משיכון ובינוי ועד משק אנרגיה: מדוע זינקו מניות רוכשי תחנות הכוח

לאחר שימוע שעורר חששות ליציבותם הפיננסית של רוכשי התחנות, קבעה רשות החשמל תקרה גבוהה יותר לתעריפים המשולמים להם • החיסכון המוערך לציבור: כ-400 מיליון שקל בשנה

תחנת הכוח ברמת חובב / צילום: יוסי וייס
תחנת הכוח ברמת חובב / צילום: יוסי וייס

בתחילת ספטמבר האחרון פרסמה רשות החשמל הודעת שימוע, שתכליתה קביעת תקרת מחיר מקסימלי ל"תעריפים המשלימים" שמקבלים יצרני חשמל (תחנות כוח המופעלות בגז) אשר משתתפים במכרזיה של חברת נגה, מנהלת רשת החשמל.

המוסדיים כבר מצביעים ברגליים: המדד שמפתיע עם ביצועים חזקים
הישראלית שצנחה ב-17% בסוף השבוע, רגע אחרי שנגעה בשיא  

זאת באמצעות שינוי שיטת החישוב לתעריף החשמל שאותו רוכשת נגה מידי ארבע תחנות כוח פרטיות, שנרכשו מידי חברת החשמל בשנים האחרונות (תמורת סכום כולל של כ-16 מיליארד שקל).

בהמשך, בשלהי חודש נובמבר, דיווחו החברות המחזיקות בתחנות הכוח הללו כי השימוע של רשות החשמל (שעדיין לא קיבל אז חותמת סופית) מאיים לנגוס בהכנסותיהן, להעיב על מודל החזר ההשקעה שלהן ואף על יציבותן הפיננסית, עד כדי היעדר יכולת לעמוד בהתחייבויות שנטלו.

אלא שביום חמישי האחרון הודיעה רשות החשמל על ההחלטה באשר לתעריף אשר יגביל את גובה התשלומים שגובים היצרנים - הודעה שהתקבלה בשוק ההון באנחת רווחה, כפי שעולה מהזינוק במניות החברות הציבוריות שמושפעות ממנה. מניית שיכון ובינוי אנרגיה קפצה ב-16% (החברה האם שיכון ובינוי עלתה ב-12%), משק אנרגיה ב-12%, וקרנות התשתיות קיסטון וג'נריישן קפיטל עלו בהתאמה ב-4% ו-5%. בסך-הכול נוסף לשווי השוק של ארבע החברות סך של 700 מיליון שקל ביום מסחר אחד.

רשות החשמל הסבירה בהודעתה מחמישי, כי בהמשך להערות שהתקבלו בשימוע, היא החליטה לשנות את תקרת המחיר לייצור החשמל לגבוהה יותר מהאמור בשימוע. כמו כן קבעה הרשות "עלות התנעה" (הפעלת תחנת הכוח טרם הפקת החשמל) גבוהה יותר בהתאם להערות שעלו בשימוע.

לאחר הזינוקים ביום חמישי, מרבית המניות המוזכרות חתמו את יום המסחר (א') במגמה של ירידות קלות. מניית שיכון ובינוי אנרגיה  ירדה ב-0.2%, מניית משק אנרגיה  נחלשה ב-0.5%, מניית ג'נריישן קפיטל  סיימה ללא שינוי ומנגד מניית קיסטון  עלתה ב-1.3%.

הצעות מחיר "מנותקות"

ארבע החברות הציבוריות המושפעות מההחלטה מחזיקות כולן בתחנות כוח שהופרטו על ידי חברת החשמל: משק אנרגיה של הקיבוצים שולטת באמצעות חברת דליה אנרגיה בתחנת הכוח "אשכול", שנרכשה לפני קצת יותר משנה תמורת סכום שיא של 9 מיליארד שקל; שיכון ובינוי אנרגיה מחזיקה בתחנות הכוח חגית (מזרח) ורמת חובב; קרן ג'נריישן בתחנת אלון תבור; וקיסטון בחגית (מזרח) ורמת חובב. יש לציין כי מאז אמצע נובמבר האחרון, טרם הודעת החברות על החשש מהשלכות השימוע ברשות החשמל, עלו ארבע המניות הללו ב-6%, 66% (משק אנרגיה), 13% ו-15% בהתאמה.

טרם פרסום השימוע אשתקד, ניטרה רשות החשמל את פעילות היצרנים בשוק, בחנה את הצעות המחיר שלהם, והסיקה כי לא מתקיימת למעשה תחרות בין היצרנים, ותמחור הצעות המחיר מנותק מעלויות ייצור האנרגיה שלהם בפועל.

לטענתה, היצרנים קיבלו תשלומים נוספים בהתאם להצעות המחיר שהגישו למנהל המערכת, ובשל מגבלות השוק, למעשה קבעו לעצמם את התשלום שיקבלו, על אף העובדה שגובה התשלומים היה צריך להיקבע במנגנון תחרותי. תעריפים אלו משולמים ליצרנים כתוספת למחיר השוק ששולם להם. לפי הבחינה של רשות החשמל, מצב זה איפשר ליצרנים לגרוף רווחים עודפים במאות מליוני שקלים אשר הכבידו על תעריף החשמל לצרכנים.

בהחלטה מיום חמישי מסרה רשות החשמל כי בחנה באופן מעמיק את התנהלות התחרות במקטע הייצור הקונבנציונלי (באמצעות גז טבעי), וגילתה לטענתה שילוב של גורמים שהובילו להיעדר תחרות במשק החשמל.

לפי ההחלטה שגיבשה הרשות, יצרני החשמל יהיו זכאים לאחד משני סוגי תעריפי ההגנה: תעריף משלים (השלמה ברמה יומית לעלויות הייצור של היצרן) או תעריף העמסה מחוץ לסדר (העמסה בשל אילוצי מערכת), אשר ישולמו בהתאם לתעריף שקבעה הרשות ולא להצעה שהגיש היצרן.

​נקבעה תקרה, בלי פיקוח

ההחלטה, ציינה רשות החשמל, התקבלה לאחר שימוע ציבורי מקיף שבמסגרתו נשמעו בכתב ובעל פה הטענות של כל יצרני החשמל והגופים הפיננסיים (הבנקאיים) המממנים את התחנות.

בדברי ההסבר להחלטה מציינת הרשות את הסיבות שהביאו להיעדר תחרות במשק, וביניהן: מספר קטן של שחקנים בשוק; התעכבות באישורי הממשלה להקמת תחנות כוח חדשות; החסמים הגבוהים לכניסת מתחרים חדשים לשוק; וריבוי אילוצים תפעוליים, סביבתיים ואזוריים במשק החשמל בישראל.

על פי דברי הרשות, "מתוך הסתכלות רחבה על המשק והתחרות הוחלט בשלב זה לקבוע רק תקרה לתעריפי ההגנה המשולמים ליצרנים, ולא לפקח על הצעות המחיר שמוגשות על-ידם". ההחלטה, טוענת הרשות, צפויה לחסוך לציבור למעלה מ-400 מיליון שקל מדי שנה.