הקרוס-אובר החשמלי החדש שמגיע לישראל עם ממדים גדולים ומחיר מעניין

הקרוס–אובר החשמלי החדש מגיע לישראל עם ממדים גדולים ומחיר כניסה מעניין • בפלח יש מתחרים חזקים יותר, מהירים יותר ועם טווח חשמלי גדול יותר, אבל הוא מוביל במרווח הפנימי

LeapMotor C10 / צילום: יח''צ
LeapMotor C10 / צילום: יח''צ

נכון לתחילת 2025 מוצעים בשוק הרכב הישראלי 27 דגמי קרוס-אובר חשמליים בטווח המחיר של 150 עד 250 אלף שקל. התחרות היא על פלח שהיקף המכירות השנתי שלו עמד בשנה שעברה על כ-45 אלף מסירות, מתוכן כ-70% של חמישה-שישה דגמים מובילים.

הנחה של מעל 10,000 שקל: מאות דגמים מתחרים על פלח אחד, ומחירי המכוניות בירידה
הסוס המנצח של הליסינג משתדרג, המחיר עולה בהתאם

השגת חדירה משמעותית בשוק כזה היא משימה כמעט בלתי אפשרית עבור שחקנים חדשים. היא מחייבת מאמצים יצירתיים ויוצאי דופן כדי להתגבר על "הרעש" ולהשיג מודעות בקרב הלקוחות המבולבלים מהשפע.

אל הקלחת הזו מזנק הקרוס-אובר החשמלי C10 של חברת Leap Motor הסינית, שנחת בישראל בסוף השנה שעברה. היתרון שלו הוא "גב אירופי": עד לפני שנתיים Leap הייתה חברה סינית כמעט אלמונית, שניסתה ללא הצלחה להנפיק בבורסה ועתידה היה מעורפל. אולם אז היא הצליחה לחתום על עסקת חלום עם סטלנטיס, קבוצת הרכב הרביעית בגודלה בעולם, וכיום נהנית ממטרייה שיווקית ותפעולית רחבה באירופה, שהרבה יצרנים סינים היו מייחלים לה. אלא שגם זה לא פוטר אותה מחובת ההוכחה בשוק הישראלי הקשוח.

עיצוב חיצוני

העיצוב החיצוני של C10 מנסה לפנות לקהל גדול ככל הניתן, כאילו מישהו במחלקת העיצוב בסין החליט לא לקחת סיכונים. לחרטום הרחב אין מאפיינים ייחודיים למעט פס תאורה רוחבי ודקיק שנמתח מקצה לקצה. פרופיל הצד מינימליסטי עם גג די שטוח ועמודי גג בשיפוע מתון. הזנב חלקלק וזורם ורק מאחור מזכיר קצת את פורשה קאיין דור קודם. כל העסק ארוז בממדים גדולים משל רוב המתחרים, עם אורך של 4.74 מטר, רוחב 1.9 מטר וגובה 1.68 מטר. בסך-הכול עיצוב נעים, אבל בלתי זכיר.

פנים הרכב

לפני הכניסה לתא ממתין מטרד: מישהו במחלקת ההנדסה החליט לוותר על מפתח ואימץ את השיטה של טסלה. כלומר, כדי לפתוח או לסגור את הרכב צריך להוריד לטלפון אפליקציה או להצמיד מעין "כרטיס חכם" לנקודה על מראת הצד של הנהג. גילינו שזה לא פטנט שימושי בלילה גשום, עם ידיים עמוסות בקניות.

סף הכניסה/יציאה ממוקם בגובה נוח והדלתות הענקיות נפתחות בזווית רחבה. התחושה בתוך התא מרווחת ואוורירית בהשוואה לרוב המתחרים בפלח המחיר הזה, ומאחור יש מספיק מרחב ראש, כתפיים וברכיים עבור שלושה מבוגרים שגובהם מעל 1.80 מטר, אם כי האמצעי ייאלץ להתפשר על מסעד נוקשה.

גם הנדסת האנוש מיישרת קו עם טסלה ושות'. תנוחת הישיבה גבוהה ובטוחה, המושבים נוחים והראות לכל הכיוונים מצוינת, כולל לאחור. יש גם אפשרות לשטח את המושבים הקדמיים לטובת תנומה מזדמנת.

איכות הייצור מעניקה תחושה סולידית עם בידוד רעשים סביר והרבה משטחי פלסטיק רכים בטווח המגע והראייה. עם זאת, הצבע השחום-כתום של העור הסינתטי ושל משטחי הפלסטיק ברכב הדגמה שלנו יוצר אווירה קצת פסיכדלית.

מולטימדיה ומצלמות

עיצוב הפנים נצמד באדיקות לקוד המינימליסטי של טסלה, שרווח בתעשייה הסינית. בסביבת הנהג אין מתגים פיזיים למעט כמה זעירים על ההגה, שנראים כאילו שוכפלו מטסלה 3. הקונסול בין המושבים הקדמיים רחב מאוד ומסתיר הרבה חללי אחסון שימושיים.

לוח המחוונים גדול ולצידו מסך תפעול רוחבי ודקיק בממדים נדיבים, עם תצוגה חדה ותגובה זריזה. כל השליטה במערכות החיוניות מתבצעת באמצעות המסך, כולל כוונון כיוון זרימת האוויר, המראות, מערכת הקול ומה לא. זה מסיח את הדעת מהנהיגה אבל רוב התפריטים מאורגנים היטב וניכר בהם המגע של יצרן אירופי מנוסה. היינו שמחים לקבל פיקוד קולי יעיל כגיבוי.

האבזור התקני מכובד ונדיב וגם הדגם הבסיסי מגיע עם כיסוי חשמלי נגלל לגג הפנורמי, מצלמות היקפיות, מושבים קדמיים חשמליים, תאורת LED ועוד. כדי לקבל דלת אחורית חשמלית וחישוקי 20 אינץ' כבר צריך לבחור בחבילת האבזור היקרה יותר. הרכב מצויד במערכת בטיחות אקטיבית עתירת פונקציות אך ההתערבות שלה בשמירת הנתיב גסה, וביטול ההתערבות דורש התעמקות בתפריטים אחרי כל הנעה.

תא מטען

דלת תא המטען רחבה וסף ההטענה נמוך. התא מסתפק בנפח של 435 ליטר, רחוק מהנפח העצום של טסלה Y, שממדיה דומים.

מנוע וטווח נסיעה

באגף ההנעה מדובר במערכת די גנרית בדגמים סינים "עממיים". מנוע חשמלי אחורי בהספק 215 כ"ס וסוללה בקיבולת כ-70 קילוואט-שעה, שמספקת טווח של עד 424 ק"מ ב-WLTP. בזכות משקל מתון יחסית לממדים - קצת פחות מ-2 טון - הרכב מרגיש זריז, ועם תאוצה מאפס ל-100 קמ"ש ב-7.5 שניות ספק אם לרוב המשתמשים יהיו תלונות. הרכב צובר מהירות בעליות בקצב סביר ומשייט ללא מאמץ במהירויות (הטיפוסיות, לא החוקיות) של כביש 6. אבל ריגושים הם לא המחלקה שלו.

טווח הנסיעה צנוע יחסית למתחרות בפלח, אם כי הניהול האנרגטי של הרכב די יעיל, לפחות בתנאים הקרירים שבהם נערך המבחן. לקיץ יש חוקים אחרים. יש גם מערכת סבירה למחזור אנרגיית הבלימה, אם כי דוושת הבלם משדרת נוקשות.

הרכב לא תומך בטעינה ביתית של 11 קילוואט, שבה מצוידים רוב המתחרים, והמשמעות היא זמן טעינה ביתי ארוך ביחס לממוצע.

על הכביש

התרומה העיקרית של האירופאים לפרויקט היא כיול השלדה. מהנדסי C10 לא בחרו בפתרון הסיני המקובל של ריכוך המתלים כדי לפצות על המשקל הגבוה, ועל הכביש הרכב מרגיש די מגובש עם נטיית גוף מרוסנת בפניות ואחיזת כביש טובה. לפחות לחלק מכך אחראי סט מכובד של חישוקים וצמיגים.

היציבות הכיוונית במהירויות גבוהות טובה, וחבל שההיגוי לא מיישר קו. במצב הרגיל הוא קליל וחסר תחושה, ובמצב התכנות הספורטיבי - כבד וחסר תחושה.

נוחות הנסיעה סבירה עם ספיגה יעילה של מהמורות טיפוסיות, אם כי מהמורות קשוחות יגרמו לחלק האחורי לנתר.

מחיר

מחיר הבסיס של C10 עומד על 170 אלף שקל וברף הזה אפשר למצוא כלים חזקים יותר, מהירים יותר ועם טווח חשמלי גדול יותר. מנגד, מי שמציב בראש סולם העדיפויות אבזור שופע, מרחב פנימי רציני או סטטוס שנלווה לממדים מכובדים, יקבל כאן הרבה תמורת כספו. מ-0 ל-100 קמ"ש

חלק מהמתחרות

דיפאל 07

202 אלף שקל עולה הקרוס-אובר החשמלי מבית שנגאן. תא הנוסעים מרווח ומאובזר היטב. להנעה אחראי מנוע בהספק 218 כ"ס וסוללה של 80 קילוואט מספקת טווח של עד 475 ק"מ

דיפאל 07 / צילום: יח''צ
 דיפאל 07 / צילום: יח''צ

BYD SEAL U

191 אלף שקל עולה גרסת הכניסה ההחשמלית של הקרוס-אובר הגדול מבית BYD. להנעה אחראי מנוע 218 כ"ס וסוללה של 72 קילוואט עם טווח של עד 420 ק"מ

BYD SEAL U / צילום: יח''צ
 BYD SEAL U / צילום: יח''צ