התקדים הכפול בפרשת תיאום המחירים וההסתבכות הגדולה של אייל רביד

לראשונה בענף המזון, כתב אישום פלילי בגין התבטאויות פומביות בניסיון לתאם מחירים ולערוך הסכם כובל • במוקד: בעלי ויקטורי, אייל רביד, המואשם בשורת סעיפים ועשוי לרצות עונש מאסר אם יורשע • איתן יוחננוף מואשם בעבירה קלה יותר של אי־פיקוח • וגם: הסטטוס המשפטי של יתר המעורבים בפרשה

אייל רביד, מנכ''ל רשת ויקטורי / צילום: עומר וידר
אייל רביד, מנכ''ל רשת ויקטורי / צילום: עומר וידר

חקירת פרשת חברות המזון: רשות התחרות הגישה היום (ד') כתב אישום ראשון בפרשת תיאום המחירים הנחקרת מאז 2021. הנאשם המרכזי הוא מנכ"ל ובעלי רשת הקמעונאות ויקטורי , אייל רביד, יחד עם החברה הציבורית. רביד מואשם בהתנהגות שיטתית הפוגעת בתחרות, בשישה מקרים של תיאום מחירים או ניסיון לתיאום, המכונה בחוק הסדר כובל. כל האישומים מתרחשים על פני מספר חודשים בשנת 2021.

ניתוח | לראשונה הוכר ועד עובדים פנימי במנותק מההסתדרות. מה צפוי כעת?
10 שנים של מאבק הסתיימו בדחייה: תושבי כפר מל"ל יחזירו למדינה קרקעות

יחד עם רביד הועמדו לדין גם רשת יוחננוף , הבעלים איתן יוחננוף והמשנה למנכ"ל אלעד חרזי; וכן רשת סופר ברקת והבעלים אפרים תשובה. יוחננוף וברקת הואשמו באישום אחד של הסדר כובל עם ויקטורי, ואיילו איתן יוחננוף הואשם, יחד עם יתר המנהלים, באישום של אי־פיקוח על חוק התחרות.

מי בשימוע ומי מחכה

ביוני 2023 הושלמה החקירה, אך מאז נעשו השלמות מעת לעת. לשטראוס וויליפוד   נערכו שימועים, אך טרם התקבלה החלטה סופית. לגבי יוניליוור, דיפלומט ושופרסל - עוד לא התקבלה החלטה אם ייערך שימוע. בסוף 2024 זימנה רשות התחרות גם את משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בחברת ש. שסטוביץ, לשימוע לפני הגשת כתב אישום בחשד למחיקת תכתובת וואטסאפ בינו לרביד.

רביד הועמד לדין באישום הראשון על שביקש להעביר מסר לספקים ולקמעונאים, כדי להביא להסדר כובל להעלאת מחירים בשוק. הוא מאשם בכך בניסיון להסדר כובל.

באוקטובר 2021 כתב רביד בפייסבוק: "ימים קשים לפנינו, אפשר להגיד שלפנינו ממש צונאמי של עליות מחירים". הוא המשיך והתבטא באמצעי התקשורת: "הולכת להיות עליית מחירים חזקה מאוד… אני מאמין שהספקים יגיעו עם עליות מחיר, והחלטתי הפעם לספר לכולם".

זו פעם ראשונה שמוגש כתב אישום בישראל בגין עבירה של הסדר כובל על בסיס התבטאויות פומביות.

רביד מואשם גם שערך הסדרים כובלים בשיחות ישירות מול יוחננוף וסופר ברקת. ההסדר בין ויקטורי ליוחננוף עסק בהסכמה שלפיה בתנאי השוק ששררו באותה עת, הרשתות לא יערכו מבצעים, מלבד המבצעים העתיים שנקבעו מראש.

איתן יוחננוף, מנכ''ל ובעלים רשת יוחננוף / צילום: גבע טלמור
 איתן יוחננוף, מנכ''ל ובעלים רשת יוחננוף / צילום: גבע טלמור

ההסדר בין ויקטורי לסופר ברקת עסק בהסכמה בין הצדדים לשמור על הרווח הגולמי שלהם לאחר עליית מס הקנייה על כלים חד־פעמיים. המשנה למנכ"ל, חרזי, מואשם כי בשיחת טלפון הסכים עם רביד על כך.

רביד מואשם בעבירות שהעונש בגין החמורה ביותר שבהן הוא מאסר של חמש שנים. אם יורשע, רשות התחרות צפויה לבקש להטיל עונש מאסר בשל ריבוי העבירות ותכיפותן.

איתן יוחננוף, לעומת זאת, מואשם בעבירה הקלה ביותר בכתב האישום, לצד יתר המנהלים - אי־פיקוח - שהעונש עליה עשוי לנוע, על־פי ההערכה, בין מאסר על־תנאי לעבודות שירות.

מתוך כתב האישום - הפעולות של רביד

למנכ"ל בית השיטה
"אח שלי היקר, אורי. כשרמי לוי יעלה מחיר, אני אחשוב על זה. כשיוחננוף יעלה מחיר, אני גם אחשוב על זה" 

למשה גוזלי משסטוביץ
"אח שלי, תעלה מצדי את הכול. אם... אם השוק עולה, אנחנו עולים, מה... מה אני אגיד לך. יש כמה, יש כמה עליות שנתפסו"

עוד לגוזלי משסטוביץ
"אני לא רוצה לחרבן לך, אני רוצה לעזור לך. אתה יודע שאני לא רוצה למכור פריט ב־7 אם אפשר למכור אותו ב־10"

לאלי שני מד"ר פישר
"שים לב שאני העליתי, והמחבל ממודיעין טרם העלה קטלוגי"

"ששני המחבלים יעלו"

כתב האישום תקדימי גם בהחלטה של רשות התחרות להעמיד לדין פלילי על עבירות לפי החוק לקידום התחרות בענף המזון. עד היום האכיפה נעשתה במישור המינהלי בלבד. רביד הועמד לדין על שלושה מקרים של "התערבות אצל ספקים במחירים לצרכן של קמעונאים אחרים" - עבירה שהעונש המקסימלי עליה הוא שלוש שנות מאסר.

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: אביגיל פפרינו-באר
 הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: אביגיל פפרינו-באר

כך למשל, רביד מואשם כי סיכם עם נציג ד"ר פישר כי החברה תדאג שהמחירים לצרכן של מוצריה יעלו גם אצל קמעונאים אחרים, לאחר שהסכים להעלות את המחיר. לאיש השיווק של בית השיטה כתב רביד: "הלוואי שיעלה את המחיר ב-20%", "רק ששני המחבלים יעלו" - בהתייחסו לרמי לוי ויוחננוף.

לנציגי שסטוביץ אמר רביד כי עליהם "להשבית" את רמי לוי, והפציר בהם שלא יספקו לרשת רמי לוי מוצרים בשל מחיריה הנמוכים: "אם השוק עולה, אנחנו עולים".

במקרה של בית השיטה, שביקשה להעלות את המחירים לקמעונאים, רביד הגיב: "רק ששני המחבלים יעלו" - כשהוא מתכוון לרמי לוי ויוחננוף.

רמי לוי / צילום: יונתן בלום
 רמי לוי / צילום: יונתן בלום

החברות אינן חשודות בגין האירועים, כי העבירה חלה על הקמעונאית. חוק המזון קובע כי קמעונאי לא יכתיב לספק ולא יתערב בעניין המחיר לצרכן שקמעונאי אחר גובה עבור מצרך.

בנוסף הואשמו מנהלי החברות בהפרת חובות הפיקוח למניעת עבירות לפי חוק התחרות ולפי חוק המזון.

האמירות הפומביות שסיבכו את רביד

ערוץ 13, ספטמבר 2021 
"הספקים צריכים את הזמן להתארגן כדי להעביר עליות מחיר בגלל כל נושא ההובלה העולמית"

פייסבוק, אוקטובר 2021 
"ימים קשים לפנינו, אפשר להגיד שלפנינו ממש צונאמי של עליות מחירים"

ערוץ 12 
"גם מנכ"ל שופרסל יודע שאם הוא יספור טוב־טוב את 14 הימים הקרובים. הוא יקבל על השולחן שלו את שבעת הספקים הגדולים, הוא יקבל מחירון חדש"

גלי צה"ל, אוקטובר 2021 
"בעוד חודש וחצי עד חודשיים סל הקנייה יתייקר בכ־10%", "הולכת להיות עליית מחירים חזקה מאוד"

"בלון של רשות התחרות"

כתב האישום הוגש על־ידי עורכי הדין מרשות התחרות אוהד בורשטיין, עפר מעוז, שירן איובי צוריאל ונריה ויניצקי רוקח.

מרשת יוחננוף נמסר בתגובה: "רשת יוחננוף בטוחה בצדקת דרכה וסבורה כי לא נעשתה כל עבירה מצד מי מטעמה. את המשך ההליך תנהל החברה בבית המשפט".

סופר ברקת ומנכ"ל החברה מסרו: "קיבלנו הבוקר את כתב האישום. לאחר עיון בחומר הראיות אנו משוכנעים כי מדובר בהליך משפטי אשר יתברר בסופו כחסר יסוד ויסתיים בזיכוי מוחלט".

עורכי הדין נתי שמחוני, אסף שובינסקי, אסף קליין ונועם לוי מסרו בשם אייל רביד ורשת ויקטורי: "מדובר בלא יותר מבלון ניסוי תקדימי שהפריחה רשות התחרות. ויקטורי שימשה מאז הקמתה כגורם מרכזי בקידום תחרות והורדת המחירים לצרכן. דבר חפותם של מרשינו יוברר בבית המשפט". 

*** חזקת החפות: אייל רביד, איתן יוחננוף, אלעד חרזי ואפרים תשובה וכן החברות ויקטורי, יוחננוף וסופר ברקת הם בגדר נאשמים בלבד ולא הורשעו בביצוע עבירה. להם וליתר החשודים בפרשה עומדת חזקת החפות.