ענף הסוללות לרכב צפוי לעבור החל מהקיץ הקרוב תהליך מקיף של שדרוג השקיפות הצרכנית, הבטיחות והמאפיינים הסביבתיים. זאת בעקבות כניסה לתוקף של "רגולציית הסוללות" החדשה באיחוד האירופי ב-18 באוגוסט.
● בלעדי | האונייה שעשתה השבוע היסטוריה קטנה והמסר של יבואניות הרכב
● בלעדי | תשלום בכניסה לגוש דן: הדיל מאחורי המכרז ההיסטורי שיוצא לדרך
לצרכנים שרוכשים כיום כלי רכב חשמלי - מאופניים ועד מכוניות - אין דרך לדעת מי ייצר את הסוללות שלהם, היכן הן יוצרו ובאיזה תאריך מה ההרכב הכימי שלהן ומה החתימה הסביבתית של ייצור הסוללה.
במסגרת הרגולציה החדשה יידרשו כל היצרנים, היבואנים והמפיצים של סוללות מעל קיבולת מסוימת, שנמכרות באיחוד האירופי, להצמיד לכל סוללה "תעודת זהות". זו תכלול את "ההיסטוריה" שלה, משלב הייצור, את הרכבה ואת החתימה הסביבתית של הייצור. הצרכנים יוכלו לקבל נגישות למידע באמצעות ברקוד עם קישור לרשת, שיוצמד לסוללות.
כללי בטיחות חדשים
ה"דדליין" לחובת הסימון באיחוד הוא פברואר 2027, אולם יש יצרנים שעתידים למלא את הדרישה הזו כבר השנה. במקביל, הרגולציה האירופית החדשה מכתיבה כללי בטיחות חדשים לסוללות, ומטילה אחריות על יצרני/משווקי הסוללות לאיסופן ומיחזורן בתום תקופת חייהם שלהן. כל זאת ללא עלות נוספת לצרכנים.
עם זאת, לפי הערכות בענף, תביא הרגולציה להתייקרות בעלויות הייצור והלוגיסטיקה של הסוללות, ואלה יגולגלו בעקיפין למחירים של הסוללות או של כלי הרכב.
ישראל אינה מחויבת לאמץ את הרגולציה האירופית הסביבתית. אולם היא ככל הנראה תאומץ ככתבה וכלשונה, בין השאר בשל צפי להצטברות של מאות טונות של סוללות רכב חשמליות שיסיימו את חייהן בשנים הקרובות. לפיכך, בענף מעריכים כי ישראל תשדרג בקרוב את רגולציית מיחזור הסוללות הנוכחית המיושנת, שתוכננה בעיקר עבור מצברים מיושנים לרכב, ולאמץ את הרגולציה החדשה.
בתעשיית הרכב קיימים נתונים סותרים על משך החיים האפקטיבי של סוללות ליתיום. הממוצע נע סביב עשר שנים ועד כ-200-250 אלף ק"מ. ואולם, קיימים גורמים נוספים המשפיעים על קצב הגריעה של סוללות מהשוק, ובהם תאונות; ירידה בטווח האפקטיבי שלהן לאורך זמן, בין השאר בשל שימוש תכוף בטעינה מהירה "אגרסיבית"; ושיפורים טכנולוגיים שהופכים אותן למיושנות. בשנתיים-שלוש הקרובות יחלו להיכנס לשוק סוללות מצב מוצק, שיציעו ביצועים מתקדמים הרבה יותר.
"יידרש היתר רעלים"
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "סוללות ליתיום, לרבות של כלי רכב, נחשבות לפסולת מסוכנת, ויש לטפל בהן בהתאם לחוק חומרים מסוכנים ותקנותיו. המשרד להגנת הסביבה מגבש מדיניות להסדרת האחזקה, הפינוי והטיפול בסוללות אלו, ויידרש להן היתר רעלים על פי החוק. עם סיום כתיבת המדיניות, היא תופץ לציבור… כיום קיימת אסדרה רחבה על רוב פסולת הסוללות בישראל במסגרת חוק לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות, תשע"ב-2012, הפועל במודל אחריות יצרן מורחבת. עם זאת, סוללות ומצברים של כלי רכב אינם נכללים באסדרה זו. המשרד בוחן אפשרות להרחבת החוק או לגיבוש רגולציה ייעודית לפסולת סוללות רכבים חשמליים".
נחת אצלנו: הדור המחודש של סיטרואן C4
חברת לובינסקי החלה לשווק בישראל את הדור המחודש של הקרוס-אובר סיטרואן C4. הרכב זכה לשינויי עיצוב קלים בחרטום, בזנב, בפנסים ובחישוקים, ולאבזור משודרג בתא הנוסעים. הרכב ישווק בשלב הראשון עם מערכת ההנעה של הדגם היוצא, שכוללת מנוע 1.2 ליטר טורבו בנזין בהספק 130 כ"ס ותיבה אוטומטית בת 8 מהירויות. האבזור התקני כולל בין השאר מסך מולטימדיה גדול יותר, תצוגה עילית, מושב נהג חשמלי עם עיסוי ועוד. המחיר מתחיל בכ-155 אלף שקל, ללא שינוי מהדגם היוצא.

סיטרואן C4 / צילום: יח''צ
BAIC תתחיל לשווק בישראל כלי רכב היברידיים עוד השנה
בהמשך השנה צפויים להגיע לישראל כלי רכב ראשונים של חברת BAIC הסינית, אחת מהיצרניות הסיניות הגדולות, שנמצאת בשליטת הממשלה המוניציפלית של בייג'ין. החברה מכרה בשנה שעברה 1.71 מיליון כלי רכב, ויש לה שותפויות ייצור עם מרצדס, יונדאי ולאחרונה גם שאיומי.
הדגם העיקרי, שצפוי להגיע לאירופה ולישראל, הוא הקרוס-אובר ההיברידי החדש BJ30E, שהוצג בתחילת השנה בתערוכת בריסל באירופה.
אורכו של הרכב 4.73 מ', רוחבו 1.91 מ' וגובהו 1.79 מ'.

BAIC / צילום: יח''צ
הדגם העיקרי לשוק האירופי מצויד בהנעה היברידית כפולה, שמשלבת מנוע 1.5 ליטר טורבו בנזין ומנוע חשמלי בהספק משולב של 280 כ"ס בתקן האירופי. הוא מתוכנן לעבירות שטח מתקדמת ורושם צריכת דלק מוצהרת של כ-15 ק"מ לליטר.
מחירו בגרמניה כ-36 אלף אירו ובארץ הוא צפוי לעלות פחות מ-200 אלף שקל. על פי נתוני משרד התחבורה, היבואנית היא קבוצת כדורי.
היבואנים מוחים: נמל אשדוד העלה בחדות את מחירי אחסנת הרכב "בחסות המדינה" | בלעדי
נמל אשדוד הקשיח משמעותית את תנאי האחסנה ליבואני הרכב, שפורקים ומאחסנים כלי רכב בנמל. כך מדווחים יבואנים בענף.
לאחרונה שלח הנמל ליבואנים חוזר לגבי מחירי האחסנה ארוכת-הטווח לכלי רכב בשטח הנמל החל מתחילת חודש מאי 2025, והמחירים המופיעים בו גבוהים בעשרות אחוזים מהמחירים כיום.
החל ממאי תעריפי האחסנה למכוניות פרטיות בנמל ינועו סביב חמישה שקלים ליום אחסנה ב-20 הימים הראשונים ועד כ-10 שקלים ליום החל מהיום ה-41 ועד ל-90 יום. פרק הזמן המרבי שהמדינה מאפשרת ליבואנים לאחסן כלי רכב בנמלים הוא שלושה חודשים.

כלי רכב חדשים בנמל אשדוד / צילום: Shutterstock
בשל גל היבוא המסיבי ברבעון האחרון של 2024, בהיקף של כ-100 אלף כלי רכב, המתקנים הלוגיסטיים של יבואנים רבים מלאים עד אפס מקום, וחלק מהיבואנים מאחסנים בנמל אשדוד מלאים של אלפי כלי רכב לתקופה ממושכת מהרגיל.
על פי התעריפים החדשים, על כל 1,000 כלי רכב שמאוחסנים בנמל למשך שלושה חודשים - פרק הזמן המרבי כאמור שמתירה המדינה - נדרשים היבואנים לשלם כ-340 אלף שקל בדמי אחסנה.
בענף הרכב ישנה התמרמרות רבה על התעריפים, ולטענת יבואנים זהו "גזל בחסות המדינה". חלק מהיבואנים אף מסרו כי הם בוחנים אלטרנטיבות לפריקה ואחסון בנמל.
מנמל אשדוד לא נמסרה תגובה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.