הוועדה לצמצום הריכוזיות עדכנה היום (ג') את רשימת הגורמים הריכוזיים, רשימת התאגידים הריאליים המשמעותיים ורשימת הגופים הפיננסיים המשמעותיים בשוק. ברשימת הגורמים הריכוזיים ישנן 88 קבוצות, וברשימת הגופים הפיננסיים המשמעותיים יש 16 קבוצות (5 בנקים ו-10 גופים מוסדיים) ששווי נכסיהם עולה על 45.9 מיליארד שקל. ברשימת התאגידים הריאליים המשמעותיים - 29 קבוצות.
● חמשת הבנקים מציגים: שת"פ נדיר לקבלת פטור מהסדר כובל
● שאלות ותשובות | מתי אסור לקזז הפסד מניירות ערך? המשמעות של הפסיקה הדרמטית
החלטות הוועדה דרמטיות מבחינתם של הנכללים ברשימה, שעתידים להיתקל במגבלות שונות ובחובות רגולטוריות נוספות. לרשימת הגורמים הריכוזיים התווספו מילגם ולפידות קפיטל , ואילו רני צים , ישראכרט , מהדרין , סלקום ואלרון נגרעו מהרשימה.
דסק"ש (חברת השקעות דיסקונט בע"מ), שבשליטת קבוצת אלקטרה וקבוצת צחי נחמיאס, נפרדה ממספר החזקות משמעותיות: מחברת הקרקעות מהדרין, שמכירתה הושלמה בחודש אוגוסט 2023; מקבוצת התקשורת סלקום, שמכירתה הושלמה בחודש מאי 2024; ומזרוע השקעות הטכנולוגיה אלרון ונצ'רס, שמכירתה הושלמה בחודש ספטמבר 2024.
בעקבות כך, מהדרין, סלקום ואלרון, וכלל התאגידים שבשליטתן, נגרעו מרשימת הגורמים הריכוזיים ומרשימת התאגידים הריאליים המשמעותיים. גם לאחר מהלכים אלו, האשראי של דסק"ש חוצה את הרף לקביעתה כריאלית משמעותית.
חברת ההשקעות לפידות קפיטל ובעל השליטה יעקב לוקסנבורג התווספו לרשימת התאגידים הריאליים המשמעותיים ולרשימת הגורמים הריכוזיים, מכיוון שמחזור המכירות הקובע של הקבוצה חצה בשנת 2023 את רף ה-6.899 מיליארד שקל.
גם מילגם התווספה לרשימת הגורמים הריכוזיים, לאחר רכישת השליטה בדואר ישראל ובבנק הדואר. לפי ועדת הריכוזיות, הקבוצה נחשבת גורם ריכוזי, בשל היקף פעילות דואר ישראל בתחום הדואר, שעלה על מחצית מהפעילות בתחום. בהתאם, שם הקבוצה שונה מקבוצת הדואר לקבוצת מילגם והיא כוללת את בעלי השליטה בחברה: גיל ויל, שי ויל, אילת נבנצל ויל, ואת כלל התאגידים שבשליטתם.
השינויים בקריטריונים, והמשמעות של היכללות ברשימות
ישראכרט נגרעה מרשימת הגופים הפיננסיים המשמעותיים ומרשימת הגורמים הריכוזיים. ישראכרט נכללה ברשימות מכיוון שהייתה סולקת בעלת היקף פעילות רחב, אך קריטריון זה לא מהווה יותר פרמטר לקביעת גורם כפיננסי משמעותי. יציאת ישראכרט מהרשימה נובעת מהתיקון בחוק הריכוזיות ביוני 2024, הקובע כי סולקים הם לא גורמים ריכוזיים. המשמעות היא שיכולים להחזיק בחברה תאגידים ראליים משמעותיים, ועכשיו כשהיא לפני מכירה, עשויה להיות לכך השפעה.
גם קבוצת רני צים נגרעה מרשימת הגופים הפיננסיים המשמעותיים ומרשימת הגורמים הריכוזיים, בעקבות מכירת הפעילות הפיננסית של פסגות קרנות נאמנות ופסגות ניירות ערך לשעבר. הקבוצה נחשבה לפיננסית משמעותית בשל היקף נכסיה המנוהלים, שחצו את הרף הקבוע בחוק.
כמו כן, נגרעו, התווספו, וסווגו אחרת תאגידים ויחידים בקבוצות שונות, לאור שינויים בקבוצות אלו. למשל, בקבוצות חברת החשמל, קבוצת צחי נחמיאס וקבוצת אלקטרה.
המשמעות של הכללת חברה ברשימות היא שמתן רישיונות או זיכיונות בתשתיות חיוניות, או הפרטה של חברות ממשלתיות על־ידי המדינה, לגורמים המנויים ברשימות, מחייבים את המאסדר לשקול שיקולי ריכוזיות כלל-משקית, ולהיוועץ בוועדה לצמצום הריכוזיות.
בנוסף, להימצאות ברשימה יש השלכות בהקשר חובת ההפרדה בין תאגידים ריאליים משמעותיים ובין גופים פיננסיים משמעותיים. כך למשל, דירקטורים לא יכולים לכהן גם בתאגיד פיננסי משמעותי וגם בתאגיד ריאלי משמעותי. מרגע שחברה נכללת ברשימה, דירקטור בעל כובע כפול צריך להתפטר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.