שנת 2024 מסתיימת עם עלייה דו-ספרתית במספר גניבות הרכב בישראל, כך עולה מנתונים שמפרסמות שתי חברות המספקות בין היתר שירותי איתור לרכב גנוב - איתוראן ופוינטר. לפי נתוני איתוראן, גדל מספר גניבות הרכב בשנה האחרונה ב-11%, ולפי נתוני פוינטר ישנו גידול של 15% במספר הניסיונות והגניבות בשנה זו, כאשר עיקר הגידול התרחש במחצית השנייה של השנה.
● 1,000% בשלוש שנים: זו אחת ההנפקות הכי מוצלחות שהיו בתל אביב
● בדרך למהפך בשוק הרכב יד שנייה: כבר אין ביטוח מפני ירידת ערך
לפי איתוראן, העלייה בגניבות השנה הגיעה על רקע ביקוש לחלקי חילוף של כלי רכב, וכן לשימוש עצמי ומכירת מכוניות בשטחי הרשות הפלסטינית. באיתוראן מעריכים שמגמת העלייה בגניבות תימשך גם במהלך שנת 2025.
בשתי החברות מציינים שהגניבות התבצעו גם באור יום: לפי פוינטר, הגניבות מבוצעות על-ידי כנופיות מאורגנות לאורך כל שעות היממה, ולפי איתוראן רוב הגניבות התבצעו בשיטה המדמה שימוש במפתח מקורי, מה שהוביל לתופעה חדשה של גניבת רכב בשעות היום מבלי לעורר חשד, כפי שבוצע ב-35% מהאירועים השנה.
כך, נהנים הגנבים מטכנולוגיה שמסייעת להם בפעולת הגניבה. לפי פוינטר, ב-80% מגניבות הרכב נעשה שימוש במשבש סלולרי היוצר מיסוך על הקליטה הסלולרית ותשדורת GPS, דבר שמעיד לדבריהם על כנופיות מאורגנות ומתוחכמות עם ציוד אלקטרוני יקר שמסופק להם על-ידי משפחות פשע, בעלות מגרשי פירוק המכוניות, שנמצאות בראש השרשרת.
עוד שיטה היא שכפול מפתח בתהליך הגניבה, תוך כדי התחברות לשקע OBD (שנועד לאפשר גישה למערכות האלקטרוניות ברכב לצורך בדיקה) או באמצעות מכשיר אלקטרוני. בפוינטר מציינים שהגנבים מקודדים למעשה מפתח חדש ומוחקים את הקיימים - בשיטה זו התבצעו לפי נתוניהם 45% מניסיונות הגניבה השנה.
שיטות "מסורתיות" יותר לגניבת רכב כוללות גניבת מפתח, גניבה בידי מורשה, תקיפה אלימה, שוד וגניבת רכב מונע או גרירת הרכב והעמסתו.
גילו את הרכבים החשמליים
סוגי הרכב המועדפים על הגנבים בישראל הם ג'יפים, ג'יפונים ורכבי פנאי ושטח. לפי נתוני איתוראן הם היוו 49% מהגניבות ולפי נתוני פוינטר 38%. באיתוראן מציינים כי 31% מהגניבות הן של רכב פרטי. בפוינטר מספקים גם חלוקה לרכבים פרטיים היברידיים, חשמליים וכאלה שיש להם מנוע בעירה, ולפי נתוניהם בגניבות הרכב ההיברידי חלה השנה עלייה של 33% והם היוו 20% מהגניבות; הרכבים הפרטיים החשמליים היוו 8% מהגניבות לעומת 1% בלבד ב-2023; ואילו בגניבות רכב פרטי עם מנוע בעירה נרשמה ירידה של 20% לשיעור 12% מהגניבות.
בשתי החברות מציינים שגניבות רכב דו-גלגלי מהוות כעשירית מכלל הגניבות, וגניבות רכב מסחרי ומשאיות הן בשיעור חד-ספרתי לכל אחד.
לפי פוינטר, כלי הרכב ממודל 2024 היוו 8% מהגניבות - מדובר בגידול של 60% לעומת ניסיונות גניבת רכב מהמודל של 2023 באותה שנה. כלי רכב ממודל 2023 היוו השנה 17% מהגניבות. בסך-הכול, כלי רכב מהמודלים 2020-2024 היוו 73% מהגניבות, ורכבים ישנים יותר היוו את היתר.

באשר להיבט הגיאוגרפי: האזור המועד ביותר לגניבות רכב הוא גוש דן - תל אביב והמרכז. באיתוראן מציינים ש-50% ממקרי הגניבה בוצעו באזור זה, ולפי נתוני פוינטר מדובר על 41%. עוד לפי נתוני פוינטר, בתל אביב חל גידול של 40% בנסיונות הגניבה, ובפתח תקווה חל גידול של 28% לעומת 2023.
לאחר מכן מגיעים אזורי השרון והשפלה. האזורים הבטוחים יותר הם ירושלים וסביבתה, הצפון, הדרום ויו"ש - בכל אחד מהאזורים היה שיעור חד-ספרתי של גניבות מהסך הכללי השנה. באיתוראן מציינים שהגנבים מתמקדים בהעברת כלי הרכב הגנובים דרך פרצות על ציר 443 וכביש 5 - כ-70% מהרכבים שנגנבו בגוש דן עברו דרך כביש 5 לשטחי הרשות, בפרט לרמאללה, קלקיליה וטול כרם.
"פושטים על אזור מסוים ו'מנקים' אותו"
ניר שרצקי, מנכ"ל איתוראן, מסר כי "בשנת 2024 הובילה חברת איתוראן למעצרם של 780 חוליות גנבי רכב בשיתוף פעולה עם משטרת ישראל. מעצרן של חוליות הגנבים חסכו למשק הישראלי 4.2 מיליארד שקל". איתוראן, שבעלת המניות הגדולה בה היא משפחת שרצקי, נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 594 מיליון דולר, אחרי שמנייתה עלתה ב-14.5% מתחילת השנה
לדברי אילן גולדשטיין, מנכ"ל פוינטר, "השנה החולפת התאפיינה בהמשך גידול בניסיונות גניבת רכב בישראל, ולצערנו בעוד מקרים שבהם גנב הרכב הופך ל'פצצה מתקתקת' על הכביש, בנהיגה נגד התנועה וגרימת הרג של חפים משפע. גניבות רכב הן פיגוע כלכלי וביטחוני כאחד. בנוסף, מגמה נוספת שממשיכה ביתר שאת בשנה האחרונה היא גניבה של מספר רכבים מאותו סוג באותו רחוב או שכונה. חוליות הגנבים פושטות על אזור מסוים ו'מנקות' אותו. באחד המקרים השנה נתפסו בתוך זמן קצר 4 רכבים מאותו דגם שהוחזרו לבעליהם".
פוינטר נסחרה בעבר בנאסד"ק ומוזגה לפני 5 שנים לחברה אמריקאית, לפי שווי של כ-140 מיליון דולר. המיזוג יצר את חברת Powerfleet, שהשנה ביצעה מיזוג נוסף - עם MiX מדרום אפריקה, ונסחרת כיום לפי שווי של 880 מיליון דולר.
הביטוח התייקר ב-11%, ויותר לבעלי יונדאי
העלייה בגניבות הרכב מובילה להתייקרות משמעותית במחיר ביטוחי הרכב לנהגים בישראל, שהשנה תרמו לשיפור ברווחי חברות הביטוח. על פי מדד Wobi, אתר להשוואה וקניית מוצרי מוצרי ביטוח, במשך שלוש שנים (מאז ספטמבר 2021) עלו מחירי הפוליסות (מקיף+חובה) בממוצע ב-71% - המקיף עלה ב-89%, והחובה ב-22%.
ב-Wobi מצאו שברבעון השלישי של 2024 עלו מחירי פוליסות ביטוח הרכב (מקיף+חובה) בממוצע ב-1.5%, אחרי שבמחצית הראשונה הם עלו בממוצע ב-6.5%. מדובר בעלייה של 11% במחירי הפוליסות מאז אוקטובר 2023.
דגם הרכב שהביטוח שלו לפי Wobi התייקר בשיעור החד ביותר ברבעון השלישי היה יונדאי איוניק, עם עלייה של 22%. גם הביטוחים על רכבי סיאט ארונה, פג'ו 208, סקודה קודיאק, קאיה נירו, טויוטה לנד קרוזר וטויוטה קורולה התייקרו בשיעור של 12%-17% ברבעון. דגם הרכב עם ההוזלה הגדולה ביותר במחיר הביטוח היה הונדה ג'אז, עם ירידה של 11% ואחריו סוזוקי ויטארה (ירידה של 8%), שברולט ספארק (ירידה של 6%) וניסאן X-Trail (ירידה של 5%).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.