תשובה לוחץ על הגז: העלה את הצעתו לרכישת השליטה בישראכרט

הצעתה המעודכנות של קבוצת דלק משקפת שווי הגבוה ב-200 מיליון שקל לחברת כרטיסי האשראי מהצעתה הקודמת, ומבטיחה את מלוא הקנס שתשלם ישראכרט למנורה במידה ותבחר בהצעת הקבוצה 

יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק / צילום: תמר מצפי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק / צילום: תמר מצפי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

קבוצת דלק  של יצחק תשובה מגבירה את הלחץ על דירקטוריון ישראכרט , כדי לדחוף אותו לקבל את הצעתה להשתלט על חברת כרטיסי האשראי הגדולה בישראל. בהצעתה המעודכנת מבקשת קבוצת דלק לרכוש 37% ממניות ישראכרט בדרך של הקצאת מניות לפי שווי חברה של 3.56 מיליארד שקל - תוספת שווי של 200 מיליון שקל ביחס להצעתה הקודמת שהוגשה לפני כשבועיים.

בדיקת גלובס | אחרי גל העזיבות, הגיע תורו של גל המינויים בבורסה בתל אביב, ויש לו מאפיין אחד בולט 
גדעון תדמור היה יד ימינו של יצחק תשובה. היום הוא נושף בעורפו עם שותפות נפט ששווה 7.6 מיליארד שקל 

במידה וההצעה של קבוצת דלק תתקבל ע"י דירקטוריון ישראכרט, בראשות תמר יסעור, הרי שמדובר יהיה בתוספת מזומן של 74 מיליון שקל שתזרים קבוצת דלק תמורת מניות ישראכרט שתרכוש בעסקה. סכום זה מהווה את הקנס המקסימלי שהתחייבה ישראכרט לשלם לקבוצת הביטוח מנורה מבטחים , שגם היא מתמודדת על רכישתה, במידה ותיבחר הצעה מתחרה. סכום הקנס מהווה 4% מהסכום שהציעה מנורה, ועומד על כ-72 מיליון שקל (60 מיליון שקל בתוספת מע"מ).

קבוצת דלק אף מציעה להפקיד מקדמה של 72 מיליון שקל בידי ישראכרט, כשמחצית מהסכום (36 מיליון שקל) יחולט על ידי מנורה אם העסקה לא תצא לפועל מבחינה רגולטורית. בקבוצת דלק מדגישים כי הצעתה משקפת שווי חברה גבוה ב-410 מיליון שקל מזה שהציעה מנורה והיא משקפת פרמיה של 10% אל מחיר השוק.

את מהלך ההשתלטות על ישראכרט, מוביל מנכ"ל קבוצת דלק, עידן וולס, שיזם את המהלך במטרה לגוון את פעילויות הקבוצה שממוקדת כיום תחום האנרגיה. הקבוצה הגישה בקשה לבנק ישראל ביוני השנה ובמקביל כבר רכשה בשוק כ-5% ממניות ישראכרט, ואין בכוונתה לסגת.

כאב הראש של ישראכרט

עד לפני שבועיים הצעתה של מנורה הייתה היחידה לרכישת שליטה בחברת כרטיסי האשראי - רכישה של 32% מהמניות, גם כן בדרך של הקצאה, לפי שווי של 3.15 מיליארד שקל לישראכרט (לפני דיבידנד שיחולק טרם השלמת העסקה). נכון להיום גדל מספר המציעים לשלושה לאחר שבנוסף לקבוצת דלק הגיש גם בנק ירושלים הצעה לעסקת השתלטות, בדרך שונה (מיזוג באמצעות החלפת מניות), הנוקבת בשווי של 3.2-3.4 מיליארד שקל לישראכרט.

השבוע, דחה דירקטוריון ישראכרט בפעם השנייה את מועד אסיפת בעלי המניות שנועדה במקור לאשר את העסקה עם מנורה, מה-31.12 לאמצע החודש הבא. הדירקטוריון יצטרך להחליט אם להתקדם מול קבוצת דלק, שהגישה הצעה גבוהה יותר, אך שקיימת אי וודאות אם תקבל את אישור בנק ישראל, או להמשיך במתווה העסקה שהציעה מנורה, למרות שזו נמוכה, כעת מהותית, מהצעת קבוצת דלק וספק אם בעלי המניות יתמכו בה. כמו כן, גם בהצעת מנורה יש סיכון רגולטורי בדמות רשות התחרות, שמוקדם יותר השנה גרמה לביטול עסקה להעברת הבעלות בישראכרט לידי הראל. 

בין לבין נמצאת הצעת בנק ירושלים, שלו יש יתרון רגולטורי בכל הקשור לרגולציה, אך מאידך ספק אם מתווה העסקה שהציע - מיזוג בדרך של החלפת מניות עם רכיב מזומן נמוך שיהפוך את ישראכרט לחברה פרטית - יזכה לתמיכת בעלי המניות.