הקונספציה שנסדקה בעקבות הטלטלה האחרונה בשווקים

מדד S&P 500 משתרך מאחורי סין ואפילו מאחורי הבורסה הגרמנית • הוא נופל למרות מה שבעיני רבים היה המפתח להבטחת המשך המובילות שלו, והנחת היסוד מאחורי השקעה הבלעדית במדד - נסדקה

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock, orhan akkurt
וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock, orhan akkurt

הכותב הוא כלכלן ראשי ומשנה למנכ"ל פרופיט פיננסים

לאחר שבשנתיים אחרונות מדד ה-S&P 500 תפס את מעמד "היהלום שבכתר", מתחילת 2025 הוא משתרך מאחור ובמיוחד מול מדדים בסין, כמו מדד שנגחאי, ומול מדדים אירופים, כמו ה-DAX הגרמני. החולשה ב-S&P 500 הגיעה למרות שמהפכת הבינה המלאכותית נמשכת, מה שבעיני רבים היה המפתח להבטחת המשך המובילות שלו. כלומר, זהו סדק בהנחות היסוד להשקעה הבלעדית ב-S&P 500. מובן שזהו רק סדקון קטן ועשוי להיות חסר משמעות בראי ההיסטוריה, אבל אותם ההסברים שניתנים לאותו "סדקון" עשויים תיאורטית להימשך גם חודשים, שנים ועשורים.

הנתון שצפוי לשפוך אור על כיוון הריבית בארה"ב
לקראת הסתערות חברות הבנייה על הבורסה: אילו הנפקות הכי השתלמו

האמריקאיות לא תמיד מובילות

ההסברים שאנו מקבלים בחודשיים האחרונים לגבי פערי התשואות סודקים גם את הנחת ההשקעה אצל רבים כי ה-S&P 500 כשלעצמו כבר מפוזר מספיק גלובלית, בשל הבינלאומיות של רבות מהחברות בו. בפועל, אנו עדים להשפעות בעלות מאפיינים גאוגרפיים שונים.

מלחמת הסחר המתמשכת של ארה"ב, שרק הסלימה עוד גם בחודש האחרון, דחפה חברות סיניות לתחומים שלפני כן לא בלטו בהם, ומנגד הכבידה על חברות אמריקאיות. דוגמה בולטת היא ענקית השבבים אנבידיה שהביעה חשש כי מגבלות הסחר יפגעו ביכולת התחרות הגלובלית שלה. בנוסף, הבדלי המדיניות לא מסתכמים בתחום הסחר. גם ברבדים מסוימים נוספים, כמו רגולציה ואפילו חדשנות, ניתן לראות כי לחברות מאירופה, סין, הודו וגם ישראל יש יתרונות.

מכה מהכלכלה הקלאסית

אותה הנחה כי "אין צורך בפיזור גלובלי בנוסף ל-S&P 500" חטפה מכה גם מכיוון הכלכלה הקלאסית, כשנתוני אינפלציה גבוהים בארה"ב, עוד אפילו לפני ההשפעות האינפלציוניות של הסלמת מלחמת הסחר, הובילה את הפד לאותת על עצירת תהליך הפחתת הריבית, זה בשונה מהמדיניות המרחיבה באירופה. גם נתוני הצמיחה לרבעון הרביעי בארה"ב, שהיו חלשים מהצפוי (2.3% לעומת צפי ל-2.6%), הכבידו על השוק. כלומר, חברות ה-S&P 500 הן אומנם בינלאומיות בפעילותן, אך במבחן המציאות הן מתגלות רגישות יותר לכלכלה המקומית.

הלקחים מהחודשיים הראשונים של 2025 ברורים, לאף סקטור ולאף גאוגרפיה אין מונופול על העליות בשוקי ההון. הנחות העבודה עליהן מתבססים רבים מחסידי ה-S&P 500 הטהור התמוטטו. מאז ומעולם שוק ההון תעתע במשקיעים ודחף אותם לקונספציות שנשברו. הוא נתן ולקח תשואות במקומות ובזמנים שאף אחד לא ציפה. הוא עלה בשנת קורונה וקרס במהפכת האינטרנט (2000-2010). גיוון השקעות איננו התנגדות לרעיונות ה-AI אלא להיפך.