שנת שיא בדיבידנדים: אלה החברות הכי נדיבות בתל אביב לבעלי המניות שלהן

מלחמה? אי ודאות? שנת 2024 הסתיימה עם רווחי שיא אצל רבות מהחברות הגדולות בבורסה, והתוצאה: דיבידנדים בהיקף כ־32 מיליארד שקל • הבנקים הגדולים הובילו עם מעל רבע מהרווחים שחולקו • סקטור האנרגיה בראשות קבוצת דלק הוביל בתשואת הדיבידנד

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

רווחי השיא שהציגו בימים האחרונים חלק מהחברות הגדולות במשק, משכיחים כמעט את העובדה ששנת 2024 החלה עם חששות גדולים לנוכח המלחמה העצימה שהתרחשה באותה עת, והאי ודאות ששררה במשק. בפועל, התברר כי בזמן שטילים שוגרו אל העורף וצה"ל נלחם במספר חזיתות, הצליחו החברות הגדולות שנסחרות בבורסה בת"א להתאושש במהירות, להציג רווחים חסרי תקדים, ואף לחלק דיבידנדים בהיקף חסר תקדים לבעלי המניות שלהם.

2 מיליון שקל לחודש: זה שיאן השכר החדש בבורסה בת"א 
מניית בנק דיסקונט צונחת ב-6%. מה מדאיג את המשקיעים?

יובל צוק ממחלקת המחקר של הבורסה בת"א, פרסם ממצאים המלמדים על שיא בחלוקת הדיבידנדים של החברות הציבוריות בשנה הקלנדרית 2024. אלה הסתכמו ב־31.8 מיליארד שקל, עלייה של 17% ביחס לשנה הקודמת. השיא הקודם בהיקף החלוקה הכוללת נרשם בשנת 2022 (שהייתה דווקא שנה חלשה בשווקים) והוא עמד על 28.6 מיליארד שקל.

עוד עולה מהמחקר כי חל אשתקד גידול של 10% במספר החברות המחלקות (226 במספר) וכי 61% מהדיבידנדים שחולקו זרמו לבעלי המניות מהציבור (19.4 מיליארד שקל), כשהיתרה התחלקה בין בעלי שליטה ובעלי עניין בחברות. תשואת הדיבידנד הממוצעת של המחלקות עמדה על כ־3% - הגבוהה ביותר זה שבע שנים. תשואת דיבידנד ענפית בולטת נרשמה בסקטור האנרגיה, נפט וגז (7.2%) ובענפי הפיננסים - בנקים (4.8%), ביטוח (4.7%) ושירותים פיננסיים (5.8%).

בבורסה מציינים כי בדומה לשנים הקודמות, שיעור החברות שחילקו דיבידנד מדי שנה בכל אחת מחמש השנים האחרונות (2020-2024) עמד על כ־20%, אך בקרב החברות הכלולות כיום במדד ת"א 125 שיעור המחלקות גבוה יותר ועומד על 40%. חברות הנכללות במדד הדגל של הבורסה, ת"א 35, תרמו 57% מכספי החלוקה, ותשואת הדיבידנד של חברות המדד הסתכמה בכ־2.85%, לעומת כ־3% בשנה הקודמת.

כמדי שנה ענף הבנקים בלט, בזכות חלוקת דיבידנדים במזומן בסך מצטבר של כ־9.4 מיליארד שקל, אשר מהווים קרוב ל־30% מסך הדיבידנד שחילקו כלל החברות הבורסאיות. הבנקים הגדולים שבו לחלק כ־40% מרווחיהם בזכות הרווחיות הגבוהה שהשיגו (חלקם בדרך של רכישה עצמית של מניות, הנחשבת "חלוקה" לפי הגדרת חוק החברות, בנוסף לדיבידנד במזומן). כמו כן בלט גם השנה ענף האנרגיה, נפט וגז עם חלוקה של כ־5 מיליארד שקל, שהניבה את תשואת הדיבידנד הענפית הממוצעת הגבוהה ביותר (7.2% כאמור).

8 מ־9 חברות ביטוח

בעשירייה הראשונה של המחלקים נמצא בנק לאומי, שבשבוע שעבר דיווח על רווח נקי של כמעט 10 מיליארד שקל ב־2024. הבנק חילק במזומן במהלך השנה הקלנדרית אשתקד 2.57 מיליארד שקל. אחריו נמצאים הבנקים הפועלים, מזרחי טפחות ודיסקונט, שחילקו 2.3, 1.87 ו־1.15 מיליארד שקל בהתאמה (ארבעת המחלקים הגדולים בבורסה אשתקד).

עוד ענף פיננסי שהצטיין בחלוקת רווחים אשתקד היה כאמור הביטוח: שמונה מתוך תשע החברות הפועלות בו חילקו סך של כ־2 מיליארד שקל כדיבידנד, בראשן הראל השקעות (550 מיליון שקל, תשואת דיבידנד 7.4%), הפניקס (535 מיליון שקל, תשואת דיבידנד 5.4%) ומנורה החזקות (460 מיליון שקל, תשואת דיבידנד 6.8%).

בענף השירותים הפיננסיים נרשמה כאמור תשואת דיבידנד גבוהה יותר משל הבנקים והביטוח, שם בלטו חברות אשראי חוץ בנקאי כמו נאוי גרופ (תשואת דיבידנד של 10%) ושוהם ביזנס (7.6%), חברת המסחר בניירות ערך מיטב טרייד (9.3%), בית ההשקעות מור (8.7%) והבורסה לני"ע בת"א עצמה (13.1%).

בבורסה מוסיפים כי חברת הביטוח הישיר איי.די.איי שבשליטת משפחת שנידמן הינה חברת הביטוח היחידה שמחלקת דיבידנד מדי שנה ברציפות, לאורך יותר מעשר שנים רצופות. לעומתה כלל ביטוח, המנוהלת על ידי יורם נוה, חילקה דיבידנד בסוף 2024, לראשונה מאז 2013, לאחר ששיפרה את יחס כושר הפירעון שלה מעל הנדרש וחזרה לעמוד ביעדי ההון המינימליים לחלוקת דיבידנד (100 מיליון שקל, תשואת דיבידנד 1.5%).

בתחומי הנדל"ן, המצטיינת בחלוקת רווחים לבעלי המניות היא ענקית הקניונים והמשרדים עזריאלי. החברה חילקה מיליארד שקל אשתקד, ולמעשה היא אחת המתמידות בנוהג זה, כשמדי שנה מאז ההנפקה שלה בשנת 2010 חילקה מרווחיה.

איי.סי.אל הקטינה חלוקה

תשואות הדיבידנד הגבוהות ביותר שייכות בדומה לשנה שעברה לחברות ושותפויות מענף האנרגיה, נפט וגז: קבוצת דלק (11.3%) ושותפות ניו־מד אנרג'י (7.9%) שבשליטתה, ואנרג'יאן (9.3%); וכן לחברת הנדל"ן המניב אמות (7.5%).

דלק, שבשליטת יצחק תשובה ובניהול עידן וולס, חילקה דיבידנד של 940 מיליון שקל אשתקד, הודות לתקבולי דיבידנד שזרמו לקופתה מהחברה הבת איתקה (שהונפקה ונסחרת בלונדון) ומהשותפות ניו־מד אנרג'י, המפיקה גז ממאגר לוויתן בים התיכון.

מנגד יצרנית האשלג מים המלח, אי.סי.אל (לשעבר כיל) שבשליטת החברה לישראל של עידן עופר, המשיכה לצמצם את היקפי הדיבידנדים שהיא מחלקת, בשל ירידות מחירים מתמשכות באשלג שהקטינו משמעותית את רווחיה. לאחר שחילקה כ־3.9 מיליארד שקל בשנת השיא 2022, וכ־1.8 מיליארד שקל ב־2023, הסתכם כלל הדיבידנד אשתקד ב־919 מיליון שקל.

"ביטוי לעוצמת המשק"

מנכ"ל איגוד בתי השקעות, עו"ד נמרוד ספיר, התייחס לנתוני החלוקה ואמר כי "חרף השנה הקשה שעברנו, ב־2024 הוכחה עוצמת המשק והכלכלה בישראל, שבאה לידי ביטוי בחלוקת דיבידנדים נרחבת של החברות הנסחרות בת"א, ובביצועים העודפים של המדדים המובילים בת"א ביחס לבורסות בעולם". לדבריו, "ביצועי החברות בבורסה מדגישים גם את חשיבות פיזור ההשקעות של הציבור, על רקע הנהירה בשנים האחרונות אחרי טרנדים שונים של השקעות. הפיזור בין השקעה במדדים המובילים בישראל לבין S&P 500 האמריקאי ומדדים אחרים - חשוב לכל החוסכים".