מחקר DNA חדש גילה עם עתיק שמהווה את המקור ל-50% מהאנושות

עפ"י המחקר, ייתכן כי בני היאמנאיה הפיצו את השפה שלהם, שפה קדומה שמתוכה נולדה משפחת השפות האינדו-אירופיות, שכיום מכילה כ-400 שפות שונות • כמו כן עולה הסברה כי הם הצליחו להתערבב גנטית ותרבותית לרוחבה של אירופה והחליפו את רוב האוכלוסייה של בריטניה תוך מספר עשורים

אדם ניאנדרטל מתוך תערוכה במוזיאון הטבע וההיסטוריה בוושינגטון / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin
אדם ניאנדרטל מתוך תערוכה במוזיאון הטבע וההיסטוריה בוושינגטון / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

שני מחקרים חדשים שפורסמו בכתב-העת "נייצ'ר" זיהו DNA עתיק, של עם שחי בתקופת הברונזה, לפני כ-6,500 שנה. העם הזה, שכלל כנראה את האבות הקדמונים של כ-50% מבני האדם שחיים היום, התפזר במהירות בכל העולם. הוא הפיץ גם את השפה שלו, שפה קדומה שמתוכה נולדה משפחת השפות האינדו-אירופיות, שכיום מכילה כ-400 שפות שונות. 

החוקרת שמגלה: כך תעשו שינוי עם עצמכם. וכל מי שאומר לכם אחרת - קצת משקר
לא רק נגד כאב ראש: לכדור שנמצא בכל בית יש השפעות שלא יכולתם לדמיין

שאלת מקור השפות האינדו-אירופיות

כיצד ייתכן ששפות האינדו-אירופיות מדוברות בפינות כה רחוקות של העולם, ואיך יכול להיות שיש כל-כך הרבה מהן? עד היום הייתה זו תעלומה שנתונה לוויכוח. המחקר הזה מניח חתיכה חסרה בפאזל, אותו מנסים להרכיב בלשנים וארכיאולוגים מזה מאות שנים, ובשנים האחרונות הצטרפו אליהם גם גנטיקאים. 

בלשנים זיהו לראשונה את הדמיון בין שפות השייכות לתרבויות מאוד זרות ומרוחקות, כמו יוונית ולטינית מצד אחד וסנסקריט מצד שני, כבר בסוף המאה ה-18. במהלך המאה ה-19 עלתה השערה כי עם עתיק חי בטווח הביניים בין האזורים בהם חיים היום דוברי השפות הללו, איפה שהוא ב"סטפה", הערבה האירו-אסיאתית, רצף של מישורים המשתרע בין מונגוליה במזרח ואוקראינה במערב. "השערת הסטפה" התבססה בעיקר על מידע בלשני וארכיאולוגי באמצעותו ביקשו החוקרים להתחקות אחר המקורות של העמים דוברי השפות הקדמוניות מהן נולדו השפות האינדו-אירופיות. 

בעשורים האחרונים הצטרפו אליהם הגנטיקאים, ואחר המובילים בהם הוא פרופ' דיוויד רייך מהרווארד, אשר התראיין לגלובס לפני כמה שנים, החוקר הבכיר במחקר הנוכחי. רייך חוקר את האבות הקדמונים של דוברי השפות האינדו-אירופיות במשך 15 שנים. מעבדתו זיהתה את בני הימנאיה, שכנראה היו המבייתים הראשונים של הסוס וייתכן שגם בין המאמצים הראשונים של עגלות רתומות לבהמות. 

בזכות שתי התכונות הללו הצליחו היאמנאיה להתערבב גנטית ותרבותית לרוחבה של אירופה, והם החליפו את רוב האוכלוסייה של בריטניה תוך כמה עשורים. רייך וצוותו זיהו כי בני היאמנאיה הם אלה שהביאו את הגרסה הקדומה של השפה האינדו-אירופית לאירופה ולהודו, וגם לסין, ליוון ולארמניה. "אפשר לראות את הגנים של הימנאיה בכל מקום שהשפות הללו מדוברות", הוא אמר בכתבה לעיתון של בית הספר לרפואה של הרווארד שכיסה את המחקר הזה בעבר. 

אבל כאשר הגיעו החוקרים לאנטוליה, אזור טורקיה של היום, הם גילו עם שדיבר בשפות אינדו-אירופיות שנכחדו בינתיים, ולא היו לו גנים של בני היאמנאיה. גילוי זה הטיל את כל השערת הסטפה בספק. 

מה יכול היה להיות הפתרון? אולי עם אחר, עוד יותר קדום, הוא המוצר המשותף של שתי תרבויות אחיות, מצד אחד היאמנאיה, שהתפזרו בכל העולם; ומצד שני - אותו עם נכחד שהגיע לטורקיה. 

מדובר בסך-הכול בכמה אלפי אנשים שעשו קפיצת דרך טכנולוגית 

נראה כי העם הזה נמצא במחקר הנוכחי: עם שהתגורר באזור בין נהר הוולגה ברוסיה לבין צפון הרי הקווקז, בואך גאורגיה של היום. "זו הפעם הראשונה שבה יש לנו את התמונה הגנטית המאחדת של כל השפות האינדו-אירופיות", אומר יוסיף לזרידיס, הכותב המוביל של המחקר מאוניברסיטת הרווארד.

כדי לאשש את הטענה הזו, חייבים למצוא גנטיקה של העם העתיק הזה שהתגלה במחקר החדש, ומכונה כעת "בני הקווקז והוולגה הדרומית", הן בגנים של היאמנאיה והן בגנים של תושבי אנטוליה הנכחדים. ואכן, המחקר גילה בדיוק את הסמנים הללו. 

אולי כבר שמתם לב שהאזור שבו ישבו על-פי המחקר אנשי הקווקז ודרום הוולגה, קרוב לאזורי הקרבות במלחמת רוסיה ואוקראינה. ההשערה היא כי המקום בו חלה ההתערבבות הגדולה שהובילה להיווצרות בני היאמנאיה, התרחשה ממש בדיוק במקום שבו מתקיימים כעת הקרבות. 

הדבר אכן עיכב את המחקר ופיצל אותו לשניים. שני מאמרים שהופיעו במקביל ב"נייצ'ר" נכתבו האחד על בסיס ממצאים מרוסיה והשני בשיתוף-פעולה עם חוקרים מקייב.