחד עם המייסד השותף דיוויד ברקוביץ' הקימו את קרן הגידור גות'האם פרטנרס, עם הון להשקעה של 3 מיליון דולר בלבד

10לאקמן כ־1.5 מיליון עוקבים ב־X (טוויטר לשעבר), רבים מהם הצטרפו לאור פעילותו הפרו־ישראלית אחרי 7 באוקטובר

הארוחה עם טראמפ

ככל שהבחירות בארה"ב התקרבו, כך אקמן תמך יותר ויותר בטראמפ. "אלו נסיבות קצת שונות מהתמיכה שלי בישראל ובמאבק בהרווארד וכו', כי ברור שהמדינה הייתה מאוד מפולגת לגבי טראמפ". את הפילוג הזה בארה"ב מייחס אקמן בין השאר לתקשורת, ש"מוטה באופן מעורר פלצות" לטענתו. "תמיד היו לי בעיות עם התקשורת באופן כללי, אבל אט אט, כשהתחלתי להתמקד בממשל ביידן, הבנתי איך התקשורת הפכה לקול מאוד מפלג".

כבר לפני יותר משנה אמר אקמן שג'ו ביידן לא מתאים להיות המועמד הדמוקרטי. "השקעתי המון זמן בניסיון לעזור לקדם מועמדים אחרים מולו בתוך המפלגה. תמכתי בבחור בשם דין פיליפס (חבר קונגרס שהתמודד בפריימריז מול ביידן, א"ו), ביליתי קצת זמן עם רוברט קנדי ג'וניור (שיהיה שר הבריאות הבא, א"ו), ניקי היילי, כריס כריסטי. בזבזתי יותר כסף בבחירות האלה מאשר בכל הבחירות הקודמות".

ואז, מספר אקמן, הוא הגיע לדונלד טראמפ. "למעשה, אפילו ביליתי איתו זמן אחד על אחד. בחודש מאי אכלנו ארוחת ערב והוא נראה לי אטרקטיבי ומאוד ישר. בסופו של דבר החלטתי לתמוך בו, ותמכתי בו בצורה די משמעותית. אני חושב שבשוליים עזרתי לו לנצח בבחירות. וכן, עדיין יש כמה אנשים שכועסים עליי בגלל זה. אני חושב שעם הזמן הם יפסיקו לכעוס ויזהו שזו הייתה הבחירה הנכונה".

לדבריו, אלה היו בין הבחירות החשובות ביותר בארה"ב, עד כדי כך שזו בעצם הפעם הראשונה שהוא באמת הביע תמיכה במועמד לנשיאות באופן פומבי. "היו אנשים שהשפיעו והשקיעו הרבה יותר. אילון מאסק עשה זאת הרבה יותר טוב ממני, אבל עזרתי ואני מרגיש טוב עם התוצאה. אני מרגיש מצוין לגבי התוצאה".

איך טראמפ יהיה עבור ישראל בהשוואה לביידן? מה הצלחת להבין ממנו בפגישות שלך איתו?
"טראמפ רוצה לתמוך בישראל, ואפשר היה לראות את זה במהלך הקמפיין שלו. הוא הבהיר שברגע שהוא בתפקיד הוא יספק לישראל את מה שהיא צריכה ויתמוך בה בכל צורה. ממשל ביידן, למעשה, איים על ישראל שלא תיכנס לרפיח. ממשל ביידן ניסה, ומנסה, למנף את הלחץ על ישראל במשא ומתן לעסקה לשחרור חטופים כדי לעצור את הלחימה עוד לפני שהמשימה הושלמה. זו טקטיקת משא ומתן שהיא בערך הגרועה ביותר שראיתי.

"טראמפ לעומת זאת עומד מאחורי ישראל ומדבר על תמיכתו במדינה. יש לו בת יהודייה שומרת מצוות, יש לו נכדים יהודים, רוב חבריו יהודים. הוא מרגיש נוח עם יהודים. והוא מאמין שישראל חזקה היא אינטרס של ארה"ב. לכן אין סתירה בין תמיכה בישראל לתפיסת העולם של 'אמריקה פירסט' - היא כוללת תמיכה בישראל".

ההשקעה בת"א השתלמה

אקמן היה מאוד קולני בתמיכתו בישראל, אבל לא רק בדיבורים, אלא גם בהשקעות כספיות משמעותיות, למשל בבורסה הישראלית.

מה תגיד לאנשים שמרגישים שהכלכלה כאן במשבר? שהממשלה לא פועלת בצורה נכונה, שדירוג האשראי יורד. הם לא רואים כאן עתיד.
"אני אופטימי. ישראל הציגה נתונים כלכליים טובים מאוד בתקופה האחרונה, שלדעתי הפתיעו הרבה אנשים. אני תמיד מאמין שהטוב נובע מהרע, ו־7 באוקטובר היה יום רע מאוד עבור העם היהודי, עבור ישראל, וכמובן, עבור הקורבנות. אבל היום הנורא הזה גם הפגיש ואיחד את הקהילה היהודית בעולם, והזכיר לאנשים כמה חשובה ישראל עבור העם היהודי".

אקמן משתף על ההשקעה שלו בבורסה הישראלית, שהשתלמה לו במיוחד: "ההשקעה הכי טובה שלי השנה הייתה כשהשקעתי 25 מיליון דולר בבורסה הישראלית, ורשמתי רווח של יותר מ־100%. זה נשמע לי די טוב מבחינה כלכלית. לדעתי גם יש כאן מצב נהדר להשקעה לטווח ארוך".

את ההשקעה הזאת בחר אקמן לעשות לאחר שפגש את מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב למשך 45 דקות בלבד. ההשקעה לא עמדה בקריטריונים של פרשינג סקוור ("אנחנו מחפשים את החברות הגדולות, אלה שישקיעו מיליארד דולר"), ולכן היה צריך לקבל אישור מהקרן כדי לבצע את ההשקעה מכספו. "הרגשתי טוב מאוד עם זה, חשבתי שזו דרך נחמדה לתמוך במדינה. וזה היה נהדר כאמור גם בתוצאה".

את ההתאוששות הגדולה שישראל חווה, ועוד תחווה, אקמן מייחס קודם כל להצלחות בשדה הקרב - חיסול הנהגת חמאס וחיזבאללה, הדרך שבה ישראל מגינה על עצמה מפני איראן ועוד. "אנשים מבינים שזה נושא חשוב יותר ממה שחשבנו עד כה. תמיד תמכתי בישראל, אבל לא הערכתי כמה זה חשוב עד 7 באוקטובר".

ביקרת בישראל מאז 7 באוקטובר? ואם לא, אתה מתכנן להגיע בעתיד?
"הדבר הראשון שאנחנו רוצים לעשות כשנוכל, זה לנסוע לישראל. אשתי מרגישה לא בנוח לקחת איתנו את הילד שלנו, בן 5 וחצי, במצב הביטחוני המורכב הזה. היא גם כמובן לא רוצה להשאיר אותו מאחור. היו לנו כמה נסיעות מתוכננות לישראל, ובכל פעם שהטיסה התקרבה הייתה עלייה במתיחות הביטחונית. היינו אומרים 'בסדר, נחכה שהדברים יירגעו', קובעים עוד ביקור ואז למרבה הצער התזמון שלנו שוב לא היה מוצלח. אבל נגיע מיד כשנוכל - בהחלט ב־2025 ובתקווה כבר בתחילת השנה".

הימים הטובים עוד לפנינו

כמעט כל המנהיגים העסקיים והרגולטורים הבכירים בישראל הגיעו לוועידת ישראל לעסקים. מה המסר שלך לכל האנשים החשובים האלה?
"קודם כל, אנחנו אסירי תודה על המאבק שלכם למען העם היהודי. שנית, יש לכם תמיכה עצומה. לא רק מיהודי התפוצות, אלא גם מאנשים שונים מכל העולם. יש מיעוט קטן שגורם לבעיות, ואסור לחשוב שאותן כותרות או מחאות שגורמות לאי הנוחות בנוגע לתמיכה העולמית בישראל הן הלך הרוח בעולם. אני חושב שישראל מוכרת ומוערכת כמעצמה טכנולוגית".

כאן אקמן מבקר את תעשיית ההייטק הישראלית, וטוען כי "חברות ישראליות נמכרות קצת מוקדם מדי לחברות גדולות". לדבריו, השלב הבא של פיתוח התעשייה יהיה "כשהחברות יכו שורשים בישראל ולא מיד יימכרו לכוחות מבחוץ. כשהן צומחות ונשארות חברות ציבוריות אך עצמאיות - זה חכם לטווח הארוך. אבל באופן כללי, אני חושב שהימים הטובים ביותר של ישראל לפניה ולא מאחוריה, בוודאות".

לסיכום, אקמן אומר לישראלים כי "זו מלחמה ארוכה ואני בטוח שיש הרבה עייפות, אבל מנקודת מבט עסקית, ישראל היא אחד המקומות הכי טובים בעולם להיות בו כרגע. יהיו הרבה השקעות מצטברות במדינה. אם הכלכלה יכולה לעשות זאת היטב בתקופה כזו מאתגרת, תארו לעצמכם כמה טוב היא תצליח כאשר נחיה במונחים של שלום. ואני מאוד אופטימי לגבי השלום במזרח התיכון, ודאי עם ממשל טראמפ".