רבע מיליון שקל לכל טייס: החגיגה מגיעה גם לעובדי אל על

חברת התעופה, שמסכמת שנה חלומית בעקבות מלחמת "חרבות ברזל", מציעה לעובדיה מענקים בסך כולל של 104 מיליון דולר • מי שיקבלו את המענק הגבוה ביותר הם טייסי אל על, שנהנו מ-6% מרווח לפני מס - או בונוס של קרוב ל-41 מיליון דולר

מטוס אל על / צילום: יואב יערי
מטוס אל על / צילום: יואב יערי

חברת התעופה אל על  מסיימת שנה חלומית מבחינתה, בעקבות מלחמת "חרבות ברזל", שהפכה אותה למי שמחזיקה בנתח שוק של חצי מתנועת הנוסעים בנתב"ג. הרווחים זינקו לשיא של 545 מיליון דולר, וגם מנכ"לית אל על, דינה בן טל-גננסיה, נהנתה מזינוק של 10% בעלות שכרה, לסכום של 6.5 מיליון שקל. השכר הורכב מעלות של 2.3 מיליון שקל, מענק של 3.6 מיליון שקל ועוד 600 אלף שקל בתשלום מבוסס מניות.

השלב האחרון לפני אישור הדיבידנד? אל על תגדיל את חלקה בהוצאות הביטחון בעד 10 מיליון דולר בשנה
חברת התעופה הישראלית שמציעה כרטיסים בפחות מ-100 דולר

בנוסף, יו"ר הדירקטוריון, עמיקם בן צבי, נהנה מקפיצה מרשימה לא פחות. שכרו זינק בכמעט 29%, לסכום של 5.4 מיליון שקל, שהורכב מעלות שכר של 2.1 מיליון שקל, מענק של 2.9 מיליון שקל ועוד תשלום מבוסס מניות של קרוב לחצי מיליון שקל.

שני המנהלים כמובן לא לבד, וגם שאר בכירי אל על נהנו משכר מפנק. כך, רונן גלפרין, מנכ"ל מועדון הנוסע המתמיד, נהנה משכר מרשים בעלות של 4.1 מיליון שקל; סמנכ"ל המבצעים (תפעול אווירי), חבב בן דוד, קיבל שכר בעלות של 3.4 מיליון שקל; וסמנכ"ל המכירות, ירום ודיש, קיבל שכר בעלות של 3.3 מיליון שקל.

אך לא רק הנהלת החברה נהנתה מעליית שכר משמעותית. באל על יש ארבעה ועדי עובדים: טייסים, תחזוקה, דיילים ועובדי מנהלה - אלה התחלקו השנה בשלל עצום, בגין "מענקי רווח". העובדים קיבלו מענקים על רווח לפני מס של 678 מיליון דולר, בהיקף עצום של 104 מיליון דולר (מיעוטו כולל גם את מענקי ההנהלה), זינוק של פי 5.5 ביחס לבונוס לשנת 2023. בשנת 2022 העובדים לא קיבלו כל בונוס.

הטייסים מרוויחים

מי שיקבלו את המענק הגבוה ביותר הם טייסי אל על, שנהנו מ-6% מרווח לפני מס, או בונוס של קרוב ל-41 מיליון דולר. שלושת הוועדים האחרים קיבלו בונוס מצרפי גבוה יותר, אך כל ועד בנפרד קיבל, כמובן, פחות מאשר הטייסים. באל על עובדים כ-600 טייסים נכון לסוף שנת 2024, כך שכל טייס קיבל מענק של 67.6 אלף דולר (או על פי שער הדולר הנוכחי 247 אלף שקל).

שאר עובדי החברה הם דיילי אוויר (1,363), עובדי שירות (1,470), עובדי תחזוקה (1,083) ו"שאר החברה" (1,018 עובדים). על-פי החברה, היקף הוצאות השכר שלה עמד על 617.7 מיליון דולר - זינוק של 14% ביחס לשנת 2023.

עובדי אל על נהנים מחבילת הטבות מרשימה, שכוללת, למשל, טיסות על חשבון החברה או בהנחה של 90% לטייס ולבני המשפחה. כמו כן, עובדי החברה זכאים להטבות, ביניהן "השתתפות ברישיון רכב, השתתפות בהשכלה, גילום השתתפות בהשכלה, פיצויים בגין פעילות, שעות עודפות (בנוסף לשעות נוספות, נ"א), תיקוני שכר והתאמות, אחזקת רכב, טלפון, השתתפות בהוצאות נסיעה, החזר ניקוי מדים, דמי נופש, ביטוח שיניים, ביטוח סיעודי ועוד", כפי שמפרט החוזה.

גורמים באל על מציינים בשיחה עם גלובס כי "ב-2018, כשישבנו עם הנהלת החברה למשא-ומתן, הרווח המקסימלי של החברה באותם ימים היה 70 מיליון דולר, ולכן כשעשינו את הסכם הבונוסים, ידענו שאין לחברה רווח, ורצינו ליהנות מהרווחים, אם וכאשר יהיו. השנה הייתה קפיצה גדולה, ולכן בגלל המנגנון, החברה נתנה 'פיצוי' לכלל העובדים, ואנחנו שמחים בכך".