המכסים החדשים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על סין, קנדה ומקסיקו נכנסו לתוקף, מה שמגדיל את המסים שישלמו יבואנים אמריקאים על מוצרים מסוימים כאשר הם נכנסים למדינה.
החל מהיום (ג'), יבוא לארה"ב מסין - שותפת הסחר השלישית בגודלה של ארה"ב - יהיה כפוף למכס חדש של 10%, בנוסף למכס הראשוני של 10% שהטיל טראמפ על מוצרים סיניים בחודש שעבר.
● מה עומד מאחורי המושג "מכסי מגן" שמחולל סערה בכלכלה העולמית?
● וורן באפט בהתבטאות נדירה. מה הוא חושב על המהלך של טראמפ?
המכסים על מוצרים המיובאים מקנדה וממקסיקו - שתי שותפות הסחר הדו-צדדיות הגדולות ביותר של ארה"ב, על-פי נתוני הלשכה לסטטיסטיקה של ארה"ב - צפויים גם הם לעלות, עם מכסים בגובה של 25% על כלל היבוא משתי המדינות. עם זאת, נקבעה החרגה למכס נמוך יותר של 10% על יבוא נפט מקנדה.
אתמול (ב') נשאל הנשיא טראמפ אם נותר מקום לקנדה או למקסיקו להגיע להסכם שימנע את המכסים, והשיב: "אין מקום למקסיקו או לקנדה. לא, המכסים, אתם יודעים, הם כבר נקבעו. הם נכנסים לתוקף מחר".
זמן קצר לאחר כניסתו לתפקיד בינואר, הודיע טראמפ כי יטיל מכסים על שלוש המדינות, וציין את זרימת משלוחי הפנטניל דרך גבולות מקסיקו וקנדה וכן את חומרי הגלם לפנטניל שנשלחים מסין.
בעוד שהמכסים על סין יושמו בהתאם ללוח הזמנים, הנשיא דחה את יישום המכסים על קנדה ומקסיקו בחודש, לאחר ששתי המדינות הכריזו על צעדים לחיזוק אבטחת הגבולות.
"כדי שתבינו, כמויות אדירות של פנטניל נשפכו לתוך המדינה שלנו ממקסיקו, וכפי שאתם יודעים, גם מסין, שם זה עובר למקסיקו וממשיך לקנדה. ולסין היה גם 10% נוספים, אז זה 10 ועוד 10. וזה נכנס מקנדה, וזה נכנס ממקסיקו, וזה דבר מאוד חשוב לומר", אמר טראמפ במהלך מסיבת עיתונאים אתמול.
יגיבו עם מכסים משלהן
שותפות הסחר של ארה"ב כבר אותתו כי הן מתכננות להגיב באמצעות מכסים משלהן על יצוא אמריקאי וכן באמצעות חסמי סחר שאינם מכסיים המכוונים לחברות אמריקאיות.
קנדה הודיעה כי תטיל מכס של 25% על מגוון רחב של יצוא אמריקאי, כולל מכונות, חלקי רכב, מוצרי הלבשה, אלכוהול וטבק, ציוד ספורט, מוצרי פלסטיק, חומרי בנייה, עץ, מוצרי חקלאות, מכשירי חשמל, רהיטים, כימיקלים ועוד.
בנוסף, קנדה מתכננת להטיל מכסים על מוצרים אמריקאים נוספים, בהם מכוניות, משאיות, אוטובוסים, כלי רכב חשמליים (EVs), רכבי פנאי, מוצרי פלדה ואלומיניום, פירות וירקות, בשר בקר, בשר חזיר, מוצרי חלב ועוד.
ממשלת מקסיקו אותתה כבר בפברואר כי היא מתכננת מכסים תגמוליים שתטיל במקרה שטראמפ יממש את איומו על מכסים, אם כי לא פירטה אז את הצעדים. דיווח של רויטרס, שציטט מקורות המעורים בנושא, הציע כי המכסים האפשריים ינועו בין 5% ל-20% על בשר חזיר, גבינה, תוצרת חקלאית, פלדה ואלומיניום מתוצרת ארה"ב.
סין מצידה הגיבה למכסים הראשונים על-ידי הטלת מכסים בגובה 15% על יצוא אנרגיה אמריקאי, כולל פחם, גז טבעי ונפט; וכן מכסים של 10% על סחורות מיוצרות, כולל משאיות ומכונות חקלאיות.
בתגובה למכסים החדשים, סין הטילה היום מכסים על יבוא מסוים מארה"ב. משרד האוצר הסיני הודיע זמן קצר לאחר כניסת המכסים האמריקאים לתוקף כי יטיל מכס נוסף של 15% על פחם וגז טבעי נוזלי וכן מכס של 10% על נפט גולמי, ציוד חקלאי ומכוניות עם מנועים גדולים המיובאות מארה"ב.
בנוסף, סין פתחה בחקירת הגבלים עסקיים נגד גוגל, חברת-האם של אלפאבת, והוסיפה הן את חברת PVH Corp, המחזיקה במותג קלווין קליין ומותגים נוספים, והן את חברת הביוטכנולוגיה האמריקאית Illumina לרשימת "הישויות הבלתי מהימנות" שלה.
בנוסף, משרד המסחר של סין ומנהל המכס שלה הודיעו כי יטילו מגבלות יצוא על מתכות ונדל"ן נדיר החיוניים לתעשיות טכנולוגיה מתקדמת ולמעבר לאנרגיה נקייה.
על-פי הודעת המשרד, המכסים החדשים על סחורות אמריקאיות ייכנסו לתוקף ב-10 בפברואר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.