תחת שם חדש ובלי עכבות: יזם הנדל"ן שהסתבך וממשיך בשלו

גלובס חשף באוקטובר כי יזם הנדל"ן אורן קובי עדיין ממשיך למכור קרקעות, בניגוד לצו בית משפט • מידע חדש חושף כי שם החברה של קובי שונה מ־Land ל־Solid • עובדים מעידים כי משכורותיהם מעוכבות • חקירת המשטרה החדשה נמשכת • קובי: "הבל הבלים"

אורן קובי / צילום: כדיה לוי
אורן קובי / צילום: כדיה לוי

אורן קובי, יזם הנדל"ן המואשם בפלילים, אינו נח לרגע וממשיך לעבוד כרגיל - למרות צו בית המשפט האוסר עליו - כך חשפנו בגלובס באוקטובר האחרון.

תחקיר | בית המשפט אסר על אורן קובי לעסוק בנדל"ן, אבל זה לא עוצר אותו
התקדים הכפול בפרשת תיאום המחירים וההסתבכות הגדולה של אייל רביד 

על־פי העדויות, קובי ממשיך לפעול בחברה גם בימים אלה, מקיים פגישות עם לקוחות ואף מטפל בדרישות לקוחות להשבת כספים. החברות רשומות על שם ג'ון קנדלר מרמלה, שמלווה את קובי שנים ושימש בעבר כנהג שלו, בתקופה של הפעילות בחברת אדמה שבגינה הועמד קובי לדין. קנדלר גם רשום כעד תביעה במשפטו של קובי וחתם עבורו (עד שהתגלה כי אינו השוכר האמיתי) ב־2022 על חוזה שכירות של דירה במגדלי יו שבהם התגורר קובי, במחיר של 16 אלף שקל בחודש (שכירות ותשלום לחברת הניהול).

משרד ישן שם חדש / צילום: כדיה לוי
 משרד ישן שם חדש / צילום: כדיה לוי

נגד קובי מתנהל משפט מאז 2020 בגין שתי פרשיות חמורות בהונאת נדל"ן, גניבת עשרות מיליונים מלקוחות, סחיטה באיומים ושורת עבירות נוספות. הוא מואשם בגניבת 27 מיליון שקל מלקוחות חברת אדמה בין 2007-2012 ובעבירות מרמה.

קובי צבר חובות לנושים בגובה 66 מיליון שקל והואשם כי הקים מערך חברות נוסף, גם הן למכירת זכויות בקרקע חקלאית, ורשם בכזב אנשי קש כבעלי החברות, אף שהיה הרוח החיה והמנהל שלהן. הוא מואשם בהונאת נושים, בהלבנת הון, בעבירות אלימות ובשיבוש הליכי משפט.

​בעקבות הפרסום בגלובס, בינואר הוחלף שם חברת הנדל"ן במשרד בקומה ה־17 בבניין אקרו היוקרתי ברחוב יצחק שדה בתל אביב. השם שהופיע על דלתות המשרד "Land" (אדמה) השתנה ל"Solid", ונציגי החברה שמבצעת את שיחות המכירה בחיפה התבקשו להפסיק להשתמש בשם הקודם. בנוסף, הוקם אתר תחת השם החדש, ובו כבר לא הופיע שמו של קנדלר.

על־פי עדויות של גורמים בחברה, קנדלר ממשיך לפעול על־פי הוראותיו של קובי ששולט בחברה. למעשה "ג'ון הוא 'נער שליחויות'", אמר אחד העדים לגלובס. "כולם יודעים את זה במשרד. אורן נהג להגיע כמעט כל יום, אך בתחילה הציג את עצמו כיועץ אסטרטגי שרק עוזר לחברה. עם הזמן הוא החל לומר שהוא הבעלים של החברה". עדויות אלה מצטרפות לעדויות דומות של עובדים נוספים, שפורסמו בגלובס באוקטובר.

חמש שנים מכתב האישום: נותרו יותר מ־200 עדים 

חמש שנים לאחר שנפתח משפטו של אורן קובי - והסוף לא נראה באופק. עד כה העידו 100 עדים מתוך 350 שרשומים ברשימת עדי התביעה. אך משום שקובי החליף סנגורים רבים, חל עיכוב במשפט.

משפטו של קובי נקבע להיערך במשך יומיים בשבוע בפני השופטת נועה תבור בבית המשפט המחוזי בתל אביב. עם זאת, לא פעם מתבטלים דיונים כי קובי לא מתייצב. הוא כבר נעצר פעמיים, ובית המשפט איפשר לו להשתחרר באמצעות הפקדת מזומן להבטחת התייצבותו.

כתב האישום הראשון נגד קובי הוגש לפני חמש שנים, בינואר 2020, על־ידי פרקליטות מחוז תל אביב. קובי, שייסד את קבוצת אדמה, הואשם כי מעל ב־26 מיליון שקל מכספי לקוחותיו כששיווק קרקעות חקלאיות לציבור הרחב; הטעה לקוחות לגבי מצב הבעלות על הקרקע בחלק מהעסקות; משך כספים שהיו אמורים להיות בחשבונות נאמנות; ועשה בהם שימוש לצרכיו הפרטיים, לרכישת דירות יוקרה ולרכישת מכוניות ובגדים.

בנובמבר 2020 הוגש כתב אישום נוסף נגדו על הונאת נושים, הסתרת נכסים, הלבנת הון, עבירות מס וגם סחיטה באיומים ובתקיפה בנסיבות מחמירות. לאחר שחברת אדמה קרסה וקובי נכנס להליכי פשיטת רגל ופירוק, והנושים תבעו 244 מיליון שקל.

בזמן שהוא בחקירה פלילית, קובי הקים בחשאי מערך חברות בתחום עיסוק זהה לזה של קבוצת אדמה, כי ידע שהבנקים ורשויות המדינה לא יאפשרו לו לנהל חברות. שוב הוא רשם אנשים אחרים כבעלים יחידים בחברות. במקביל לקבלת הכנסות בעשרות מיליוני שקלים, הוא הגיע להסכם עם הנושים, המבוסס, על־פי האישום, על מצגי שווא. ממערך החברות הוא העביר כספים באמצעות צדדים שלישיים לקופת הנושים ועשה שימוש אישי בין היתר לרכישת רכבי יוקרה ותשלום לעורכי דין.

קובי נעצר בסוף 2020 ושוחרר לאחר 8 חודשים. לאחר שחרורו היה באיזוק אלקטרוני, אך לאחר מכן שוחרר. מאז ששוחרר נאסר עליו כאמור לעסוק בנדל"ן בכל צורה. בית המשפט הבהיר לו כי הוא לא יכול לעסוק בתיווך, בסחר או בכל עסקה אחרת במקרקעין, במישרין או בעקיפין, וההחלטה אושרה בבית המשפט העליון.

"הכול התנהל בשלט רחוק"

י' (פרטים מלאים במערכת) חתם על הסכם לרכישת קרקעות חקלאיות בספטמבר במהלך פגישה עם קובי. באוקטובר הגיע קובי עד למקום מגוריו של י' ביישוב מרוחק בדרום כדי לסגור איתו עסקה נוספת. י' רכש לבסוף שתי קרקעות חקלאיות של 100 מ"ר בעלות של 280 אלף שקל, ואף שכנע את חברו לעשות כך. מרבית הסכום הועבר לחברת ג.ק.צ.ב נדל"ן - למעט 100 אלף שקל שהועבר לחשבון נאמנות.

"רציתי להראות את ההסכם לעורך דין, אבל אורן אמר לי שאין צורך, כי הוא מביא עורך דין חיצוני. הוא אמר לנו כל הזמן להיות רגועים כי בכל רגע נתון אפשר להתחרט, והחברה תחזיר את הכסף עם רווחים משווי הקרקע.

"במשך כשעתיים וחצי קובי אמר לנו 'אין לכם מה לדאוג, כי בכל רגע נתון - זה כתוב בחוזה - בהודעה של 30 יום מראש אתם תקבלו את כספכם חזרה ובנוסף את פירות עליית שווי הקרקע'. הודעתי לו בסוף אוקטובר שאנחנו רוצים לצאת מעסקה אחת. קובי אמר שיחזיר את הכסף. בסוף נובמבר ביקשנו לבטל גם את העסקה השנייה".

לדברי י', מאותו רגע, קובי אמר לו מדי שבוע שהוא מטפל בביטול ויחזיר את הכסף. "הוא כל הזמן אמר לי שהוא תמיד זמין, אבל לא החזיר את הכסף. חתמתי בידיעה שאוכל לקבל את הכסף בתוך 30 יום. אני בונה בית וחייב את הכסף. זה כל הכסף שיש לי לבניית הבית כהון עצמי".

עורך דין שעבד עם חברת אדמה סיפר לגלובס: "עבדתי איתם במשך תקופה, עד שהבנתי את הסיפור וברחתי. הבנתי שקובי עומד מאחורי החברה. לקח לי זמן. מחקירה שעשיתי הבנתי שמדובר בקובי. התעמתי עם ג'ון, ולאחר מכן אורן התקשר אליי, קילל ואיים עליי כי רציתי להפסיק לעבוד איתם".

לדברי עורך הדין, "הכול התנהל בשלט רחוק, והתקשורת הייתה עם ג'ון. כשאתה מדבר איתו, אתה מבין שהוא 'קוף'. מי שחי את העולם הזה מבין שאין לו שמץ של מושג על מה הוא מדבר, ושהוא מנוהל ולא מנהל. זה ברור. הם לחצו עליי להעביר כספים מחשבון הנאמנות. לא הסכמתי. אמרתי שאני צריך לרשום הערות אזהרה. אך היה לחץ לא סביר".

בנוסף, עורך הדין אמר כי "ייצגתי את הרוכשים שהם (קובי וקנדלר; נ"ש) שלחו אליי. הרוכשים אכן העבירו לי כסף שאיתו פתחתי חשבון נאמנות. מה שאורן עושה זאת רמאות. הוא מציע לאנשים לחסוך כסף באמצעות הצהרה כוזבת - למשל, במקום להצהיר שהעסקה היא בסך מיליון שקל, הוא מציע לרוכשים להצהיר רק על מחצית הסכום. בכך, מסביר קובי, הם יחסכו מס רכישה. את הכסף קובי מבקש להעביר לחשבון החברה. ככה אנשים נעקצים - הם לא מעבירים את הכסף לעורכי דין לטובת נאמנות אלא לחברה שלו", הוא הסביר.

הפרטים החדשים

החליף שם

חברת LAND שבמסגרתה פועל אורן קובי, החליפה את השם בינואר ל־SOLID בעקבות הפרסומים בגלובס.


ממשיך לפעול

קובי ממשיך להחתים לקוחות על קרקעות ולפעול מול לקוחות הדורשים את כספם חזרה.


לא מחזיר כסף

למרות התחייבות החברה לאפשרות ביטול, לקוחות מדווחים כי אינם מקבלים את כספם חזרה.


עדיין נחקר

חקירת המשטרה בעניין הפרת הצו עדיין מתנהלת.

"מרוב לחץ השתכנעתי"

עדות זו משתלבת עם עדותו של אחד הלקוחות, שתיאר כיצד קובי הציע לו בפגישה להגדיל את דמי "עמלת המשווק", שמשולמת לחברה, כדי לחסוך בתשלום מס רכישה: "הוא הציע שאגדיל את דמי עמלת המשווק ל־79 אלף שקל, וכך הדיווח לרשויות יהיה רק על סך 100 אלף שקל. קובי הוסיף שזה מהלך חוקי. מרוב לחץ השתכנעתי שזה בסדר. וכך היה".

בסופו של דבר, סכום של 79 אלף שקל עבר ישירות לחברה, ואילו 100 אלף שקל עברו לחשבון נאמנות. הסכום הבא ששילם י' כבר עבר ישירות לחברה.

רוכש אחר בשם יוסי (הפרטים המלאים במערכת) הגיש בינואר תביעה לבית משפט השלום בתל אביב על סך 100 אלף שקל. בתביעה שהוגשה באמצעות עו"ד מאור זכריה נטען כי סכום של 69 אלף שקל לא הושב לו במשך חודשים. על־פי התביעה מאפריל 2024, יוסי חתם על הסכם לרכישת קרקע, "לאחר מסע לחצים, הבטחות שווא ושקרים שאין בינם לבין המציאות דבר וחצי דבר".

בתביעה טוען יוסי כי לא היה מיוצג, וכי בפגישה נכח עורך דין מטעם החברה, כך שיחסי הכוחות לא היו שוויוניים. לטענתו, כשאמר שאין לו כסף לבצע את העסקה, קובי ביקש ממנו לקחת הלוואה אונליין. בע־פה מסר לו נציג המכירות כי הקרקע תהיה זמינה לבנייה בתוך 8-6 שנים. עם זאת, בחוות־הדעת השמאית שצורפה להסכם מופיעה הערת שוליים, שממנה עולה כי ייתכן שייעוד הקרקע ישתנה. לפיכך, בתביעה נטען להטעיה, ונכתב כי בעוד שהכספים היו אמורים לעבור לחשבון נאמנות - הם עברו לחשבון של החברה.

גם מ' רכש קרקעות בשווי 900 אלף שקל מהחברה. את הרכישה האחרונה בסך 149 אלף שקל הוא ביצע בדצמבר, ובה היה מעורב אורן קובי. את העסקה הזו ביקש מ' לבטל, אך קובי לא השיב לו את הכסף.

הלנת שכר לנציגי המכירות

מהמידע שהגיע לגלובס, חברת סוליד פועלת באמצעות המשרד בתל אביב ומשרד "פוקס מדיה" ברחוב הספיר 7 בחיפה, שבו מועסקים כ־20 טלפנים שתפקידם להציע לאנשים לערוך שיחה עם איש מכירות לרכישה של קרקע חקלאית. הנציגים מתקשרים לאנשים שמופיעים במאגר הכולל מידע על קרקע חקלאית. אם אדם מסוים מביע רצון, נציג מהסניף בתל אביב חוזר אליו, ובאותו סניף גם מתקיימות פגישות המכירה.

אחד העובדים שעבד במשרד בחיפה אמר כי הנציגים שעובדים בו "מספקים פרטים בסיסיים, למשל, קרקע לפני הפשרה בגדרה, מסבירים שיש הערכת שמאי תקן 22, ושהקרקע תופשר בתוך 5-7 שנים בעלות של 190 אלף שקל - שיעלה ל־1.3 מיליון שקל. הנציגים גם מציינים שיש עלויות בנייה. מספיק שהלקוח רוצה לשמוע עוד פרטים - והמידע עובר לתל אביב".

התנהלות אחרת שנחשפה היא ששמה של חברת שיווק הקרקעות הוא "פוקס מדיה", אך תלוש המשכורת לעובדים ניתן מחברת ג.ק.צ.ב נדל"ן - אותה חברה שבאמצעותה נערכות העסקות למכירת הקרקעות בתל אביב.

על־פי עדויות, בחברה יש תחלופה גבוהה של עובדים, כשהוותיקים ביותר עובדים כמה חודשים בלבד. בעל החברה הרשום הוא שוב קנדלר. מסתבר כי בינואר העובדים בחיפה לא קיבלו משכורת בזמן. עובדת בחיפה במשך חודשיים סיפרה: "עיקלו לי את חשבון הבנק, כי לא נכנסה לי משכורת". רק אחרי לחץ שהפעילו העובדים, קיבלו חלקם משכורות באיחור.

תגובות

מטעמו של קובי נמסר: "הבל הבלים ורעות רוח". ג'ון קנדלר לא מסר תגובה. מהמשטרה נמסר: "איננו מוסרים פרטים על אודות חקירות מתנהלות".

תגובת הפרקליטות: "הפרקליטות ובית המשפט עושים ככל שביכולתם לעמוד כנגד ניסיונותיו של אורן קובי לשבש את ההליך - בין היתר הוציא בית המשפט צווי הבאה לנאשם ולעדים, חילט ערבויות ועוד. חשוב להדגיש כי למרות ניסיונותיו של קובי, המשפט מתנהל באופן רציף, ועד היום עלו להעיד מעל ל־100 עדים, ובזמן הקרוב צפויה התביעה לסיים את פרשת התביעה באישום הראשון".

*** חזקת החפות: אורן קובי לא הורשע בביצוע עבירות, ועומדת לו חזקת החפות.