הקרב על ישראכרט: בנק ירושלים מציע להתמזג עם ישראכרט בשווי של עד 4.2 מיליארד שקל

לאחר שקבוצת דלק הציעה ברביעי שווי של 3.56 מיליארד שקל, העלה בנק ירושלים את הצעתו כך שלאחר שתתמזג איתו יגיעו לשווי של 3.8 עד 4.2 מיליארד שקל • יאיר קפלן, מנכ"ל בנק ירושלים: "חיבור בנק ירושלים וישראכרט יהווה בשורה צרכנית משמעותית לציבור. הקבוצה החדשה תתרום משמעותית לתחרות במערכת הבנקאית בישראל"

מנכ''ל בנק ירושלים, יאיר קפלן / צילום: רמי זרנגר
מנכ''ל בנק ירושלים, יאיר קפלן / צילום: רמי זרנגר

קרב השליטה על ישראכרט  ממשיך להתחמם. לאחר שקבוצת דלק של תשובה הציעה ברביעי שווי של 3.56 מיליארד שקל, מעלה בנק ירושלים את הצעתו והוא הציע בליל חמישי את חברת כרטיסי האשראי בעסקת חילופי מניות, כך שהגוף הממוזג ינוע בשווי של 3.8 עד 4.2 מיליארד שקל. יש להדגיש שמבנה העסקה שמציעות דלק וקודמתה מנורה מבטחים שונה מזה של בנק ירושלים והוא כולל הקצאת מניות בעוד שכאמור האחרון מציע חילופי מניות.

המנכ"ל הוותיק שעמד לעשות את עסקת חייו מול הטייקון בעל התיאבון: מאחורי המאבק על ישראכרט 

דירקטוריון ישראכרט ידון בתחילת השבוע גם בהצעה החדשה של בנק ירושלים, שמצטרפת להצעה חדשה של דלק כאמור. עד ל-15 בינואר אמור הדירקטוריון בראשות תמר יסעור להחליט איזו הצעה לקדם ולהוביל להצבעת בעלי המניות. בסוף אוקטובר חתמה ישראכרט על הסכם מול מנורה מבטחים שהציעה להשתלט על החברה לפי שווי של 3.15 מיליארד שקל, ההצעה הרצינית ביותר שהיתה באותה נקודת זמן. מוקדם יותר החודש הציעו דלק ובנק ירושלים את ההצעות החדשות שלהן והמירוץ נפתח שוב.

לפי ההצעה החדשה: בעלי המניות של ישראכרט יחזיקו ב-59% מהבנק

ההצעה הקודמת של בנק ירושלים נקבה בשווי שנע בין 3.2 ל-3.4 מיליארד שקל לישראכרט. כאשר לפי המנגנון שמוצע, בעלי המניות של ישראכרט יקבלו מניות בבנק ירושלים, וחברת האשראי תהפוך לפרטית ותמוזג לתוך בנק ירושלים. בעוד שבעסקאות דלק ומנורה הם נשארים עם חברה ציבורית, ולמעשה בעיקר מדוללים בשיעור האחזקה שלהם. לפי ההצעה החדשה בעלי המניות של ישראכרט יחזיקו ב-59% מהבנק (לאחר המיזוג) מול 58% בהצעה הקודמת. משפחת שובל בעלת גרעין השליטה בירושלים (דרך חברת ייצוא) תדולל אך תמשיך להחזיק בו.

בשלושת העסקאות יש גם רכיב של חלוקת דיבידנד סמוך לערב השלמת העסקה. אלא שיש הבדל בין בנק ירושלים לדלק ומנורה. בנק ירושלים מציע אמנם לחלק דיבידנד שנע בין 950 ל-1.05 מיליארד שקל לבעלי המניות ערב השלמת העסקה, כאשר דלק מציעה חלוקה של 1.2-1.3 מיליארד שקל, ואילו מנורה מבטחים מציעה בין 700 מיליון שקל למיליארד שקל. אך בנק ירושלים לא מזרים לאחר מכן סכום כנגד הקצאת המניות (אלא רק מציע החלפת מניות ישראכרט במניותיו, וביצוע השקעה הונית של 240 מיליון שקל בבנק ערב העסקה).

היתרון של בנק ירושלים

היתרון של בנק ירושלים על פני ישראכרט הוא בתחום הרגולטורי. העסקה מצריכה אישור של שני רגולטורים. האחד הוא בנק ישראל שאמור לתת אישור להחזקה בחברת כרטיסי אשראי, כאשר לדלק של תשובה עלול להיות קושי מסוים בשל הסדר חוב בעבר לפני למעלה מעשור (בדלק נדל"ן). בדלק ציינו כי כבר פנו ביוני לבקש אישור מבנק ישראל, מה שרומז לכך שנערכו מבעוד מועד רגולטורית. למנורה מבטחים עלול להיות קושי מצד רשות התחרות שפסלה מוקדם יותר השנה את רכישת ישראכרט על ידי הראל בשל חשש מזליגת מידע שתשפיע על התחרות.

לבנק ירושלים לא צפויים קשיים משמעותיים. יש לבעליו כבר היתר שליטה מבנק ירושלים, כך שאישור לרכישת חברת כרטיסי אשראי לא צפוי להיות בעייתי. ומעבר לכך רשות התחרות לא אמורה להערים קשיים בשל פלח השוק הקטן של הבנק במערכת הבנקאית.

בבנק ירושלים מוסיפים כי הצעתם עדיפה משום שמדובר לדבריהם "בבשורה צרכנית גדולה עבור הציבור הישראלי והזדמנות ליצור "מחולל תחרות" משמעותי, תוך שילוב הערכים של שני הגופים והגברת התחרות במערכת הבנקאות ובשוק כרטיסי האשראי. הסינרגיה הצפויה עם בנק ירושלים תוכל להערכת הבנק לסייע לישראכרט לשפר באופן משמעותי את הצעת הערך ללקוחותיה על ידי הנגשת שירותים ומוצרים נוספים".

יאיר קפלן, מנכ"ל בנק ירושלים התייחס להצעה ואמר כי "בבחינה מצרפית של כל הפרמטרים הכלכליים והאיכותיים שציינו בהצעתנו, היא עדיפה על פני ההצעות המתחרות. חיבור בנק ירושלים וישראכרט הוא בשורה צרכנית משמעותית לציבור. הקבוצה החדשה תתרום משמעותית לתחרות במערכת הבנקאית בישראל, שתשורשר בסוף היום גם לכיס הצרכנים. הצעת הבנק ירושלים היא לרכוש 100% מהון המניות המונפק של ישראכרט, באופן שלאחר הרכישה תהפוך ישראכרט לחברה פרטית בבעלות מלאה של בנק ירושלים, ובעלי מניות ישראכרט יהנו מההחזקה בבנק ירושלים ודרכה גם בישראכרט, ללא דילול כפי שמוצע בהצעות האחרות".